Otizmin tarihsel gelişimi, tanımı ve sınıflandırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Advertisements

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK VE OTİZM
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
HER ÇOCUK SPOR YAPABİLİR
OTİZM (AUTISM).
GERÇEK ÖZÜR BEDENDE DEGİL DÜŞÜNCE VE ANLAYIŞTADIR.
OTİSTİK BOZUKLUĞU OLAN ÖĞRENCİLER
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
OTİZM DERSi HAZIRLAYAN Hasan YEPREM
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
OTİZM.
Gelişimsel Açıdan OTİZM
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK OTİZM
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
OTİZM-YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK : ERKEN TANI KOYMA VE DEĞERLENDİRME
Selda KUTLU Ümraniye RAM Müdürü
OT İ ZM VE DUYGUSAL GEL İŞİ M. Otizm Yunanca Autos : Kendi Latince Autismus : Kendi içine dönük Eugen Bleuler (1911) Otizm’i ilk defa Şizofreniyi.
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK VE OTİZM: TANI KOYMA VE DEĞERLENDİRME
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OTİZM VE OTİSTİK BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLAR
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)
Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu
OTİZM. OTİZM OTİZM NE DEĞİLDİR Otizm, ona sahip insanların insan gibi yaşama hakkını ellerinden alabilecek bir hastalık değildir. Otizm, bir ruh hastalığı.
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
OTİZM.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
Bölüm 9 Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK VE OTİZM
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK VE OTİZM
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK
Otizmde öğretim içeriklerinin oluşturulması ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN.
Otizmin belirtileri, değerlendirilmesi ve tanılama
BÖLÜM 3 NEREDEN BAŞLADIK ve NEREYE GİDİYORUZ: GEÇMİŞ, GÜNÜMÜZ, GELECEK.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
GÖKKUŞAĞI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (I. ve II. KADEME)
Otizm Spektrum Bozuklukları
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerin Öğretimi Görsel Destekler
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Yaygın Gelişimsel Bozukluklar
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU PROF.DR.AYŞE AVCI GAZİANTEP 21.Mart
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
İnsan Yaşam Kalitesi Üzerine Tuz Mağaralarının Olası Etkileri
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Ezgi Günger, Medine Taşdemir, Selin Kaymaz, Alize Yılmazlar, Asiye Gok
ÇOCUKLARDA GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
Madde Bağımlılığına Giriş: Temel Kavramlar ve Tanı Kriterleri
ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN
Otizm ve Atipik Otizm (Yaygın Gelişimsel Bozukluk BTA)
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
Giriş Yrd. Doç. Dr. Ege Akgün.
OTİZMİN TARİHSEL GELİŞİMİ, TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI
ÇOCUKLARDA RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARI
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
OTİZM NEDIR HAZIRLAYAN BÜŞRA ÖZLER. OTİZM VE OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ Otizm: Erken çocukluk döneminde görülmeye başlayan, sosyal etkileşim ve iletişim.
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
Sunum transkripti:

Otizmin tarihsel gelişimi, tanımı ve sınıflandırılması ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN

İlk yazılar Adı konulmadan önce otizme ait bilgiler ve örnekler çok sınırlı sayıdadır.

İlk yazılar Martin Luther’in (1483 - 1546) konuşma metinlerinden birinde 12 yaşında bir erkek çocuğundan söz edilmektedir. Bu çocuğun ileri derecede otizmli olabileceği düşünülmektedir. Luther’in katiplerinden Mathesius’a göre, Luther bu çocuğun şeytan tarafından ele geçirildiğini, ruhu olmayan bir et yığını olduğunu düşünmekte ve boğulmasını önermekteydi.

İlk yazılar Averon’un vahşi çocuğu Victor da (1798) otizmin bazı işaretlerini göstermekteydi. Tıp öğrencisi Jean Itard sosyal ilişkileri ve taklit yoluyla konuşmayı davranışsal bir program ile öğreterek onu iyileştirmeye çalışmıştı.

Güncel yazılar İsviçreli psikiyatr Eugen Bleuler 1910 yılında şizofreninin belirtilerini adlandırırken için ilk defa Latince “autismus” İngilizce “autism” sözcüğünü kullanmıştır. Yunanca’daki “kendi kendine” anlamına gelen “otos” sözcüğünden esinlenerek “kendine dönme/yönelme/çekilme” gibi anlamlar yüklemiştir.

Güncel kullanım Otizm sözcüğünün günümüzdeki anlamıyla kullanımı (otistik psikopati) ilk defa Viyana Üniversitesi Hastanesi’nde Hans Asperger tarafından kullanılmıştır. Hans Asperger otizm spektrum bozukluğunun 1981 yılına kadar ayrı bir tanı olarak kabul edilmeyen, ancak bundan sonra Asperger Sendromu adı verilen bir biçimi üzerinde çalışıyordu.

Güncel kullanım Johns Hopkins Hastanesindeki ve Amerika’nın ilk çocuk psikiyatrı olan Leo Kanner 1943 yılında bir makale yayımlar. Bu makalede kendi hastası olan 11 çocuğun özelliklerini açıklar. Kanner bu çocuklardan söz ederken “aşırı otistik yalnızlık” gösterdiklerini belirtir.

Leo Kanner Kanner bu çocuklardan söz ederken “aşırı otistik yalnızlık” gösterdiklerini belirtir. Fiziksel olarak akranlarından farklı değil, ancak davranışsal olarak çok farklıdırlar. Ayrıca Kanner’ın sıraladığı takıntılı davranışlar, iletişim sorunları ve aynılıkta ısrar gibi özellikler günümüzde otizmin tanılama ölçütleri içinde sayılmaktadır.

Bozdolabı anneler Kanner’ın “çocukluk şizofrenisi” gibi karmaşık bir terminoloji kullanması çocuk psikiyatrlarını annelerin davranışlarına yönelmesine neden olmuştur. 1900’lerin ortalarında annelerin çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmemesine atfen “bozdolabı anneler” tabirinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Annelerin tepkileri 1960’lı yıllarda anneler kendi aralarında örgütlenmeye başlamışlardır. Bu örgütlenmenin en temel nedeni “buzdolabı anne” tabirinden duydukları rahatsızlıktır. Bernard Rimland bu hareketin öncüsü olarak bilinmektedir. Rimland’ın kendisinin de otistik özellikler gösteren bir oğlu vardır. 1965 yılında Amerikan Otizm Cemiyeti Kurulur. Otizmin nörolojik kökenliolabileceği ile ilgili ilk çalışma yine Rimland’a aittir.

Kapsamlı eğitim programları 1969 yılında Lovaas tarafından uygulamalı davranış analizine dayalı eğitim çalışmalarının ilk ürünü olan makale yayımlanmıştır. 1971’de Eric schopler tarafından Kuzey Karoline Üniversitesi’nde TEACCH programı geliştirilmiştir.

Tanılama 1980 – DSM III – Yaygın gelişimsel bozukluk şemsiyesi altında ayrı bir psikiyatrik bozukluk olarak “bebeklik otizmi” adıyla yer almıştır. 1987 – DSM III-R – “bebeklik otizmi” terimi değiştirilerek “otistik bozukluk” terimi kullanılmıştır. Tanılamaya ilişkin 16 ölçüte yer verilmiştir. 1988 – Eric Schopler ve arkadaşları tarafından Çocukluk Otizmi Dereceleme Ölçeği (CARS) geliştirilmiştir.

Tanılama 1993 – ICD-10 ve 1994 – DSM-IV kılavuzlarında otistik bozuklukların tanılanmasına ilişkin ölçütler netleştirilmiştir.

Nedenler 1990’lı yıllarda otizmin nedenlerine ilişkin biyomedikal çalışmaların arttığı yıllardır. Ayrıca bu çalışmalar için araştırma merkezleri, sosyal birlikler ve fonlar oluşturulmaktadır. Günümüzde bu çalışmalar çok farklı disiplinlerden araştırmacıların çabaları ile sürmektedir.

Farkındalık Son yıllarda otizme ilişkin dikkat çekici farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar ile otizmin önlenmesi, otizmli kişilere karşı olumlu tutumların oluşturulması ve gerekli hizmetlerin sağlanması vb. hedeflenmektedir.

Bilimsel dayanaklı uygulamalar