KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLESTEROL HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Advertisements

Sağlıklı Beslenme.
BESLENME TEDAVİSİ.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Esansiyel yağ asitleri
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ KALP-DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
BESLENMENİN ÖNEMİ
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
KALP KRİZİ VE KOLESTEROL GERÇEĞİ
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
Sağlık Slaytları
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Sunum transkripti:

KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi

BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ ? 1. KALP DAMAR HASTALIĞI NEDİR? 2. RİSK FAKTÖRLERİ 3. KOLESTEROL VE KALP DAMAR HASTALIKLARI 4. DİYET YAĞLARI VE KAN YAĞLARI ÜZERİNE ETKİLERİ 5. KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME

KALP DAMAR HASTALIĞI NEDİR ? Kalp Hastalıkları; kalp ve kan damarlarına ilişkin durumu tanımlamaktadır. Kalp krizi, Felçler, Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) Angina (göğüs ağrısı) Kan dolaşımı bozukluğu Anormal Kalp Atışları başlıca kalp hastalıklarıdır.

KALP-DAMAR HASTALIKLARI Koroner kalp hastalıkları Serebrovasküler hastalıklar Hipertansiyon Periferal arter hastalığı Romatizmal kalp hastalıkları Konjetinal kalp hastalıkları Kalp yetmezliği Kardiyomiyopati Aterosklerozis Myokard Enfarktüsü Angina Pektoris

Dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 1. sıradadır. Dünya nüfusunun % 25'i Kalp Damar Hastalıklarından etkilenir.

KORONER ARTER HASTALIKLARININ OLUŞUMUNDA RİSK FAKTÖRLERİ Erkek ≥45 yaş Kadın≥55 yaş veya erken menapoz Ailede kalp hastalığı öyküsü Sigara Yüksek kan basıncı Hiper kolesterolemi Düşük HDL seviyesi Diyabet Şişmanlık Stres Fiziksel aktivite azlığı Fazla alkol tüketimi Doğum kontrol hapı ( sigara kullananlarda )

KOLESTEROL VE KALP DAMAR HASTALIKLARI Kan kolesterol düzeyi yükseldikçe, kalp hastalığı oluşma riski artmaktadır.

KOLESTEROL NEDİR? Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısında yağ benzeri maddelerdir. Kan Kolesterolü: Kan dolaşımında bulunur. Kandaki kolesterolün çoğunu vücudunuz kendi üretirken geri kalan kısmı da besinlerle alınan kolesterol oluşturmaktadır. Diyet kolesterolü: Bitkisel kaynaklı besinler yağ içerseler bile kolesterol içermezler. Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

İYİ KOLESTEROL / KÖTÜ KOLESTEROL NEDİR ? Kolesterol, kanda çözünebilmesi ve taşınması için karaciğerde lipoproteinlerle birleşir. Yani paket edilerek taşınır. Bu lipoproteinlerden: HDL kolesterol (iyi kolesterol): HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.

İYİ KOLESTEROL / KÖTÜ KOLESTEROL NEDİR ? LDL kolesterol (kötü kolesterol): Kolesterolü dokulara taşıyarak arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğu için LDL, kötü kolesterol olarak da bilinir. LDL yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.

KAN KOLESTEROL DÜZEYİ NEDEN YÜKSELİR ? Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Kalıtım, Beslenme alışkanlıkları Şişmanlık Stres

KAN KOLESTEROL DÜZEYİ NEDEN YÜKSELİR ? Kolesterole duyarlı bazı insanlarda yüksek kolesterollü diyet, total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerini önemli derecede yükseltir. Fakat tüketilen toplam yağ miktarı, özellikle doymuş yağlar, birçoğumuz için çok önemli olan kolesterol yükseltici etkiye sahiptir

HDL KAN KOLESTEROL DÜZEYİNİN YÜKSELTİLMESİ En iyi yol; Fiziksel aktivitenin arttırılması Birey şişmansa, vücut ağırlığının azalması Diyette toplam yağ tüketiminin azaltılması Doymuş yağların yerine tekli doymamış yağların tercih HDL kolesterol düzeyinin artırılmasında önemli faktörlerdir.

LDL KAN KOLESTEROL DÜZEYİNİN AZALTILMASI Toplam diyet yağı azaltmak Doymuş yağlar yerine doymamış yağların tercih edilmesi Diyet posa miktarının arttırılması, Kolesterol miktarlarının orta düzeye indirilmesi Düzenli fiziksel aktivite ile vücut yağ oranının azaltılması LDL Kolesterol düzeyinin düşmesinde etkin başlıca etmenlerdir.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Tekli doymamış yağ asitleri; Kanola, fındık yağı ve zeytinyağları bu yağ asitlerinden zengindir. HDL kolesterolünü artırıcı etkisi vardır. LDL kolesterol ve trigliseridler üzerindeki etkileri nötraldir.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZRİNE ETKİLERİ Çoklu doymamış yağ asitleri ; Mısır, soya, deniz ürünleri ve ayçiçek yağlarının çoklu doymamış yağ asidi içerikleri yüksektir. LDL kolesterolün düşmesini sağlar. Çoklu doymamış yağ asitleri içinde iki ana grup vardır; Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Omega-6 yağ asitleri: Kaynakları; Mısır özü, ayçiçeği, soya fasülyesi yağlarıdır. Omega-3 yağ asitleri: Soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon, gibi yağlı balıklarda. Keten tohumu ve yağında, kanola yağında, soya yağında, ceviz ve fındıkta bulunmaktadır.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Omega-3 yağ asitleri; LDL kolesterol yapımını azaltır. Kan trigliserit düzeyini düşürmektedirler. Omega-3 yağ asitlerinin kalp koruyucu etkisi nedeni ile bu yağları tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerde düşüş görülmektedir.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Omega-3 yağ asitlerinin kalp koruyucu etkisi nedeni ile haftada en az 2 kez balık yenilmesi (300 g) önerilmektedir.

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Doymuş yağ asitleri; Kırmızı et, tavuk (derili), tereyağı, süt ve süt ürünleri, hindistan ceviziyağı doymuş yağ asitlerinden zengindir. LDL kolesterol düzeylerini yükseltir

DİYET YAĞLARI VE KAN LİPİTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Trans yağ asitleri; Trans yağ asitleri bitkisel sıvı yağların hidrojenize edilerek katılaştırılması sırasında açığa çıkmaktadır. Margarinler en önemli kaynağıdır. LDL kolesterolünü artırdığı HDL kolesterolünü azalttığı için; Kalp damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir faktördür.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 1. Beslenmenizde yağı azaltın. Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 1. Beslenmenizde yağı azaltın. Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin. Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Satın aldığınız besinlerin etiketleri üzerindeki yağ miktarlarını kontrol edin. Atıştırmalarınızda (ara öğünlerde) yağ miktarı düşük besinleri tercih edin.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 1. Beslenmenizde yağı azaltın. Beslenmenizde kuru baklagillere daha çok yer verin. Ev dışında yemek yediğiniz zaman yağsız/az yağlı yemekleri tercih edin. Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kullanımını azaltın yada yağ kullanmayın. Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 2. Beslenmenizde doymuş yağları azaltın. 3. Doğmuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edin. 4. Diyetinizde kolesterolü sınırlayın. 5. Posa tüketimini arttırın.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 6. Daha fazla sebze ve meyve tüketin. 7. İdeal vücut ağırlığında olun. 8. Fiziksel aktivitenizi arttırın. 9. Kan basıncınızı kontrol altında tutun.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME 10. Sigara içiyorsanız bırakın. 11. Alkol tüketiminden kaçının. 12. Stresi azaltın.

TEŞEKKÜRLER