Bankalarda Kurumsal Yönetim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

Sermaye Piyasası Kurumları
SİGORTA ACENTELERİ.
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
GENEL OLARAK ÜNİVERSİTE TEŞKİLATI
DERNEK KURMAK Yasal Prosedür.
ÖYP SÜREÇ. AMAÇ Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı.
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
MMO ÖRGÜT KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ ŞUBE ÖRGÜTÜ Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu, Şube Danışma Kurulu, İl/ilçe Temsilcilikleri, Mesleki.
VAN İL DERNEKLER MÜDÜRLÜĞÜ
 İdareler ve sektörden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda katılım ve rekabeti artıracak şekilde yapım işleri ihalelerini ilgilendiren önemli.
BankalarIn Kuruluşu Bankaların kuruluş şartlarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) belirlenir. Bankacılık Düzenleme.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28750
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
Bankaların Faaliyet Konuları
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
BURSA SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6552 Sayılı kanun ile 5510 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 57.Madde.
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU.
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ DÜZENLEYEN VE DENETLEYEN OTORİTELER
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
STAJ ÇALIŞMASI VE ESASLARI Mesleki Ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Md 58
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Avrupa Birliğinin Kurumları
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
NASIL VERGİ MÜFETTİŞİ OLUNUR ? VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİSİPLİN KURULLARI VE DİSİPLİN AMİRLERİ
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Yrd. Doç. Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU ERKAN
PERSONELİN YÜKSELMESİ. Personelin verimli çalışmasını sağlayacak önemli güdülerden birisi “personelin yükselmesi” (terfi etmesi)’dir. Personelin yükselmesinde.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
A-MEB’NA BAĞLI KURULUŞLAR 1.MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ 2.YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU 3.FİLM,RADYO,TELEVİZYONLA EĞİTİM MERKEZİ.
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Halka Açık Anonim Şirketler
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üniversitelere Akademik Kadro Tahsis Edilmesi YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
Bankalarda Kurumsal Yönetim
GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR)
BANKALARIN FAALİYETE GEÇMESİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
5411 BANKACILIK KANUNU Doç. Dr. Adalet HAZAR.
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
            Bankaların Kuruluşu veya Türkiye'de şube ve temsilcilik açma izni
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Görev ve Sorumluluklar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Sunum transkripti:

Bankalarda Kurumsal Yönetim

Banka Örgütü Bankalar, Anonim Ortaklık olarak kurulmak zorunda olduklarından örgüt yapısı, TTK’nin hükümlerine göre belirlenmektedir. Bankalarda aşağıdaki organların bulunması gerekir; a) Genel Kurul b) Yönetim Kurulu c) Denetim Komitesi d) Genel Müdürlük - Bölge Müdürlükleri - Şubeler

Banka Genel Kurulu Bankanın yönetim kurulunu seçmek, Bankanın ana sözleşmesinde değişiklik yapmak, Bilanço kar ve zararının onaylamak, Yedek akçe ayırmak, Kar dağıtım işlemlerini yapmak.

Banka Yönetim Kurulu Bankaların yönetim kurulları genel müdür dahil beş kişiden az olamaz. Genel müdür, yönetim kurulunun doğal üyesidir.

Banka Yönetim Kurulu Genel müdür için öngörülen şartlar, yönetim kurulu üyelerinin yarıdan bir fazlası için de aranır. Banka genel müdürlerinin İİBF ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde, mühendislik alanında lisans düzeyinde öğrenim görmüş olanların ise belirtilen alanlarda lisansüstü öğrenim görmüş olmaları ve bankacılık veya işletmecilik alanında en az on yıllık meslekî deneyime sahip olmaları şarttır. Genel müdürlük ve yönetim kurulu başkanlığı görevleri aynı kişi tarafından icra edilemez. Yönetim kurulu üyelerinin; Müflis olmaması, Banka batırmamış olması, Mali sektör kuruluşu batırmamış olması, Ceza hukuku anlamında sabıkalı olmaması, gerekir. Yönetim kurulu üyeliğine seçilenler yedi iş günü içerisinde Kuruma bildirilir. (Kurum uygun görmediği yönetim kurulu üyesinin uzaklaştırılmasını isteyebilir.)

Banka Yönetim Kurulu Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yurt dışında kurulu bankaların Türkiye'deki yönetim merkezlerinde, yönetim kurulu yetki ve sorumluluklarını taşıyan, merkez şube müdürünün de dahil olduğu en az üç kişilik bir müdürler kurulu oluşturmaları zorunludur. Müdürler kurulu yönetim kurulu hükmündedir.

Banka Yönetim Kurulunun Görevleri Bankayı idare ve temsil eder. Kredi açma yetkisi Yönetim Kuruluna aittir. Yönetim kurulu, en fazla, kredi komitesine özkaynakların yüzde 10’u, genel müdürlüğe özkaynakların yüzde 1’i tutarındaki kredi açma yetkisini devredebilir.

Banka Denetim Komitesi Bankaların, yönetim kurullarınca yönetim kurulunun denetim faaliyetlerinin yerine getirilmesine yardımcı olmak üzere denetim komitesi (en az iki üye) oluşturulur. Denetim komitesi üyeleri icraî görevi bulunmayan yönetim kurulu üyeleri arasından seçilir. Türkiye'de şube olarak faaliyet gösteren bankalarda ise kendisine bağlı icraî mahiyette faaliyet gösteren bir birim bulunmayan müdürler kurulu üyelerinden biri görevlendirilir.

Banka Genel Müdür ve Yardımcıları Banka genel müdürlerinin İİBF ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde, mühendislik alanında lisans düzeyinde öğrenim görmüş olanların ise belirtilen alanlarda lisansüstü öğrenim görmüş olmaları ve bankacılık veya işletmecilik alanında en az on yıllık meslekî deneyime sahip olmaları şarttır. Genel müdür yardımcılarının en az yedi yıllık meslekî deneyime sahip ve asgarî üçte ikisinin yukarıda belirtilen alanlarda en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olması şarttır.

Banka Genel Müdür ve Yardımcıları Genel müdürlüğe ve yardımcılıklarına atanacakların, Kuruma bildirilmesi şarttır. Bildirimden itibaren yedi iş günü içinde Kurumca olumsuz görüş bildirilmemesi durumunda ilgili kişilerin atamaları yapılabilir. Genel müdürün sahip olması gereken nitelikler ve atanmalarına veya görevden ayrılmalarına ilişkin yükümlülükler bakımından, yurt dışında kurulu bankaların Türkiye'deki merkez şubesi müdürü, genel müdür gibi değerlendirilir.