Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)"— Sunum transkripti:

1

2 Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB) biridir. Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB) biridir. AS diğer OSB’lerden dil ve bilişsel gelişimde genel bir gecikme olmamasıyla ayrılır. Tanısında belirtilmese de motor sakarlık ve atipik dil kullanımına sıklıkla rastlanır. AS diğer OSB’lerden dil ve bilişsel gelişimde genel bir gecikme olmamasıyla ayrılır. Tanısında belirtilmese de motor sakarlık ve atipik dil kullanımına sıklıkla rastlanır.

3 Asperger Sendromu teşhisi konmuş çocuklar arkadaşlarınca eksantrik ve acayip olarak değerlendirilir. Asperger Sendromu teşhisi konmuş çocuklar arkadaşlarınca eksantrik ve acayip olarak değerlendirilir. Sosyal yeteneklerindeki beceriksizlikleri, sakarlıkları ve anlaşılması güç konulara takıntı derecesindeki ilgilerinden dolayı “acayip” olarak tanımlanırlar. Sosyal yeteneklerindeki beceriksizlikleri, sakarlıkları ve anlaşılması güç konulara takıntı derecesindeki ilgilerinden dolayı “acayip” olarak tanımlanırlar. AS’lı çocuklar insan ilişkilerini ve sosyal olayların (gelenek görenek gibi) kurallarını anlayamazlar, sağduyuları yoktur. AS’lı çocuklar insan ilişkilerini ve sosyal olayların (gelenek görenek gibi) kurallarını anlayamazlar, sağduyuları yoktur.

4 Esnek olmamaları ve değişikliklerle başa çıkamamaları onları duygusal olarak kırılgan ve strese kolay maruz kalan bir hale sokar. Esnek olmamaları ve değişikliklerle başa çıkamamaları onları duygusal olarak kırılgan ve strese kolay maruz kalan bir hale sokar. AS’lı çocuklar (ki bunların çoğu erkektir) ortalama ve daha üstü zeka seviyesindedir ve süper hafızaları vardır. Tek bir konuya eğilip onun peşinden koşmaları da ileriki yaşamlarında büyük başarılara neden olabilir. AS’lı çocuklar (ki bunların çoğu erkektir) ortalama ve daha üstü zeka seviyesindedir ve süper hafızaları vardır. Tek bir konuya eğilip onun peşinden koşmaları da ileriki yaşamlarında büyük başarılara neden olabilir.

5 Asperger sendromunu belirleyen 7 tanımlayıcı özellik vardır: 1.Aynılıkta ısrarcılık: As’lı çocuklar küçük değişikliklerin hakkından gelemez, endişelidirler. Stres, aşırı yorgunluk ve duygusal yüklenmeler karşısında dengelerini kaybederler. As’lı çocuklar küçük değişikliklerin hakkından gelemez, endişelidirler. Stres, aşırı yorgunluk ve duygusal yüklenmeler karşısında dengelerini kaybederler. Öneriler: Tahmin edilebilir ve güvenli bir çevre sağlamak, tutarlı günlük rutin sağlamak, sürprizlerden kaçınmak, değişikliklere hazırlık yaparak korkularını yenmek gerekiyor.

6 2.Sosyal Etkileşimin Zararı: As’lı çocuklar sosyal etkileşimin karmaşık kurallarını anlamakta zorlanırlar. Naiftirler, şakaları anlamazlar. Fiziksel temastan hoşlanmazlar. Öneriler: Çocuğu kabadayılıktan ve kızdırılmaktan koruyun, nasıl arkadaşlık kurması gerektiği öğretilmelidir, akran eğitimi yapıp arkadaşından fayda görmesini sağlamalıyız.

7 3.Sınırlı İlgi Alanı: As’lı çocukların tuhaf ilgileri veya acayip, yoğun tutkuları vardır. Bu konularda tekrarlayan sorular sorarlar. Öneriler: As’lı çocuğun ilgi alanı hakkındaki sorularına her zaman izin vermeyin, olumlu davranışında pekiştirme yapılmalı, ödevleri ilgi alanlarına yönelik verilebilir, tutkularını onun ilgi alanını geliştirmekte bir yol olarak kullanabilirsiniz.

8 4.Zayıf konsantrasyon: As’lı çocuklar sıklıkla içlerinden gelen uyaranlarla yapmakta olduğu işten uzaklaşır, organize olamazlar. Aktivitelere odaklanmada zorlanırlar. Öneriler: Ödevler küçük parçalara bölünmeli, sık sık geri bildirimde bulunulmalı ve yönlendirilmelidir. Ön sıralarda oturtulmalı ve dikkatini derse vermesi için sık sık sorular sorulmalı, ödevlerini tamamlaması için ek süreler verilmelidir.

9 5.Zayıf Motor Koordinasyon: As’lı çocuklar beceriksiz ve sakardır, motor yetenek gerektiren oyunlarda başarısızdırlar, kalem tutmada ve yazı yazmada sorun yaşarlar. Öneriler: Fizyoterapi alması için yönlendirin, spor faaliyetlerine dahil edin, yarışmaya dayanan sporlara girmesi için zorlamayın.

10 6.Akademik Zorluklar: As’lı çocuklar genellikle ortalama veya ortalama üstü zekaya sahiptirler ancak yüksek düzeyde düşünme ve anlama yeteneğinden yoksundurlar. Problem çözme yetenekleri zayıftır. Öneriler: Bep uygulayın, ek açıklamalarda bulunun, dersi basitleştirerek anlatın, mükemmel hafızalarını kullanın, bilgileri çok iyi saklarlar.

11 7.Duygusal Yaralanma(İncinme): As’lı çocuklar normal eğitimlerin tamamlayacak zekaya sahiptir. Fakat çoğunlukla sınıfın istekleri ile başa çıkacak duygusal güce sahip değildir. 7.Duygusal Yaralanma(İncinme): As’lı çocuklar normal eğitimlerin tamamlayacak zekaya sahiptir. Fakat çoğunlukla sınıfın istekleri ile başa çıkacak duygusal güce sahip değildir. Öneriler: Yüksek seviyede istikrar sunarak patlama yaratacak etkileri önleyin. Patlamalardan korumak için strese karşı nasıl baş edeceklerini öğretin. Çocuğun ağlama, yalnızlığın artması, intihar belirtileri gibi depresyon belirtilerinde terapiste yönlendirilmesi gerekir. Öneriler: Yüksek seviyede istikrar sunarak patlama yaratacak etkileri önleyin. Patlamalardan korumak için strese karşı nasıl baş edeceklerini öğretin. Çocuğun ağlama, yalnızlığın artması, intihar belirtileri gibi depresyon belirtilerinde terapiste yönlendirilmesi gerekir.


"Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları