KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİYASAL SÜREÇ ve KAMUSAL SEÇİM
Advertisements

KALKINMA AJANSLARI ve KOORDİNATÖR İLLER
YEREL YÖNETİMLERİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HİZMETLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
Siyaset Bilimine Giriş
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
DEMOKRASİ.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
ÜNİTE 5. KENTE KARŞI SUÇ, KENTSEL RANT VE KENT HAKKI
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
ANKARA’DA YEREL YÖNETİMLERDE KATILIMCILIK ve TEMSİLİYET Ya Katılımcılık Ya Teslimiyet... Dr.Nuran Talu Büyük Ankara Kurultayı, 7-11 Ekim 2013.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
İşletmeyi neden kurarız ?
Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
SOSYAL BİLGİLER.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Siyaset Sosyolojisi.
Yurdumuzda Nüfus.
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Diğer Dezavantajlı Gruplar
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Çevre sorunu Alt Yapı ve Ulaşım Sorunları Plansız Yapılaşma Ve Gecekondulaşma Sorunu Konut Sorunu Yaşam Kalitesi Sorunları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KENTSEL SİYASET-2

Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU

Yerel demokrasi ne demektir? Araştırma Soruları Yerel demokrasi ne demektir? Yerel demokrasinin tarihsel kökenleri nasıldır? Yerel demokrasi ile ulusal nitelikli demokrasi arasında nasıl bir ilişki vardır? Yerel demokrasinin etkinliği ile yerel hizmetler ve yerel siyaset arasındaki ilişki nasıldır?

YEREL DEMOKRASİ NEDİR? Demos (halk); kratos (iktidar) “halkın yönetimi”, “gücün halkta olduğu” veya “gücün, doğrudan/yarı doğrudan şekilde halk tarafından kullanıldığı yönetim şeklidir. Yerel demokrasi “gücün YEREL halkta olduğu yönetim biçimi.

DEMOKRASİNİN TARİHSEL KÖKENLERİ Demokrasi, tarihte kent devletlerinde uygulanan ve ortaya konan bir rejimdir. D, kent merkezli bir yönetim biçimi olması nedeniyle yerel topluluğa özgü ve en iyi yerel topluluklarca öğrenilebilecek ve yaşanılabilecek bir sistemdir.

YEREL DEMOKRASİNİN İŞLEVİ Yerel alanda demokratik mekanizmaların işletilmesi, ulusal düzeyli demokrasinin işlevselliğini sağlar. Yurttaş, siyasal ve yönetsel kurumlarla/konularla yerel siyaset sayesinde doğrudan yüz yüze gelir. Halkın katılımı, yoğun ve etkin olur yerel düzeyde karar alma yöntemlerine/ süreçlerine danışman, bilgi verici teşvik edici olarak katılma.

YEREL DEMOKRASİNİN GELİŞİMİ İlk modern demokrasinin kurulması 1770’li yıllar Gelişmiş demokrasilerdeki gerilemeler ve yerel demokrasiye etkileri İdeolojilerin değişmesi ve yerel demokrasiye etkileri (1980’ler sonrası «Muhafazakarlık» gibi)

YEREL DEMOKRASİNİN ETKİNLİĞİ VE YEREL HİZMETLER Yerel siyaset, genel siyaset amaçlarının, kent ölçüsünde ve kent yönetiminde gerçekleştirilmesi. Yerel demokrasinin etkin olmasıyla; Yerel siyasal aktörlerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri, Yerel taleplerin, yerel yönetimde en iyi bir şekilde temsil edilebilmeleri mümkün olur.

Yerel Demokrasinin İşlevselliğini Zorlaştıran Unsurlar Küreselleşme; Küreselleşme-kent/kentleşme ilişkisi ÇUŞ’un sanayi ve hizmet hareketliliği ve kentler pozitif katkıları negatif katkılar: konut sıkıntısı, gecekondulaşma, artan yoksulluk, zengin-yoksul uçurumunun artması, altyapı yetersizliği, ulaşım güçlüğü, çevre kirliliği, suç oranının artması, yeşil alanların azalması, mekâna ve topluma yabancılaşma, uyuşturucu kullanımı

Yerel Demokrasinin İşlevselliğini Zorlaştıran Unsurlar Azgelişmiş ülkeler açısından hızlı, dengesiz ve sağlıksız kentleşme; Gecekondulaşmanın hızlanması ve çeşitli kamu hizmeti/altyapı darboğazları yaratması; kentleşen yığınların siyasal katılma isteklerinin artması; kentlerde toprak sahipliğinin yol açtığı ekonomik ve siyasal sorunlar; kırsal alanlarla kentler ve çeşitli coğrafi bölgelerin kendi aralarındaki dengesizlikler; “marjinal kesim” denilen yeni kentli yığınların yarattığı siyasal istikrarsızlıklar ve çevresel değerlerin yozlaştırılması; çevre koşullarının, çevre sağlığı için tehlikeli ölçülerde bozulması

YEREL DEMOKRASİNİN ETKİNLİĞİ VE YEREL HİZMETLER Yerel halkın memnuniyeti, kentsel siyasetin, bu sorunlarla ilgilenmesi ve bunlara dönük çözümler üretmesiyle ilişkilidir. Yerel düzeyde «iktidar»a ulaşmayı hedefler (demokratik yöntemlerle). Dolayısla yerel siyaset, küreselleşmenin yukarıdaki sorunlara çözüm üretme yeteneğiyle doğru orantılı olarak iktidar şansı yaratabilir.

YEREL DEMOKRASİNİN ETKİNLİĞİ VE YEREL HİZMETLER Yerel yönetimler/ belediyeler düzeyinde kamu gücünü kullanarak toplumu yönetmek isteyen yerel siyasal aktörlerin, yukarıdaki sorunları siyasal söylemleri içine katarak ve çözümler sunarak siyaset yapmaya çalışması, halkın tercihini kazanmada çok belirleyicidir. Demokratik mekanizmalarla belediye yönetimine gelen aktörlerin iktidarlarını sürdürmeleri, “yerel hizmetleri” başarılı bir şekilde sunmalarına bağlıdır.

YEREL DEMOKRASİNİN ETKİNLİĞİ VE YEREL HİZMETLER Yerel hizmetler; “bir yer, yöre, mahal veya bölgeyi ve orada yaşayan halkı ilgilendiren, ulusal çapta olmayan hizmetler». Özellikleri itibariyle yerel halkın günlük yaşamını sürdürebilmesinde önemli bir yeri olan temizlik, itfaiye, şehir içi ulaşım, su, kanalizasyon gibi “mahalli müşterek nitelikteki” hizmetlerdir .

YEREL DEMOKRASİNİN ETKİNLİĞİ VE YEREL HİZMETLER Belediye yönetimlerinin, yeniden seçilerek iktidarlarını sürdürebilmeleri ile yerel halkın memnuniyeti arasındaki doğrusal ilişkiyi ortaya koyan araştırmalar: TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı) Halkın yerel yönetimlerden memnuniyet düzeyi, 2000 yılına göre 2004 yılında 5,1’den 5,3’e yükselmiştir. Bu memnuniyet derecesinin daha sonra yapılan genel ve yerel seçimlerde iktidar partisi lehine yansımaları görülmüştür.

TEŞEKKÜR EDERİM Doç.Dr. Ahmet MUTLU