Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN"— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN
Kişisel görünüm insanların dış görünümlerini duruş ve davranışlarını içine alan bir kavramdır. Kişisel görünümü etkileyen unsurlar şunlardır.

2 a- DIŞ GÖRÜNÜM: Temizlik ve düzenlilik, hijyen kurallarını uygulama, üniformaların gerektiği şekilde kullanımı ayakkabıların uygunluğu ve bakımı, uygun makyaj ve takı olumlu bir dış görünüm sağlar

3 b- DURUŞ: Sağlıklı, hoş bir duruş şekli, yüzdeki tebessüm, sağlıklı olunduğunu kişinin kendine güvendiğini kendisine hakim olduğunu, işiyle etkili bir şekilde başa çıkabilecek fiziksel ve zihinsel yeteneğe sahip olduğunu gösterir.

4 c- DAVRANIŞ: İyi niyetlilik, nezaket ve saygı, grup içinde insanlarla iyi ilişkiler kurma, dakiklik güvenilirlik sorumluluk duygusu gayret ve inisiyatif, girişimcilik, kendini disipline etme gibi özellikler hem konuklar, hem diğer çalışanlar üzerinde olumlu izlenimler yaratır.

5 '' Kişisel görünüm sözünden ne anlıyorsunuz
'' Kişisel görünüm sözünden ne anlıyorsunuz? Kişisel görünümü etkileyen unsurlar nelerdir?

6 HİJYEN '' HİJYEN: '' Yunanca '' sağlıklı olma '' anlamına gelir. İnsanların sağlıklı ortamlarının fizyolojik ve psikolojik olarak korunması bilgisidir. Her hangi bir ortamda ( örn. odada ) hijyeni sağlayan unsurlar, temizlik, dezenfeksiyon ve bakımdır. KİŞİSEL HİJYEN Kişinin sağlığını koruması ve devam ettirmesi demektir. Bunun sağlanması da yine temizlik, gerekirse dezenfeksiyon ve bakıma dayanır.

7 KİŞİSEL HİJYEN AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- VÜCUT TEMİZLİĞİ: Sık sık duş alınmalı, banyo yapılmalı. Sabun, şampuan kullanılmalı İç çamaşırlar sık sık değiştirilmeli Deodorant kullanılmalı Ağır parfüm kullanılmamalı Banyodan sonra kulaklar temizlenmelidir

8 2- EL BAKIMI Eller sık sık sabunlanarak yıkanmalı ( özellikle yemekten önce ve tuvalet kullanıldıktan sonra ) Islak alanların (duş, küvet, klozet, lavabo, zemin ) temizliğinde eldiven kullanmalı Kullanılan eldivenler kirli bırakılmayıp içi ve dışı ılık su ile yıkanıp kurulanmalı, içi pudralanmalı El kremi kullanılmalı Elde yara, deri hastalığı varsa tedavi ettirilmeli. Elde nikotin sarılığı olmamasına dikkat edilmeli

9 Nezle, grip olunduğunda atılabilir mendil kullanılmalı
Nezle, grip olunduğunda atılabilir mendil kullanılmalı. Kullanıldıktan sonra çöpe atılmalı ve eller yıkanmalı Nezle veya grip iken tokalaşmaktan ve öpüşmekten kaçınılmalı Öksürürken ağız mendil veya elin tersi ile kapatılmalı daha sonra eller yıkanmalı Burun temizliği başkalarının yanında yapılmamalı, lavaboda yapılmalı ve daha sonra eller iyice yıkanmalıdır.

10 3- TIRNAK BAKIMI Tırnak uzatılmamalı, muntazam kesilmeli ve törpülenmeli ( uzun tırnaklar kırılır, kötü görünür, tırnak aralarında pislik kalabilir) Parlak renkli oje kullanılmamalı. Tırnaklar yenmemelidir. (kötü görünür, tırnak aralarında pislik kalabilir.)

11 4- SAÇ BAKIMI Saçlar düzenli ve temiz olmalı. Kabarık, fazla ayrıntılı saç modellerinden kaçınılmalı Dikkat çekici tokalar kullanılmamalı Uzun saçlar bağlanmalı. Kepek, saç dökülmesi, yağlanma ve saç hastalıkları tedavi ettirilmeli Başkalarına ait tarak, toka, fırça vb. kullanılmamalıdır.(kendimize ait olanlarda kullandırılmamalıdır.)

12 5-AYAK BAKIMI VE AYAKKABILAR
Tırnaklar düzgün kesilip törpülenmeli. Ayaklar günde en az iki kere işe başlamadan ve iş bitiminde yıkanmalıdır Ayakta mantar, aşırı terleme, koku oluyorsa tedavi ettirilmelidir. Çoraplar her gün değiştirilmeli, ayağı terleten ve kokutan çorap giyilmemeli

13 Kısa topuklu (2-3 cm) ,denge sağlayıcı, ayağın rahat edebileceği, kaymayan, ayağı saran(ne dar, ne çok bol ) ayakkabılar kullanılmalı Ayakkabılar düzenli olarak temizlenmeli, boyanmalı, yırtık sökük ayakkabılar kullanılmamalı. Çalışma ayakkabıları otel dışında giyilen ayakkabılardan farklı olmalı, yedek iş ayakkabısı bulundurulmalıdır.

14 6-DİŞ VE AĞIZ BAKIMI Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı Çürük, kırık, bozuk dişler tedavi ettirilmeli Hoş olmayan nefes kokusu varsa tedavi ettirilmeli Ağız içinde veya dışında oluşan yara uçuk vb. tedavi ettirilmeli Ağız yalnızca lavaboda çalkalanmalı, lavaboya tükürülmeli, daha sonra lavabo yıkanmalıdır.

15 7- MAKYAJ VE TAKILAR Makyaj malzemeleri aşırıya kaçmadan kullanılmalı, takma kirpik, aşırı göz boyası, aşırı allık, aşırı ruj kullanılmamalı. Küpe, kolye, künye, bilezik, büyük yüzük vb. ziynet eşyaları kullanılmamalı.

16 8- ÜNİFORMA GİYME Üniformalar, çalışanların işlerini yaparken giydikleri kıyafetlerdir. Kişilerin daha düzenli görünmelerini sağlar ve hangi bölüm çalışanları olduklarını beliler. Üniformalar ayrıca; Temizlik ve iklime uygunluk sağlar İşe uygunluk sağlar. Personele gurur duygusu verir. İşletmeye ve personele itibar sağlar İşletmenin dekoruyla bağ kurar İşletmenin tip ve sınıfını belirler

17 SORULAR 1-Hijyen nedir? 2-Kişisel hijyen nedir?
3-Kişisel hijyen açısından dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir? 4-Vücut temizliğinde dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir? 5-El bakımında dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? 6-Tırnak bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir? 7-Ayak bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir? 8-Diş ve ağız bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir?


"KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları