Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları"— Sunum transkripti:

1 Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları

2 SİNDİRİM SİSTEMİ Sindirim büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir.  Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalar bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir. Sindirim çiğnemeyle başlar. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması mekanik sindirimdir. Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasına ise kimyasal sindirim denir *Kimyasal sindirimde enzimlerin besin içerikleri küçük moleküllere parçalanmaktadır. Besin içeriklerinin her birinin sindirim sırasında küçük moleküllere parçalanır.

3 SİNDİRİM SİSTEMİ Organlarını tanıyalım. Organlarımızı n adları
1. ağız ve diş 2. yutak 3. yemek borusu 4. mide 5-6. ince ve kalın bağırsak 7. anüsdür.

4 1. Organımız ağız Ağız ve Dişler: Besinlerin dişler yardımıyla parçalandığı, mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir. Ağızda besinleri ıslatıp yumuşatan tükürük salgısı bulunur.  Tükürük salgısı içindeki enzimler karbonhidratların kimyasal sindirimini de gerçekleştirilir.

5 2. Organımız yutak  Yutağın görevi ağız boşluğuyla yemek borusu arasında bir kapı oluşturmaktır. Yutağın bir özelliği de soluk borusu ve yemek borusu arasında bir bağlantı bulundurmasıdır. Ağızdan nefes alabilmemizin dedeni budur.

6 3. Organımız Yemek Borusu
Yemek borusu da sindirim gerçekleşmeyen bir bölümdür. Yemek borusundaki kaslar peristaltik hareket denilen br yöntemle besinleri mideye doğru iter. Bir insan baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilmektedir.

7 4.Organımız Mide  Midede besinler mekanik ve kimyasal sindirimi gerçekleştirilir.  Mide, kasılıp gevşeme hareketleriyaparak besinleri mekanik olarak sindirmektedir. Bu yöntemle bulamaç haline getirilen besinler daha sonra kimyasal sindirime uğrarlar. Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir.

8 5. Organımız İnce Bağırsak
On iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İnce bağırsağa pankreas ve karaciğerden gelen enzimler dökülmektedir. Bu sayede karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal sindirimi tamamlanmış olur. Artık en küçük parçalarına kadar ayrılan besinler kana geçebilecek hale gelmişlerdir. İnce bağırsak yüzeyindeki emici tüyler besinleri emerek kan damarlarına aktarırlar.

9 6. Organımız Kalın Bağırsak Organımız
Kalın bağırsakta sindirim gerçekleşmez. Sindirilmiş besinlerden geriye kalan posa kalın bağırsakta ilerlerken su ve minerallerin emilimi gerçekleştirir.

10 7. Organımız Anüs Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.

11 Sindirim sistemi nin Sağlığı
Dengeli ve yeterli beslenmemiz gerektiğini uzmanlardan ve büyüklerimizden sıkça duyarız. Dengeli ve yeterli beslenmek niçin bu kadar önemlidir? Vücudumuzun günlük enerji gereksinimini karşılamak, büyümemiz ve gelişmemizin sağlıklı olabilmesi için dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Yemek yemek temel ihtiyaçlarımızdandır. Ancak vücudumuz besinlerin ihtiyacımızdan fazla olan kısmını harcayamaz ve bunları yağa dönüştürerek depolar. Depolanan yağlar ise zamanla şişmanlığa sebep olur.  Stres ile dengesiz ve yetersiz beslenme sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Lifli besinleri tüketmek ve dengeli ve yeterli beslenmek ise sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler.  Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için:  • Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz.  • Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız.  • Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız. • Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su içmemeliyiz.  • Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz.

12 Sindirim Sistemi Hastalıkları
• Kolera :Kolera (Vibrio cholerae) bakterisinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonu ve şiddetli ishal ile ortaya çıkan bir hastalıktır. • Dizanteri :İnsanlarda kanlı ishal, şiddetli karın ağrısı, gerekmediği halde dışkılama isteği duyma hastalığıdır.  • Ülser : Mide mukozasının alkol, sigara ve asitli içecekler nedeniyle zedelenmesiyle oluşur. • Siroz : Alkol ve sigara sayesinde karaciğer hücrelerinin kendini yenileyememesi sonucu oluşur. • Tifo :Kirli içme suları ve pis yiyeceklerden bulaşan bulaşıcı bir hastalıktır. • İshal : Dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur.  • Sarılık :Kandaki vücuda renk veren maddelerin değerinin değişmesi sonucu deri ve mukozaların sarı renk alması durumudur.  • Reflü :Mide asidinin mideden yemek borusuna kaçması hastalığıdır.

13 Sindirim Sistemi Sağlığı
Bu bir ülser örneğidir.

14 Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Tedavi Yolları
Mide veya sindirim sisteminde görülen rahatsızlıkların çoğu, sinirlerin devamlı olarak gergin olmasından veya karaciğer hastalıklarından kaynaklanır. Çünkü sinir sisteminin bozulması, vücuttaki bütün salgı bezlerini, bu arada mide ve karaciğer salgı bezlerini de etkiler. Ayrıca, karaciğere dokunacak şeylerin devamlı olarak kullanılması da, sindirim sisteminde rahatsızlıkların doğmasına uygun zemini hazırlar. Mide veya sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar şöyle tespit edilir: - Mide yanması, mide zafiyeti : Yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra başlayıp, devam eden ağrılar. - Mide iltihabı, onikiparmak ülseri : Yemek yedikten kısa bir süre sonra başlayan ağrılar. - Mide ülseri : Yemek tedikten 2-3 saat sonra başlayan ağrılar. Hepsinde de uyulması gereken kurallar kısaca şu şekide sıralanabilir. - Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamak sindirim sistemi için çok faydalıdır. - Lokmalar iyice çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir. - Sofradan, tam manasıyla doymadan kalkmalıdır. - Yemekte ve yemekten sonra fazla miktarda su içmemelidir. - Çok sıcak veya çok soğuk şeyler yenmemelidir. - Yemekleri her gün belirli saatlerde yemelidir. - Yemekten sonra 1 saat kadar istirahat etmelidir Tedavi için gerekli malzeme : Kerviz kökü, su. Hazırlanışı : 4 bardak suya 1 tane kereviz kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra ikişer çorba kaşığı içilir. 


"Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları