10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
Advertisements

Erhan KALAN Mahsum ŞEN Muhammet ÇÖPÇÜ Sercan ONAT
ÇANAKKALE.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
Tarih 2 sorularI FATİH DEVRİ ( ).
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ ( )
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
1.
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
Duraklama Dönemi OSMANLI-RUSYA İLİŞKİLERİ
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
OSMANLI YÜKSELİŞ DÖNEMİ( )
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
,.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
MİLLİ MÜCADELE.
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
Kanuni Dönemindeki Siyasi Olaylar
Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselişi
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi II.MEHMET (FATİH) ( )
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi II.MEHMET (FATİH) ( )
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN YÜKSELİŞİ / İstanbul’un Fethi
İstanbul’un Fethi.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
I.BALKAN SAVAŞI.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Eğitimcilere başarılar diler.
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: SINIRLAR GENİŞLİYOR
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ ( ) Babası : Yavuz Sultan Selim Annesi : Hafsa Hatun Dogumu : 27 Nisan 1495 Vefatı : 7 Eylül 1566 Saltanatı : 1520.
2. DÜNYA GÜCÜ OSMANLI DEVLETİ ( ) ( YÜKSELME DÖNEMİ )  Yükselme döneminin 1453 İSTANBUL’UN FETHİ ile başlayıp 1579 SOKULLU MEHMET PAŞA’NIN.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ ( ) YILLARI ARASINDAKİ SİYASİ GELİŞMELER M. Tarhan Yılmaz.
OSMANLI DEVLETİNDE YÜKSELME DÖNEMİ Yükselme Dönemi Padişahları 1-II.Mehmet Dönemi “Fatih” ( ) 2-II.Bayezid Dönemi “Sofu” ( ) 3-I. Selim.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ Ahmet KAÇAR-TAVŞANLI ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DEVRİ Kanuni tahta çıktığında Avrupanın en güçlü devleti konumunda Roma-Germen İmparatorluğu ve bu devletin başında ŞARLKEN bulunmaktaydı. Şarlken hem Osmanlı bölgesi olan balkanlarda genişleme politikası benimsiyor,hem de Osmanlı aleyhine İran ile ittifak yapıyordu. Portekizliler ise coğrafi keşiflerle Hindistan’a ulaşmış ve Osmanlı denetimindeki baharat ticaretini engellemeye çalışıyordu. BATIDAKİ GELİŞMELER: 1-OSMANLI-MACARİSTAN İLİŞKİLERİ:

Macaristan Seferi Osmanlı devletinin Balkan Toprakları Macarlar Tarafından tehdit ediliyordu. Osmanlı'lar bunun üzerine 1521 yılında Belgrad'ı alarak orta Avrupa'nın kapısını açmış oldular. Macarların Belgrad'ı geri almak için saldırmaları ve FRANSIZ Kral'ı Fransuva’yı Alman imparatoru Şarlkenin elinden kurtarmak isteyen Osmanlı Macaristan seferine çıktı. 1526 Mohaç meydan savaşı'nda Macar ordusu 2 saatte imha edildi ve Macaristan Osmanlı'ya bağlandı.

1. Viyana Kuşatması 1529 yılında Macaristan üzerinde hak iddia eden Avusturya üzerine sefere çıkıldı ve başkentleri Viyana kuşatıldı. Ağır toplar götürülmediği ve kış mevsimi yaklaştığından kuşatma kaldırılmıştır. 1532 yılında Osmanlı ordusu Alman seferine çıkmıştır bu seferde Alman imparatoru Şarlken ve Avusturya Kral'ı Ferdinand Osmanlı'ların karşısına çıkma cesareti gösterememiştir. 1533 İstanbul Anlaşması Osmanlı-Avusturya Arasında yapılmıştır bu Antlaşma ile Osmanlı devleti Avrupa'da üstünlüğü ele geçirmiştir.

Osmanlı-İran ilişkileri Kanuni İran üzerine 4 sefer yapmıştır. Bu seferlerle Bağdat,Revan,Nahçivan ve Karabağ ele geçirilmiştir. İran'ın barış istemesi üzerine 1555 Amasya antlaşması yapılmıştır. Bu antlaşma İran'la yapılan ilk resmi antlaşmadır.

Kanuni devri denizlerdeki gelişmeler Osmanlı donanması Kanuni Döneminde Dünya'nın en güçlü donanmalarından biri haline gelmiştir. Osmanlı'lar Coğrafi keşiflerle bozulan baharat yolunu tekrar canlandırmak için SÜVEYŞ KANAL projesini düşünmüşlerdir. Ayrıca orta Asya'daki Türkleri Rus tehdidinden korumak için Don- Volga Kanal Projesi'de düşünülmüştür. RODOSUN FETHI 1521:Sen Jan şövalyelerinin elinde bulunan Rodos alınır ve Suriye-Mısır deniz yolunun güvenliği sağlanır.

Cezayir Cezayir BARBAROS HAYREDDİN PAŞA’nın Osmanlı Donanması'nın başına geçmesi ile Osmanlı topraklarına katıldı. 1538 yılında Osmanlı donanması Andrea Dorya komutasındaki Haçlı Donanması'nı ağır bir yenilgiye uğratarak PREVEZE DENIZ ZAFERINI kazanırlar. Venedik ile bu zaferden sonra antlaşma imzalanarak Akdeniz üstünlüğü Osmanlı'lara geçmiştir. DiĞER DENiZ FETİHLERİ 1551 yılında Trablusgarp fethedilir.

Deniz fetihleri 1560 yılında CERBE DENIZ ZAFERI ile Haçlı donanması bir kez daha mağlup edilir ve kuzey Afrika üstünlüğü Osmanlı'lara geçer. 1565 yılında MALTA ADASI kuşatılır ancak Turgut Reisin şehit olması üzerine kuşatma kaldırılır. 1566 yılında SAKIZ ADASI fethedilir. Portekizlilere karşı 4 adet Hint deniz seferi yapılmıştır Ancak gerek seferlere önem verilmemesi ,donanmanın okyanuslara uygun olmaması üzerine seferlerde istenen başarı sağlanamaz.

Fransa'ya verilen kapitülasyonlar Avrupa Haçlı ittifakını parçalamak ve Akdeniz ticaretini canlandırmak için Fransa'ya ticari ayrıcalıklar verilmiştir .(1535) 1541 yılında Barbaros Hayrettin Paşa donanma ile Fransa'ya Yardıma gitmiştir.