Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat"— Sunum transkripti:

1 Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
SİNDİRİM SİSTEMİ Ezgi Çan Fen Bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf

2 SİNDİRİM SİSTEMİ Sindirim Nedir?
Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir.

3 SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalara bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir.

4 SİNDİRİM SİSTEMİ Mekanik Sindirim
Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasıdır.

5 SİNDİRİM SİSTEMİ Kimyasal Sindirim
Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasıdır.

6 SİNDİRİM SİSTEMİ Karbonhidratlar          Glikoz Proteinler                    Amino asit Yağlar                        Yağ asidi+ gliserol Şeklindeki küçük moleküller haline gelerek kana geçerler.

7 Sindirim Sistemi Organları Görevleri

8 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Ağız ve Dişler:  Besinlerin dişler yardımıyla parçalandığı, mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir. Ağızda besinleri ıslatıp yumuşatan tükürük salgısı bulunur.  Tükürük salgısı içindeki enzimler karbonhidratların kimyasal sindirimini de gerçekleştirir.

9 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Yutak:  Ağız boşluğuyla yemek borusu arasında bir kapı oluşturmaktır. Soluk borusu ve yemek borusu arasında bir bağlantı bulundurmaktadır. Ağızdan nefes alabilmemizin nedeni budur.

10 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Yemek Borusu:  Sindirim gerçekleşmez. Kaslar peristaltik hareket denilen bir yöntemle besinleri mideye doğru iter. Bir insan baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilmektedir.

11 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Mide: Kasılıp gevşeme hareketleri yaparak besinleri mekanik olarak sindirmektedir. Bu yöntemle bulamaç haline getirilen besinler daha sonra kimyasal sindirime uğrarlar. Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir.

12 Mide:

13 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
İnce Bağırsak:  On iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İnce bağırsağa pankreas ve karaciğerden gelen enzimler dökülmektedir. Bu sayede karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal sindirimi tamamlanmış olur.

14 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Pankreas:  Sindirim sisteminin yan (yardımcı) bir organıdır. Tüm besinlerin kimyasal sindirimini yapan enzimler salgılar. Hem sindirim enzimleri hem de hormon üreten bir bez olduğu için “karma bez” olarak tanımlanmaktadır.

15 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Karaciğer:  Safra kesesi yardımıyla safra salgısı üretir. Proteinlerin sindirimiyle oluşan zehirli amonyak maddesini üreye dönüştürür.

16 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevlerİ
Kalın Bağırsak:  Sindirim gerçekleşmez. Sindirilmiş besinlerden geriye kalan posa kalın bağırsakta ilerlerken su ve minerallerin emilimi gerçekleştirir.

17 Sindirim Sistemi Organları Ve Görevleri
Anüs:  Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.

18 Sindirim Sistemi Sağlığı

19 Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için:
Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz. Lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz. Sofradan tam olarak doymadan kalkmalıyız. Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su içmemeliyiz. Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz. Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız. Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız.

20 Bil bakalım ? Mide İnce Bağırsak Ağız İnce Bağırsak İnce Bağırsak

21 KAYNAKLAR http://www.sanalokulumuz.com/sindirim-sistemi/19

22 TEŞEKKÜRLER..


"Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları