Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah"— Sunum transkripti:

1 Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
Kasaplık hayvanların kesiminde başlıca amaç; insan beslenmesi için oldukça önemli olan hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasıdır. Bunun dışında farklı amaçlar için de kesim yapılabilmektedir. Amaç ne olursa olsun kesim öncesi ve sırasında hayvanlarda stres veya herhangi bir rahatsızlığa yol açmamaktır.

2 Kesim hayvanlarının korunmasına ilişkin Avrupa antlaşmasında
Hayvanlar nakil aracından dikkatli bir şekilde boşaltılmalı ve hareketleri sağlanmalıdır. Hayvanların boşaltılmasında köprü, rampa gibi ekipmanlar kullanılmalı ve kenarlıklar bulunmalıdır. Hayvanlar arabada bekletilecekse uygun koşullarda bekletilmelidir. Hayvanlar korkutulmamalı, uygun olmayan şekillerde tutulmamalıdır. Elektrik şoku sığırlarda ve domuzlarda iki saniyeyi geçmemek ve uygun kaslardan olması şartıyla uygulanabilir. Hayvanların kuyruklarına zarar verilmemeli

3 Kesim öncesi hayvanların muhafazası
Hayvanlar hemen kesilmeyecekse kesim yerlerine alınmamalıdır. Burda uygun çevresel faktörler sağlanmalıdır. Hayvanların bulunduğu bütün ortamlarda ki zemin kaygan olmamalıdır. Kolayca temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Kesimhamede tür, yaş, cinsiyetlere göre ayrın yapılmalıdır. Hayvanlar hemen kesime alınmayacaksa su verilmelidir. Kesimhaneye vardıktan sonra 12 saat içinde kesilmeyecek hayvanlara belli miktarda yiyecek sağlanmalıdır. Hayvanların sağlığı ve durumu kontrol edilmelidir.

4 Hasta ve yaralı hayvanlar hemen kesilmelidir.
Hayvanlar zapt edilirken acı çekmelerinden kaçınmak gerekir. Hayvanlar arka ayaklarından bağlanmamalıdır.

5 Kesim öncesi Sersemletme ve bayıltma


"Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları