Sindirim Sistemi Kimya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
(Biyolojik Sistemlerde Kimya)
Advertisements

SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
HAZIRLAYAN: NEVZAT ALTIN
Besin nedir?.
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
Sindirim Sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim.
SİNDİRİM Büyük moleküllü besinlerin (nişasta, protein ve yağ) enzimler yardımı ile parçalanarak, hücre zarından geçebilecek kadar küçülmelerine SİNDİRİM.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Canlılarda madde ve enerji
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESİNLERİN SİNDİRİMİ Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy
SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR. SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
A. SİNDİRİME GİRİŞ Üretici Tüketici Sindirim; Mekanik sindirim
SİNDİRİM SİSTEMİ.
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
SİNDİRİM SİSTEMİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
 Sindirim sisteminin sağlığı için dengeli beslenmeliyiz.Dengeli beslenmesek farklı farklı hastalıklar ortaya çıkabilir.  Alkolden ve sigaradan uzakdururlmalı.
HAZIRLAYAN: LEYLANUR DURNAGÖL
SİNDİRİM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
İnsan Sindirim Sistemi
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Canlı Ve Enerji İlişkisi
YAĞLAR yağlar,gliserin ve yağ asitlerinin oluşturduğu polimerik yapılardır.yağ asitleri karbonlu uzun zincirli moleküllerdir.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
SİNDİRİM.
Sindirim Sistemi Nedir ?
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
CANLILARDA ENERJİ.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
SİNDİRİM KANALI (HİSTOLOJİK YAPI) AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda besinler mekanik olarak sindirilir, tükrük ile karıştırılır ve kısmende kimyasal sindirim.
Sindirim sistemi.
SİNDİRİM sistemi
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Karaciğerin görevleri nelerdir, pankreasın görevleri nelerdir, karaciğerin sindirimdeki görevleri nelerdir, pankreasın sindirimdeki görevleri nelerdir.
SİNDİRİM. SİNDİRİM Sindirim: Çeşitli makromoleküllerin enzimler yoluyla monomerlerine ayrılmasıdır. Polimer + Su Monomer.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
1. Aşağıdakilerden hangisi midede gerçekleşen bir olay değildir?
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
KARBONHİDRATLAR.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
SİNDİRİM VE BESLENME Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2018/ BURSA.
Sunum transkripti:

Sindirim Sistemi Kimya

Sindirim Besinlerde bulunan moleküller genellikle büyük yapılıdır ve bağırsak duvarından geçerek vücuda giremez Büyük moleküllü besinlerin vücutta enzimler yardımıyla daha küçük moleküllere parçalanması olayına sindirim denir.

Sindirim Sindirim işlemi, Karbonhidratların sindirimi Yağların sindirimi Proteinlerin sindirimi Şeklinde üç ana bölümde işlenecektir. Besinlerin sindirilmesi bir hidroliz olayıdır. Hidroliz H2O kullanılarak büyük moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması tepkimeleridir.

Karbonhidratların Sindirimi Karbonhidratlar birinci derecede enerji verici olarak kullanılırlar. Açlık anında ilk tüketilen besin maddesidir. Karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar İnsan vücudunda nişastanın sindirimi mümkündür. Ancak selüloz insan vücudunda sindirilemez. Nişastanın sindirimi bütün karbonhidratlar gibi hemen ağzımızda başlamaktadır. Bazik bir yapıda bulunan tükrük ile nişasta ağzımıdaki amilaz adı verilen enzim yardımıyla hidroliz olur ve maltoza parçalanır

Karbonhidratların Sindirimi Nişastanın parçalanmayan kısmı mideye geçer. Ancak amilaz enzimi asidik ortamda görevini yerine getiremediğinden karbonhidratlar midede sindirilemez. Midede sindirilemeyen karbonhidralat oniki parmak bağırsağına geçerler. Burda belli bir miktar sindirildikten sonra en son ince bağırsağa geçerler. İnca bağırsak tarafından salgılanan maltaz enzimi yardımı ile maltoz dissakkaritleri glikoza kadar parçalanırlar. Bütün bu sindirim sürecinde ağız ya da on iki parmak bağırsağında sindirlemeyen nişastanın da sindirilmesi için pankreastan salgılanan amilaz enzimi aktif rol oynar.

Karbonhidratların Yapısı

Yağların Sindirimi Yağlar ağızda ve midede sindirilemez. Yağlı besinlerimizin sindirimi oniki parmak bağırsağında başlar. Yağların sindiriminde karaciğerden salgılanan bazik bir safra salgısı ve pankreastan salgılanan lipaz enzimi görev alır. Yağların bu salgı ve enzimler yardımıyla sindirimi sonunda yağ asidi ve gliserin molekülleri oluşur. Yani moleküller ince bağırsaktan kana geçebilecek büyüklüğe gelirler.

On iki parmak bağırsağı

Yağların Sindirimi Safra salgıları yağları fiziksel olarak parçalar ve mideden asidik olarak gelen karışımın bazik olmasını sağlar. Çünkü lipaz enzimi bazik ortamda etkilidir.

Proteinlerin Sindirimi Protein sindirimi asidik bir ortam olan midede başlar. Midede salgılanan pepsin adını verdiğimiz enzim yardımıyla sindirim işlemi başlatılır. Proteinler midede polipeptitlere ayrılır.

Proteinlerin Sindirimi Midede polipeptitlere kadar ayrılan proteinler buradan oniki parmak bağırsağına aktarılırlar. Polipeptitler oniki parmak bağırsağında pankreasta üretilerek buraya gelen tripsin adlı enzim yardımı ile dipeptit ya da aminoasitler gibi daha küçük moleküllere ayrılırlar.

Proteinlerin Sindirimi Oniki parmak bağırsağından ince bağırsağa geçen dipeptitler burada erepsin enzimi yardımıyla aminoasitlere kadar parçalanırlar.

Besinlerin Sindirimi