ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
ERK İSG&İK –
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
İŞ KAZASI İş kazası; Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
2004/2 Dönem 98 Sosyal Sigortalar Kanunu'na Gore, meslek hastalığının iş kazalarından farkı aşağıdakilerden hangisidir? A) İşyeri ortamında meydana gelmesi.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
KAZA VE HADİSE. KAZA VE HADİSE İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI SAKAT KALMA YARALANMA ÖLÜM.
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Sosyal Güvenlik Hukuku
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
İZMİR SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK - ULUSAL BAYRAM VE GÜNLERİNDE ÇALIŞMA 1 Yrd. Doç. Dr. ALPTEKİN AKTALAY Y.Emre AKARSU.
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL YARDIMLAR.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK İSTEĞE BAĞLI SİGORTALAR. İhmal, hata veya şanssızlık sonucu oluşabilecek bazı olayların mali sorumluluğu kişilerin ve ailelerin güçlerinin.
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
DENIZ YOLU YOLCU TAŞıMACıLı Ğ ı ZORUNLU MALI SORUMLULUK SIGORTASı CEM İ L GÖKTAŞ 1.
1 MERSİN ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI.
Memurların Emeklilik Sistemi. EMEKLİLİK Emeklilik, belli bir yaşa gelmiş ve belli bir hizmet süresini tamamlamış memurların, memurluk statüsünden çıkıp,
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
BURSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP)
Sosyal Güvenlik Hukuku Maluliyet Sigortası. UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI.
Konu : Sigorta – Trafik Cezaları – Trafik Suçları
 Veteriner mesleki sorumluluk sigortası.   Sigorta Süresi  Tarife fiyatları yıllık sigorta esasına göre belirlenmiştir. Bir yıldan kısa süreli sigortalarda.
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
DERS : ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KONU: İŞ KAZALARI HAZIRLAYAN: AYŞE NUR ŞİMŞEK BÖLÜM: BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI.
GAZİANTEP SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Türkiye’nin Geleceğine Sen de En Az 1 İstihdam Sağla
TEŞVİKLER 4447 – EK 10. MADDE ( 6111 TEŞVİĞİ )
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU HATAY İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVEREN BİLGİLENDİRME SUNUMU HOŞGELDİNİZ.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Japonya Sağlık Sistemi
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
TÜRKİYE’DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
SGK TEŞVİK.
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Çok tehlikeli sınıfta yer ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürülmüştür.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
Sunum transkripti:

ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR

Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına alınmış bulunmaktadır. Dar gelirli ve orta halli kişilerin zorunlu olarak katılması gereken sosyal sigortalar şunlardır: Emeklilik sigortası Bir iş yerinde bağımlı olarak çalışan her kişi, emeklilik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Gerekli işlemler genelde iş verenler tarafından yapılır ve yarısı çalışan, diğer yarısı ise işveren tarafından ödenen sigorta primi, yine işveren tarafından ilgili mercilere havale edilir. Zorunlu olmamakla birlikte, serbest meslek ve iş yeri sahipleri de bu sigortadan yararlanabilir. Onlar gerekli primin tamamını kendileri karşılarlar.

Emeklilik sigortasından aylık alabilmek için, en az 5 yıl prim ödenmiş olmalıdır. Bu temel şarta ek Olarak emekliliğin türüne göre bazı ek şartların da Yerine getirilmesi gerekir. Örneğin, yaşlılık aylığı almak için 67 yaşını doldurmak, malüllük aylığı almak için iş gücünün belli bir oranını kaybetmiş olmak (tam malullük için % 62,5, yarı malullük için % 31) ve başvurudan önceki son 5 yıl içinde en az üç yıl prim ödemiş olmak gibi. Emeklilik sigortası kurumu, normal yaşlılık aylığı, erkene alınmış yaşlılık aylıkları, malüllük aylıkları, dul ve yetim aylıkları dışında çalışanların kaybettikleri iş gücünü yeniden kazanmaları için çeşitli rehabilitasyon önlemleri de sunar.

Brüt gelir üzerinden her ay kesilen emeklilik sigortası priminin miktarı, sigorta kurumunun mali durumundaki değişmelere göre hükûmet tarafından ayarlanır. Bu oran 2015 yılında toplam %18,7 dir yılı itibariyle aylık 5.200,- € yu aşan gelirlerde, bu meblağın üzerindeki bölümden emeklilik primi alınmaz.

Sağlık sigortası: Bir iş yerinde bağımlı olarak çalışanlar ve emekliler, belli bir gelir seviyesini aşmamışlarsa, yasal olarak sağlık sigortası yaptırmakla yükümlüdürler. Bu seviye, toplumdaki genel gelir seviyesine göre hükûmet tarafından her yıl yeniden belirlenir. Bu sınır 2015 yılı itibariyle ayda 4.125,- € dur. Sağlık sigortaları, hekim, hastane, ilaç, sağlık gereç ve protezleri ve diğer tedavi masraflarını karşılar. Bu hizmetler için herhangi bir bekleme süresi yoktur.

Sağlık sigortaları bazı durumlarda sigortalılardan küçük bir katılım payı talep ederler. Sağlık sigortası primleri çalışan ve işveren tarafından yarı yarıya ödenir. (Emeklilerde işveren payını emeklilik kurumu üstlenir.) Bu primlerin oranı zaman zaman hükumet tarafından yeniden belirlenir yılı itibariyle sağlık sigortası primi toplam %14,6 dır. Sağlık sigortası işlemlerini işverenler yaptırır, primleri onlar keser ve havale eder. Yasal sağlık sigortalarının dışında, serbest meslek ve iş yeri sahipleriyle, yüksek gelirli çalışanların yararlanabileceği isteğe bağlı özel sağlık sigortaları da vardır. Ayrıca, öğrenciler, işsizler ve sosyal yardım alanlar da belli koşullarda yasal sağlık sigortasından yararlanırlar.

Bakım sigortası Bakıma muhtaç olanların bakım giderlerini karşılamak için oluşturulmuş olan bu sigortayı, yasal sağlık sigortası kapsamına giren kişiler yaptırmak zorundadır. Bakım sigortasının prim oranı 2015 yılı itibariyle çocuksuzlarda %2,6, çocuğu olanlarda % 2,35 tir. İşveren (veya emeklilik kurumu) bunun % 1,175 ini üstlenir. Gerisi sigortalı tarafından karşılanır. Yaşlılık, müzmin hastalık veya sakatlık nedeniyle kendi bakımlarını yapamayan kişiler, bu sigorta üzerinden ücretli bakıcı tutabilir, bir bakım evinde kalabilir, temizlik, alış veriş, yemek gibi hizmetler alabilirler.

İşsizlik Sigortası Bağımlı çalışan kişilerin yaptırması zorunlu olan bu sigorta, en az bir yıl prim ödenmiş olması kaydıyla, kendi kusuru olmaksızın işsiz kalmış sigortalılara, prim ödeme süresine göre 6 aydan bir yıla kadar bir süre için net aylıklarının takriben %60 ı dolayında işsizlik parası öder. Genel gelir seviyesine göre hükûmet tarafından ayarlanabilen sigorta primi 2015 yılı itibariyle %3 tür. Bu prim, çalışan ve işveren tarafından yarı yarıya ödenir.

İş ve işçi bulma kurumu tarafından yönetilen bu sigorta, işini kaybetmekte kusurlu olan çalışanların işşizlik parasında 6 aya kadar kısıtlama yapabilir. Aynı kurum, işini kaybeden sigortalılara mesleki ehliyet kazanma yönünden, meslek eğitimi süresince eğitim ücretini üstlenmek ve sigortalıya her ay işsizlik parası kadar maddi destek vermek suretiyle yardımcı da olabilir.

İşyeri kaza sigortası Bu sigorta yalnızca işverenler tarafından ödenen primlerle görev yapar. İş kazası sonucunda çalışma gücünün en az % 20 sini yitiren kişilere aylık bağladığı gibi, bu kazalardan doğan her türlü tedavi ve rehabilitasyon masraflarını da karşılar. Bu sigorta kapsamında, yalnızca iş yerinde çalışma süreci içinde değil, evden işe, işten eve gidiş ve iş yerindeki, mola ve spor etkinliklerinde olan kazalar da iş kazası sayılır.

Mesleki sorumluluk sigortaları Sosyal sigorta kavramına tam olarak girmemekle birlikte iş yaşamına ait önemli sigortalardan biridir. Bir operatörün hatasından doğan bir sakatlık, bir musluk tamircisinin hatalı işleminden doğan ek tamir masrafları gibi durumlarda zarar gören tarafın zararını maddi yönden karşılarlar. Bağımlı çalışanlarda bu sigortayı işverenler üstlenir. Serbest mesleklerde çalışanlar kendileri yaptırırlar. Sigorta ücretleri risk kapsamına ve sigorta şirketinin fiyat politikasına göre değişir.

KOLAYLIKLAR DİLER