BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
Advertisements

EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
İŞ KAZALARINI AZALTMAK İÇİN İŞ YERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
KİMYASAL MADDELER ve LABORATUVAR
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
WC Temizliği.
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
İzolasyon Odalarının Temizliği
Acil Servis Temizliği.
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
Hasta Odası Temizliği.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
AçIk Maden OcağI İşletmecİlİğİ İŞ EMNİYETİ
VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
TBS’de yönetİm.
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
DEPO ZEMİN KAPLAMALARI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
Malzemelerin temizlenmesi ve Atık maddeler
MATKAP KULLANIM TALİMATI
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
YÜKLEME İSTİF VE BOŞALTMA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden alma

MUTFAKTA MALİYET BİLEŞENLERİ

Kırılma ve Kayıplar Ön-ıslatma ve basketlere dizme işlemlerinde nelere dikkat edilmeli ? u Bulaşık türüne göre uygun basketlere dizilmelidir. u Bardaklar arada bölmeli basketlere dizilmelidir. u Çatal-kaşık-bıçaklar özel basketlerine sapları aşağıya gelecek şekilde dik ve karışık olarak dizilmeli ve ön- daldırma işlemi yapılmalıdır. u Tabaklar ve kaseler üst üste devrilmeyecek şekilde dizilmelidir. u Yemek artıkları ön-duşlamayla akıtılmalıdır.

Kırılma ve Kayıplar Ayırma ve depolama işlemlerinde nelere dikkat edilmeli ? u Zeminler temiz ve kuru olmalıdır. u Hasarlı basketler kullanımdan kaldırılmalıdır. u Depoya taşımada yine servis arabaları kullanılmalıdır. u Tabaklar istifli halde bardak, fincan, kase gibi malzemeler basketleri ile toplanmalıdır. u Depolama alanı temiz ve düzenli olmalıdır. u Türlerine göre ayrılmış halde olan tabakalar dikkatle üst üste istiflenmelidir.

Kırılma ve Kayıplar Yıkama / Durulama ve makineden toplama işlemlerinde nelere dikkat edilmeli ? u Hafif materyal yıkanıyorsa su basıncından dolayı zıplamalarının önlenmesi için basketin üzerine ağırlık konmalıdır. u Bulaşıklar makineden kuruyup soğudukları zaman toplanmalıdır. u Bulaşık makinesinin fonksiyonları kontrol edilmelidir. u Cam bardaklar,fincan ve küçük kaseler, basketleri ile birlikte kaldırılmalıdır.

Kırılma ve Kayıplar Ön-sıyırma ve ön-ayırma işlemlerinde nelere dikkat edilmeli ? u Taşımada kullanılan servis arabasında daha önceden ayrılmış bulaşık karıştırılmadan boşaltılmalıdır. u Çöplerin sıyrılmasında çatal-kaşık-bıçak kontrolü yapılmalıdır. u Çöp kovaları boşaltılmadan önce yeniden kontrol edilmelidir. u Zeminler sık temizlenmeli ve kayganlık oluşmaması için iyice durulanıp suyu çekilmelidir.

u 1. Organizasyon akışında materyalin elden ele fazla dolaşması engellenmelidir. u 2. Taşıma mesafeleri kısa olmalıdır. u 3. Materyalin stoklama alanı geniş olmalıdır. u 4. Tek bir yıkama işlemiyle sonuç alınmalı, malzeme tekrar tekrar yıkanmamalıdır. u 5. Zeminler sürekli temiz tutulmalı ve kayganlık önlenmelidir. u 6. Taşıma yolu üzerinde engeller bulunmamalıdır. Kırılma ve Kayıplar Önlenmesi İçin

u 7. Yeterli sayıda ve uygun özellikte taşıma arabaları ve bulaşık basketleri bulunmalıdır. u 8. Bulaşıkların ön ayırımı dikkatli yapılmalıdır. u 9. Çöp kovaları çatal-bıçak basketlerinin bulunduğu tezgahın altına konmamalıdır. u 10. Cam bardaklar, kırılabilen fincanlar, kaseler olabildiğince yıkandıkları basketle depolanmalıdır. u 11. Porsiyonlama bölümünde yeterli raf sistemi olmalıdır. Kırılma ve Kayıplar Önlenmesi İçin

Kırılma ve Kayıplar Teslim alma işleminde nelere dikkat edilmeli ? u Servis arabaları ve tepsiler kullanılmalıdır. u Bulaşık olabildiğince türlerine göre ayrılmalıdır. u İstiflemeden önce dengeyi bozacak artıklar atılmalı, sıvı artıklar dökülmeli, istifleme dikkatle yapılmalıdır. u Tabaklar çatal-kaşık-bıçaklardan ayrılmalıdır. u Peçetelerin arasında çatal-kaşık-bıçak olmamasına dikkat edilmelidir.

u Servis arabaları veya tepsiler çok fazla yüklenmemelidir. u Bulaşık makinesine ulaşmak için mümkün olan en kısa yol seçilmelidir. u Taşıma yolunda engeller olmamalıdır. u Yükleyip boşalma dikkatle yapılmalıdır. Kırılma ve Kayıplar Teslim alma işleminde nelere dikkat edilmeli ?

SERVİS Servis Personelinin Yanında Bulundurması Gereken Ekipmanlar Kalem Adisyon veya Not Defteri Şarap ve Şişe Açacağı Masa Temizleme Paleti Kibrit

SERVİS Servis Personelinde Bulunması Gereken Özellikler Güler Yüz Temiz ve Parlak Ayakkabılar Günlük Kişisel Temizlik ve Bakım ( Duş-Tırnak-Traş ) Servis Esnasında Eldiven Kullanılmalı