SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSER VE BESLENME.
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
VİTAMİNLER.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Türkiye’nin en büyük mail grubu Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
KAYISI SUYU ÜRETİMİ.
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
21 Mayıs Dünya Süt Günü
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
MADDEYİ TANIYALIM.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESLENME REHBERİ 1.
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SEBZELERİN FAYDALARI. Domates C ve E vitaminleri içerir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına.
Fortschritt durch Qualität
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
PATLICAN.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SEBZELER.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
PROTEİNLER VE MİNERALLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SEBZELER.
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU)

Sebzeler daha çok sulak ve ılıman iklimleri seven bitki türleridir Sebzeler daha çok sulak ve ılıman iklimleri seven bitki türleridir.Meyvelerde olduğu gibi,bazı sebzelerden de içecek üretilmektedir.En yaygın domates suyu üretimi yapılmaktadır.bununla birlikte havuç,kereviz,ıspanak,kırmızı pancar,biber gibi sebzelerden de içecek üretilmektedir.Hatta bazı ülkelerde adeta bir turşu suyu niteliğinde fermente sebze suları da üretilmektedir.Ayrıca çeşitli sebze suları karıştırılmak suretiyle sebze suyu kokteylleri üretilmektedir.

Havuç Ve Havuç Suyu Vitamin kaynağı havuç,kökleri çiğ veya pişirilerek yenen bir sebze türüdür.Maydanozgiller familyasından,kökü koni biçiminde olan etli ve yoğun dokulu daha çok sebze olarak yetiştirilen bir bitkidir.Türkiye’de yemeklere konulan bir tür yan sebze olmakla birlikte,salatası,tursusu,içecek olarak suyu yapılan bir bitkidir.Sarı,kırmızı,mor-siyah renkleri bulunur.daha çok karışık meyve sularının içine konulur.

BESİN DEĞERLERİ 100 gr. Taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:30-42 kalori,1,1gr protein,9,7 gr karbonhidrat,0 kolesterol,0,2gr yağ,1gr lif,36mgr fosfor,37mgr kalsiyum,0,7mgr demir,47mgr sodyum,341mgr potasyum,23mgr magnezyum,8,115-11,000 IU A vitamini 0,06mgr.B1 vitamini 0,05mgr.B2 vitamini 0,6mgr. B3 vitamini 0,15mgr.B6 vitamini 7,6mcgr.Folik asit 6-8mgr.C vitamini ve E vitamini 0,6mgr.

HAVUÇ SUYU ÜRETİMİ 1.YÖNTEM: Havuçlar iyice yıkandıktan sonra kabukları buharla veya kalevi uygulamasıyla soyulur.Sonra bir değirmende kıyılıp,paketli preste veya horizontal sepetli preste sıkılarak suyu çıkarılır.

2.YÖNTEM: Soyulmuş havuçlar 15-20 dk süreyle bütün halde buhara arz edilerek yumuşatılır.Sonra bir değirmende parçalanıp içerisine havuçların içerisine havuçların yarı ağırlığı kadar su ilave edildikten sonra tekrar ısıtılır ve nihayet vidalı presle preslenir. Vidalı Pres

Maserasyon mayşe tankı 3.YÖNTEM: Daha iyi bir nitelikte pulp elde etmek için ise başka bi yöntem kullanılır.Yıkanmış,soyulmuş ve parçalandıktan sonra ısıtılarak yumuşatılmış havuçlara, % 25-30 oranında su ilave edilir.Bu karışıma yeterli miktarda sitrik asit ilave edilerek pH derecesi 4.5 e ayarlanır.Karışım sıcaklığı 45-50 C ye getirilip,üzerine yeterli miktarda bir maserasyon enzimi eklenir.Böylece havuç dokusu enzim etkisiyle iyice parçalanmış olur.Yaklaşık 2 saat sonra bir palperden gecirilir.Elde edilen pulp bir kolloid değirmende inceltilir. Maserasyon mayşe tankı

Havuçlar ister preslenerek suya,ister diğer yöntemlerle pulpa işlenmiş olsun eğer asit eklenmemişse elde edilen ürünlerin pH derecesi 4.5 in üzerinde daha doğrusu,5.5-6.5 arasındadır.Bu pH derecelerindeki ürünlerin ise sterilize edilmesi zorunludur.Bu yüzden havuç suyu ve pulpu,kutulara 90 derece dolaylarında sıcak doldurulduktan sonra,116 derecede sterilize edilir.Sterilizasyon süresi kutu büyüklüğüne göre değişir.

Havuç suyu bu haliyle kolayca tüketilemeyeceğinden,içerisine uygun bir meyve suyu,sitrik asit veya limon suyu,askorbik asit 0.5 g-L ilave edilerek daha lezzetli bir hale getirilir.Bu ilavelerle pH dereceside düştüğünden artık meyve sularında olduğu gibi sıcak dolum uygulanabilir.Havuç suyu üretiminde verim;ham maddeye uygulanan ön işlemlerle haşlama vb. havuçların parçalama büyüklüğüne,mayşe enzim etkisine,presleme sıcaklığına ve posanın ısıtılıp tekrar ekstraksiyonuna göre değişir.

HAVUÇ SUYU ÜRETİMİNDE MASERASYON ENZİMİ UYGULAMASI YIKAMA BUHARLA KABUK SOYMA-HAŞLAMA PARÇALAMA PH 4.8-5.0 SICAKLIK 45-50 C KARIŞTIRMA 15-30 DK PALPER PRES DEKANTÖR Posanın tekrar Posanın tekrar ekstraksiyonu ekstraksiyonu H.SUYU H.SUYU H.SUYU

HAVUÇ SUYUNUN FAYDALARI Mide ve bağırsak kanamalarında faydalıdır. Vücuttaki üre asidi,ürat tuzları vb.diğer zararlı maddeleri idrarla dışarı atar. Bol vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağlar. Havuçtaki beta-karotenin de gözleri,yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Verem hastalığında da faydalıdır. Kalp hastalığı ve damar sertliğinde faydalıdır. Sarılıkta faydalıdır. Yaraların iyileşmesinde yardımcı olur. Diş etlerini kuvvetlendirir. Havucun özel şekeri A vitamini ve diğer vitaminleriyle karaciğeri kuvvetlendirir.

SİYAH HAVUÇ VE SUYU Siyah havuç kökü,sebze olarak kullanılan bir bitkidir.Çiğ olarak yenildiği gibi salata,turşu ve yemeklere de katılarak yenebilir.Özellikle Türkiye de genel olarak bilinen Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan şalgamın ham maddesidir.

Siyah havuca rengini içindeki anthocyanin maddesi ve az miktarda bulunan alfa-karoten vermektedir.Vücut bu pigmenti A vitaminine dönüştürür.Siyah havucun içinde bulunan bu anthocyanin adı verilen bu mor pigmentler antioksidan işlevi görüyor.

HABERLER…… Dünyada sadece Konya Ereğli de yetişen siyah havucun suyu satılmaya başlandı….

HAZIRLAYAN: gidateknolojisi KAYNAKLAR: www. gidateknolojisi HAZIRLAYAN: gidateknolojisi KAYNAKLAR: www.gidateknolojisi.org meyve-sebze suyu işleme teknolojisi kitabı