15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

KEYPAD YARIŞMA FORMATI 1. Bu formatta her katılımcıda bir adet keypad bulunur. Katılımcılar bireysel olarak yarışırlar. Ekrana önce soru gelir, daha sonrasında.
DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı KATILIMCILARA YÖNELİK MATERYALLER.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı Değerlendirme 14 Nisan 2009.
HAZIRLAYAN:Barış KABAKÇI Tolga Mehmet KURT
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
Ünite Tasarım Sunusu Hazırlayan : Ebru GİRGİN.
ANADOLU MEDENİYETLERİ ÜNİTE TANITIM SUNUSU
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
TAŞITLAR.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Ünite Planı Özeti: Bu ünitede temel soru ile çevremizdeki cisimlerin disiplinler arası bağlantı kurularak öğrencilerin aklına gelebilecek her şekilde.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM
ÜNİTE ÖZETİ Öğrenciler çevrelerinde gördükleri teknolojik araçlar hakkında bilgi edinecekler. Yeni teknolojik araçlar tanıyacaklar. Tanıdıkları araçların.
Gelişimi FarklI Olan Çocuklar
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
YARATICILIK NEDİR? Sanatsal olarak farklı, yeni, denememiş ve özgün İşlevsel olarak ise fonksiyonel, yeni, özgün, fayda sağlayan, ulaşılabilirlik. Ortak.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Projenin Adı : Verimli ve Doğru Çalışma Bölüm Adı : Sunanın Adı : 1.
DEĞERLERİM VE HAYATIM Kazanım: Değerlerinin hayatı üzerindeki etkilerini açıklar. 10. Sınıf 25 nolu kazanım etkinliği.
Erken Çocukluk Dönemi Öğretmen!n!n Özell!kler!.
SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
BBY208 / KÜT242 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 KÜT242 / BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sosyal Kolaylaştırma: Başkalarının Varlığından Nasıl Etkileniriz? Sosyal Kaytarma: Bireyler Grup İçinde Daha Mı.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
Mesaj Listeleri ve Web Etiği. Mesaj Listeleri Etiği Haberleşme, tartışma vb. mesaj listelerine üye olduğunuzda aşağıdaki etik kurallara uymanız beklenir:
YETİŞKİN EĞİTİMİ VE İLETİŞİM BECERİLERİ
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
Gruptaki bireylerin motİvasyonu ve grubu harekete geçirmek
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
KİŞİSEL BAŞARI TEKNİKLERİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Davranış Bilimlerine Giriş
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
TAM ÖĞRENME MODELİ.
Hoş Geldiniz! Şirket Adı.
Kitap Okuma Projesi “KİTAP OKU[YORUM]”
Tüketici Davranışı Modelleri-4 Howard-Sheth Modeli
GRUP İLETİŞİMİ.
PAZARLAMA İLETİŞİMİ Pazarlama İletişimi Karamasını Etkileyen Faktörler
TEST 1.
Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler
Sosyal Etki ve Uyma Sosyal Etki Uyma Davranışı Benzerlik (Sosyal Davranış Düzenliliği)
SOSYAL ETKİ.
TEST.
Sunum transkripti:

15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite ise sosyal normlar (social norms) ve insanların bu normlara uyma eğilimi üzerinedir. Sosyal normların neler olduklarını, çevresel davranışı nasıl ve ne zaman etkilediklerini açıklayacağız.

15.2 SOSYAL NORM NEDİR? Sosyal normlar bir grubun üyelerinin anladığı, herhangi bir kanun zorlaması olmadan insan davranışını sınırlayan ya da yönlendiren kurallar ve standartlardır.

15.3 NORMLAR DAVRANIŞLARI NE KADAR ETKİLER? Sosyal psikologlar sosyal normları senelerdir araştırmaktadır. Sherif (1936) tarafından yapılan ilk çalışmalardan biri, bireylerin bir soruya cevap verirken diğerlerinin cevaplarını referans olarak aldıklarını göstermiştir.

15.4 İNSANLAR NORMLARA NEDEN UYUM SAĞLAR? Sosyal normlar bize hangi davranışların kabul gördüğünü hangilerinin ise kabul edilmediğini anlatır.

15.5 NORMLAR NE ZAMAN DAVRANIŞI ETKİLER? Moderatörler (moderators) bir etkinin gücünü arttıran ya da azaltan etkenlerdir. Bu bölümde normatif sosyal etkinin gücünü etkileyen birkaç moderatörü inceleyeceğiz.

Göze çarpma (salience) Şekil 15.1 Açıklayıcı normun göze çarpması sonucu yere çöp atma davranışında bulunan katılımcıların oranı. Reno, Cialdini ve Kallgren’den (1993) alınmıştır.

Grubun büyüklüğü Referans gruplar Kişisel normlar Norm çatışması ve birleştirilmiş mesajların önemi

Şekil 15.2 Normlar arası önleme etkisini test eden bir deneysel ortamdan izlenimler (Kutu 15.1’e bakınız). Fotoğraflar: Kees Keizer

Şekil 15.3 Yerlere çöp atılmış bir ortamda çöp atmama normunu bir yasak tabelasıyla gözle görülür kılmanın bir işlevi olarak katılımcıların yere çöp atma oranları Keizer, Lindenberg ve Steg’den (2011) alınmıştır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Sosyal normları açıklayarak, tanımlayıcı ve önleyici normlar arasındaki farkı açıklayınız. Her birine (ünitede okuduklarınız dışında) iki örnek veriniz. 2-) Normatif sosyal etkinin altında yatan iki tür motivasyon unsurunu açıklayınız. 3-) Normatif sosyal etkinin üç moderatörünü açıklayınız. 4-) Üniversiteniz tarafından sizden yere atılan sigara kutularını azaltmak için bir kampanya geliştirmenizin istendiğini düşünün. Etkin olabileceğini düşündüğünüz iki strateji ile etkin olmayacağını düşündüğünüz iki stratejiyi tanımlayınız.

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.