INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Advertisements

Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
Mali İstatistik Kullanım Alanları
Döviz Piyasası ve Döviz Kurunun Belirlenmesi
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
İzmir İktisat Kongresi 31 Ekim 2013 Mehmet Şimşek Maliye Bakanı.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Merkez Bankasının Rolü
DÜNYA BANKASI Robert B.Zoellick.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Dıs tıcaret ve odemeler dengesı Sumeyra celık Turkıye ekonomısı ve avrupa bırlıgı 2. donem Zırve unıversıtesı.
Bankacılığın Arka Planı
Mehmet ŞİMŞEK Devlet Bakanı Nisan 2008 MAKROEKONOMİK GELİŞMELER VE KAMU BORÇ YÖNETİMİ.
IMF (ULUSLAR ARASI PARA FONU)
Giriş Dış Ticaret kavramı Dış Ticarette taraflar ve fonksiyonları
Giriş Dış Ticaret kavramı Dış Ticarette taraflar ve fonksiyonları
Özlem Keçim.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
ULUSLAR ARASI PARA FONU(IMF) NEDİR ?
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
IMF Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund)küresel finansal düzeni takip etmek borsa, döviz kurları,
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
DÜNYA BANKASI VE ULUSLARARASI PARA FONU (IMF)
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
DÜNYA BANKASI DÜNYA BANKASI Geçiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Coğrafya Performans Ödevi
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Bankacılık Sisteminde İdari ve Hukuki Düzen
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
Kooperatiflerin Finans Kaynakları
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 10 – Uluslararası Para Sistemi
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
ULUSLARARASI BANKACILIK
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Uluslararası Örgütler
ULUSLARARASI ÖDEMELER SİSTEMLERİ
IMF ve DÜNYA BANKASI Özge SARI, İÇİNDEKİLER Uluslararası Para Fonu Tarihçesi i. İşbirliği ve Yeniden Yapılanma Süreci ( ) ii. İki.
IMF, AGÜ’LER ve İSTİKRAR POLİTİKALARI
ULUSLARARASI TİCARET.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)

Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund), küreselfinansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur.

KURULUŞU Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra milletlerarası ekonomik meseleler karışık hale gelmiş. I. Dünya Savaşı'ndan sonra düşülen ekonomik buhranla savaş sonrası ekonomik depresyonlar da ekonomik ilişkileri tehdit eder bir vaziyet almıştı.

Avrupa devletlerinin II . Avrupa devletlerinin II. Dünya Savaşı sonrası bozuk ve depresyon içindeki ekonomik durumlarının aksine Amerika Birleşik Devletleri'nin savaş boyunca ihracatının altın stoklarının artması, ekonomik bakımdan yardım yapacak tek ülke durumuna gelmesine sebep oldu

Döviz kurlarında istikrar saglanması Dünya ticaretinin serbestleştirilmesi Uluslararası rezerv sorunun çözülmesi

Keynes Planı :Kliring Birligi Kliring, ülkeler arasındaki iki yanlı ticaret anlaşmalarının temelde malla ödemeyi öngören bir türdür. White Planı :Birleşmiş Millletler İstikrar Fonu Dünya Bankası

. 1944 yılında Bretton Woods'ta 45 devletin iştirakiyle bir takım kararlar alındı. Bretton Woods Antlaşması'nda; birisi, Milletlerarası Para Fonu, diğeri, Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) yahut kısaca Dünya Bankası isimleriyle iki ekonomik müessesenin kurulması kararlaştırılmıştır.

Uluslararası Para Fonu’nun Amaçları Uluslararası parasal işbirliğinin teşvik edilmesi,  Uluslararası ticaretin genişletilmesi, Döviz kurlarında istikrarın teşvik edilmesi ve üyelerin rekabetçi devalüasyonlara başvurmalarına engel olunması, Üye ülkelerin ödemeler bilançosunda yer alan cari işlemler kalemlerine uygulanan döviz kontrollerinin kaldırılması ve üyeler     arasında çok taraflı bir ödemeler sisteminin oluşturulması, Dış ödeme güçlükleri ile karşılaşan üye ülkelere gerekli kaynak yardımında bulunulması, Üye ülkelerin ödemeler bilançosu açıklarının azaltılmasına yardımcı olunması (Dış ticaret dengesizliklerinin ortadan kaldırılması)

IMF’NİN YAPISI 1)      Guvernörler Kurulu : Uluslararası Para Fonu’nun en yetkili organı olup, üyeleri, ülkelerin genellikle Maliye Bakanı ya da Merkez Bankası Başkanı olmaktadır. Yılda bir kez toplanan kurul, IMF’nin karar organı olmakla birlikte, bazı konularda yetkilerini Yönetim Kurulu’na devredebilinir. Ancak en önemli konuları oluşturan yeni üye kabulü; kotaların belirlenmesi, Fon gelirlerinin dağılımı gibi konularda yetki devri olmamaktadır.

2)      İcra Direktörleri Kurulu ( Yönetim Kururlu ) : 5’i atanmış (ABD; Almanya; Japonya, Fransa, İngiltere ) ve 19’u da seçilmiş olmak üzere toplam 24 kişiden oluşur. Atanmış üyeler yalnızca kendi ülkelerini temsil ederler. Seçilmiş üyeler ise bir grubu temsil ederler. Yalnızca kendi ülkesini temsil eden üç seçilmiş üye vardır : Suudi Arabistan, Rusya ve Çin. Yönetim Kurulu, IMF ana sözleşmesinde belirtilen ve Guvernörler Kurulu’nun kendilerine verdikleri görevleri yapmakla yükümlüdür IMF’nin günlük işlerinin yürütülmesinden sorumludur.

3)      Yönetim Kurulu Başkanı : IMF’yi Yönetim Kurulu ‘nun aldığı kararlar doğrultusunda yönetmekle görevlidir. Geleneklere göre Avrupa ülkelerinden biri Yönetim Kurulu Başkanı seçilmektedir. Aynı zamanda IMF personelinin yöneticisi durumunda olup Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık eder

IMF’nin Danışma Organları A) Geçici Komite B)Kalkınma Komitesi C)Gayri Resmi Olarak Olusturulan G5,G10,G7 VE G20 ler grupları

Uluslararası Para Fonu’nun Genel Prensipleri Belirlenen Döviz Kuru’nun Korunmasından Finansal Sistemin İstikrarının Korunması Döviz Kısıtlamalarının Kademeli Olarak Kaldırılması Paraların Konvertibilite Zorunlulugu

IMF’nin Finansal Politikaları Rezerv dilimi politikaları
 Kredi dilimi politikaları,
 Acil durum destek politikaları,
 Borç ve borç servisi düşürme politikaları.
 Ağır borç yükü altındaki ülkeler açısında en önemlisi borç ve borç servisi düşürme politikasıdır

IMF’nin işleyişine bakacak olursak; öncelikle IMF’ye üye olan ülke için bir kota belirlenir. Kota belirlenirken ülkenin yurt içi hasılası ve dış ticaret hacmi baz alınır.

. Bu kota o ülkenin; Fona ödeyeceği miktarı,
 Fondan çekeceği kredi miktarını,
 Fondaki oy hakkını belirler.

IMF kredilerin geri ödeme süresi genellikle 3-5 yıldır IMF kredilerin geri ödeme süresi genellikle 3-5 yıldır. Kredi kullanan ülke bir faiz ödemesi yapar ancak bu düşük bir faizdir. Ülke borcunu aldığı para cinsinden ödeyebileceği gibi IMF’nin parası olan SDR cinsinden de ödeyebilir.
IMF kredileri temelde şartlılık ilkesine yani performans kriterine dayanır. Yani IMF borç vermek için ülkeden bazı şartları gerçekleştirmesini ister.

Bu Şartlar; -Ülke kamu giderlerini kısıcı önlemler alsın.
-Vergileri artırıcı önlemler alsın.
-Para arzı kısılsın.
-Serbest fiyat politikaları izlensin.
-Dış ticaret liberalleşsin.
- Ulusal paranın değeri düşürülsün.

185 üye ülkesi vardır.

IMF Kolaylıkları 1)Özel (Ayrıcalıklı) IMF imkanları Telafi Edici ve Olaganüstü Finansman Kolaylıgı Tampon Stok Finansman Kolaylıgı Yapısal Uyum Kolaylıgı Güçlendirilmiş Yapısal Uyum Kolaylıgı Rezerv Kolaylıgı

2) Geçici İmkan Petrol Kolaylıgı Sisitem Degişimi Kolaylıgı Acil Yardım

STAND-BY Stand-by düzenlemeleri, 36 ayı aşmayacak şekilde, genellikle 12-24 aylık bir süreyi kapsamakta ve IMF kaynaklarının kullanımını belirli şartlara bağlayan bir düzenlemedir. Fon’un en sık kullanılan finansman mekanizmalarından biridir. IMF’den kredi kullanan ülkeler,  IMF İcra Direktörleri Kurulu’na sunduğu Niyet Mektubunda ödemeler dengesi problemlerini makul bir süre içerisinde düzeltmeyi amaçlayan politikaları uygulayacağını taahhüt eder. Böylelikle, IMF kaynaklarını kullanan ülkelerin, ekonomilerindeki yapısal sorunları çözerek borçlarını ödeme kapasitelerini artırmalarının temin edilmesi amaçlanmaktadır.

Türkiye’nin IMF’ye Olan Borcunun Yıllara Göre Değişimi

IMF verilerine göre (2006) fonun borç verme kaynağı 174 milyar dolar IMF verilerine göre (2006) fonun borç verme kaynağı 174 milyar dolar. Alacakları ise 75 ülkeden 34 milyar dolardır. 2010 verilerine göre IMF'ye en çok borcu olan ülkeler sıralaması şöyledir: Yunanistan (30 Milyar), Romanya (13,9 Milyar), Ukraine (12,66 Milyar), Macaristan(11.7 Milyar) dolardır.