Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTİZM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTİZM."— Sunum transkripti:

1 OTİZM

2 OTİZM VE OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
Otizm: Erken çocukluk döneminde görülmeye başlayan, sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğu ile ilgi ve etkinliklerin belirgin sınırlılığı gibi özelliklerle kendini gösteren yaygın gelişimsel bozukluk durumudur.

3 Otizmin Özellikleri 1- Otizmin ortaya çıkma sıklığı 30 aylıktan önce görülmektedir. 2- Çocukların konuşma ve dil gelişiminde belirgin bir gecikme söz konusudur.

4 3- Zihinsel gelişimle ilişkisi olmayan, ancak sosyal gelişimle ilgili bir yetersizlik söz konusudur.
4- Belirgin davranışları arasında kalıplaşmış oyun, aynılığı koruma ve değişikliğe karşı tepki gösterme yer almaktadır.

5 Otizm Ve Erken Teşhis İngiliz bilim adamlarına göre anne karnındaki bebeğe otizm testi yapılabilecek ve otizm olasılığı tespit edilirse gebeliğe son verilebilecek.

6  Bilim adamlarına göre, otizm testiyle ilgili süreç down sendromunun anne karnında tespitine olanak sağlayan amniyosentez yöntemiyle mümkün olabilecek.

7 Otizmlilerde Müzikle Tedavi
Müzik terapisinde ilk hedef bedensel duyumların uyarılmasıdır. Burada kullanılan sanat öğeleri (ritim, ses,ezgi, renk, çizgi, hareket) ikili ilişkiyi başlatmada temel uyaranlar olarak yer alır.

8  Kullanılan  aracın basit bir ritim aleti, doğal bir nesne, az yapılanmış bir dizayna sahip olması, otistiği uyarabilmesi bakımından önemlidir. Uyaran, tehdit edici özellikte olmamalıdır. 

9 Otizm Hakkında bilmemiz gerekenler
1) Ben “otizm”i olan bir çocuğum. “Otistik” değilim. 2) Duyusal algılarım bozuktur. Kokular, sesler, tatlar, görüntüler, temaslar benim için çok rahatsız edici olabilir. 3)Somut düşünürüm.   “Koşturmayı bırak” yerine “Arkandan atlı mı kovalıyor” derseniz aklım karışır. 

10 4) Sınırlı sözcük dağarcığıma karşı anlayışlı olun.
5) Yapamadıklarım yerine yapabildiklerime odaklanın  6) Sosyalleşme konusunda bana yardım edin.

11 7) Öfke nöbetlerimi tetikleyen şeyleri bulmaya çalışın.
 8) Lütfen beni koşulsuzca sevin.  9) Sabır, sabır, sabır… Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın.

12 Otizm ve Rutinler Otistik bireylerin genel özelliklerinden biride alıştıkları düzeni koruma,sürekli tekrar ettirme,yani rutine bağlı kalmadır.

13 Sıraya girme(İstiklal Marşı,Andımız)
ÖRNEK TABLO 7:00  Uyanış,el – yüz yıkama 7:10  Kahvaltı ,el yıkama 7:30 Servise biniş 8:30 Okula varış 9:00 Sıraya girme(İstiklal Marşı,Andımız) 9:10 Sınıfa giriş

14 Otizmli ÇOCUKLARDA OYUN
Oyun yaşamın ilk yıllarında çocuğun içinde yaşadığı dünyayı tanıması, mutluluk, kaygı, sevinç gibi duygularını ifade edebilmesi için en uygun anlatım şeklidir.

15  Oyun içinde çocuklar keşfetmeyi, yaşamda gördükleri modelleri taklit etmeyi ve var olan becerilerini geliştirmeyi öğrenmektedirler

16 Hazırlayan: CEREN KURTOVA


"OTİZM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları