Başlıca Süt Bileşenlerinin Biyosentezi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
YAĞ DOKUSU.
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Sindirim Sistemi.
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
HÜCRE.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Hayvan ve Bitki Hücresi Arasındaki Farklılıklar
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
HÜCRE VE YAPISI.
BESİN MADDELERİ.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
SİNDİRİM SİSTEMİ.
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Glukoneogenez Karbohidrat olmayan yapılardan glukoz sentezi. Glikolizin tersi değildir Karaciğer ve böbrekte gerçekleşir. Kas,beyin,
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
1. Giriş.
HÜCRE.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Metabolizma ve Beslenme
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
HÜCRE.
PROTEİNLER.
HÜCRE NEDİR?.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
SİNDİRİM. SİNDİRİM Sindirim: Çeşitli makromoleküllerin enzimler yoluyla monomerlerine ayrılmasıdır. Polimer + Su Monomer.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
KARBON İSKELETLERİNİN METABOLİZMASI
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
HÜCRE.
Amino Asitler ve Proteinler
PROTEİNLER 2.
NÜKLEİK ASİTLER RNA
LİPİTLER II.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
Protein Metabolizması
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
Protein Biyosentezi Proteinler birçok bilgi yolunun son ürünüdür. Tipik bir hücrede binlerce farklı protein vardır. Bu proteinler hücrenin ihtiyaçlarına.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

Başlıca Süt Bileşenlerinin Biyosentezi İpek Emine ŞİŞMAN

İnek Memesi Anatomisi ve Kan Akışı Atardamar Lenf damarı Toplardamar Lenf düğümü Süt toplardamarı Guddeye ait doku Arka kuarter Ön kuarter Gudde kesesi(süt sarnıcı) Meme boşluğu Akma kapama kası Meme deliği (Frandsen, 1981)

Salgı ve Kanal Sistemi Bağ doku Lopçuklar Kan kılcal damarları Intralobuler kanallar Alveol Miyoepitel hücre Salgı hücreleri Süt Lop Lopçuklar Bağ doku Ana kanal Gudde kesesi (400 ml) Meme kesesi (30 - 40 ml) Meme Kanalı Frandsen, 1981. Çiftlik Hayvanlarının Psikolojisi ve Anatomisi

Süt Bileşenlerinin Kaynağı Kazein miselleri Laktoz, su Yağ damlacığı Kısaltmalar: SÜT Mi Mi = Mikrovillus Sv M = Mitokondri T G = Golgi Aygıtı M R = Granüllü Endoplazmik retikulum G S = Granülsüz Endoplazmik retikulum SALGI HÜCRELERİ R S N N = Çekirdek T = Gergin Eklem Sv = Salgı Keseleri METABOLİK YOL: 1 2 3 4 5 Kan Öncü Habercileri: Tuzlar Lökositler Amino asitler Glukoz İyonları Yağ asitleri, Gliserol, Asetat, B-hidroksi-butirat İmmuno -globulinler

NFC:lifsiz karbonhidrat Laktozun Kaynağı İşkembe Bağırsak “Glukoz” Beslenme NDF &NFC Glukoz Propiyonat Propiyonat Glukoz AA Glukoz Glukoz Propiyonat Glukoz Gliserol Galaktoz Karaciğer Yağlar Laktoz Meme Guddesi NDF:nötr deterjan lif NFC:lifsiz karbonhidrat

Laktozun Biyosentezi Karaciğer Kan Salgı Hücresi Golgi Aparatı OH CH2 Galaktoz Glukoz Karaciğer Kan Salgı Hücresi Golgi Aparatı Propiyonat CH3 CH2 C O O - Su LAKTOZ Glukoz Glukoz Glukoz A B Glukoz-P Glukojenik amino-asidler (glutamat, aspartat serine, vb.) Galaktoz Galaktoz A = galaktozill transferaz; B = alfa laktalbumin

NFC:Lifsiz karbonhidrat Süt Yağının Kaynağı İşkembe Bağırsak Yağlar Saturation + Hidroliz Doymuş YA+ MG NDF & NFC “Glukoz” Asetat Butirat VLDL NEFA TG Adipoz dokular Asetat BOHB Yağ asitleri VLDL TG Asetat BOHB Ketonlar Asetat BOHB l Gliserol Yağ asitleri YA = Yağ Asitleri TG = Trigliseritler Karaciğer Süt Yağları MG = Monogliseritler BOHB = -hidroksibütirat NDF:Nötr deterjan lif NEFA =Esterleşmemiş Yağ Asitleri NFC:Lifsiz karbonhidrat VLDL – Çok düşük yoğunluklu lipoproteinler Meme Guddesi

Yağın Biyosentezi Kan Salgı Hücresi Kılcal Damar Duvarı Bazal Zar Monogliseritler Monogliseritler Trigliseritler (VLDL) 1LPL Gliserol Gliserol Süt Trigliseritleri Serbest Yağ Asitleri Esterleşmemiş Yağ asitleri (NEFA) Serbest Yağ asitleri (C16, C18 C18:1, C18:2) Glukoz Glukoz Gliserol Asetat Asetat Yağ asitleri (C4-C16)  -hidroksibütirat -hidroksibütirat 1LPL = Lipoprotein lipaz

Kazeinin Kaynağı İşkembe Bağırsak Ham Besin Protein Üre NH3 AA AA AA RUP Ham Besin Protein Amino Asitler (AA) RDP Bakteriler Üre NH3 AA AA AA AA NH3 Glukoz Protein AA AA Üre Karaciğer Kazein Meme Guddesi

Proteinin Biyosentezi Kazein miseli Kan Salgı Hücresi AA3~t-RNA AA2~t-RNA 2: Amino-asit Aktivasyonu AAn~t-RNA Amino Asitler Amino Asitler (AA) + ATP + t-RNA AA1~t-RNA Çekirdek AA1-AA2-AA3 … AAn 1: DNA’nın Translasyonu Ribozom AA~ t-RNA GTP + ATP +CTP + UTP RER 3: Translasyon m-RNA RER =Granüllü Endoplazmik Retikulum.

Süt Bileşenlerinin Kaynağı; Özet NDF NFC Karbohidratlar RDP RUP Ham Protein Lipitler BESLEME Bacteriyel Protein Asetik Bütirik Propiyonik Laktik 50% LCFA gövde rezervi 40% RUMEN(işkembe) FERMENTASYONU İNEK MEMESi Süt Yağı 30% SCFA Süt Şekeri (Laktoz) 50% Süt Proteini 60% NFC;lifsiz karbonhidrat RUP;rumende parçalanmayan protein NDF;nötr deterjan lif RDP;rumende parçalan protein

Sütün Bileşimi; Glukojenik vs. Ketojenik Besinler Şekerler Propiyonat, Laktat Gliserol Belirli amino asitler Asetat, Bütirat Yağ asitleri (uzun zincirli) Amino asitler Peptitler Golgi Aygıtı GLUKOJENik KETOJENİK Karaciğer Karaciğer,adipoz doku Glukoz -Hidroksi-bütirat Aseto-asetat (Aseton) Amino Asitler Kan Süt proteini Süt Laktozu Süt yağı (kısa zincirli) İnek Memesi

Karaciğer ve İnek Memesindeki Değişimler Amino Asit E NE G K Amino Asit E NE G K Grup Grup Arjinin E G G2 Alanin NE G G3 Histidin E G G1 Asparajin NE G G3 Izolösin E G K G2 Aspartat NE G G3 Lösin E K G2 Sistein NE G G3 Lisin E G K G2 Glutamin NE G G3 Metiyonin E G G1 Glutamat NE G G3 Fenilalanin E G K G1 Glisin NE G G3 Trionin E G G2 Hydroksipirolin NE G G3 Triptofan E G K G1 Prolin NE G G3 Valin E G G2 Serin NE G G3 Tirosin NE G G1 E = Esansiyel, NE= Esansiyel olmayan, G= Glukojenik, K = Ketojenik Grup = G1: memeye alım = süt salgısı; G2 : memeye alım> süt salgısı G3 : Değişken alım ile birlikte Esansiyel olmayan AA / süt salgısı

Özet Süt Biyosentezinde; Laktoz sentezi: Protein (kazein) sentezi: Karaciğerdeki glukojeneze bağlı, Sütün hacmine karar verir. Protein (kazein) sentezi: DNA tarafından regüle edilir, Amino asitlerin transaminasyonuna bağlıdır. Yağ sentezi: Üç ana bileşen içerisinde en değişken olanıdır, Ketojenik ön habercilere bağlıdır. Sütün kompozisyonu özet olarak; Irka / besine / bakıma / çevreye / sağlığa bağlıdır.

Özet (devam) Sütün kompozisyonu niye modifiye edilir? Üretici gereklilikleri (proses ve sütün fraksiyonları). Tüketici talepleri Uluslarası ticaret, vb. Üreticilerin ihtiyaçları: Süt yağı üretimini sürdürmek. Karlılık için bir ekonomik yönetim aracı : Süt hissesi, Süt proteini değerine göre süt yağı değerindeki eğilimler. İstenildiği gibi inek metabolizmasını kontrol etmek: Çevresel şartlara bağlı olarak Laktasyonun erken dönemlerinde

Dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER; Soru ve Katkılarınız!