İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Advertisements

EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilir ? A : Demir B : Tahta ? ? C : Plastik D :
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Çevremizdeki Canlılar
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
Topografya.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
KONU: MADDEYİ TANIYALIM
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Toprak nasıl oluşur ?.
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
Çevremizdeki Canlılar
Doğal ve Yapay Maddeler
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
Maddeyi Tanıyalım.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
Saf Maddeler Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
ALET-EŞYA-MALZEME-CİSİM
M ADDEYİ TANIYALIM.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
MADDENİN DEĞİŞİMİ. * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
* Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri içine katılan.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDE HACMİ VE KÜTLESİ OLAN VARLIKLARA MADDE DENİR.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
Maddeyi Tanıyalım.
Peribacaları Sunuizle.com.
TABİAT ' ın TEFEKKÜRÜ. Yağmur ve Bulut Oluşumu Yıldırım Oluşumu.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
Maddeyi Tanıyalım.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR Doğal maddeler Yapay madde Ham madde Ara ürün

DOĞAL MADDELER Doğadan olduğu gibi yada çok fazla yapısal değişikliğe uğramadan elde edilmiş maddelere doğal maddeler denir. Doğal maddelerin bazıları da çeşitli işlemlerden geçirilerek kullanılır.

HAM MADDE Maddelerin bir ürün veya mal oluşturmadan önceki işlenmemiş doğal haline ham madde denir. Çevremizde birçok doğal madde vardır.bu maddelerden bazıları ham madde olarak kullanılır. Örneğin; gül yağının ham maddesi güldür

ARA ÜRÜN Ham maddeden elde edilen ve kendisinden de Tekrar ürün elde edilen ürünlere ara ürün denir. Örneğin;buğday bir ham maddedir. Un ise buğdaydan elde edilen bir ara üründür.

YAPAY MADDELER Doğal ortamda bulunan, fakat insanlar tarafından da yapılabilen maddelere yapay maddeler denir. Örneğin; gül doğal ortamda bulunduğu halde insanlar tarafından plastik kullanılarak da yapılır. YAPAY GÜL

Plastik, naylon, telefon, yapay gübre, yapay ipek, yapay şeker gibi günlük yaşantımızda kullandığımız doğal olmayan sayısız madde, cisim, eşya, malzeme ve alet vardır.

DOĞA OLAYLARI MADDEYİ ETKİLER Rüzgar akarsu, yağmur ve buzlanma gibi doğa olayları da maddenin değişimine neden olabilir. Örneğin;gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu bölgelerde rüzgar, kayaları etkiler. Kaya parçaları ufalanır ve böylece çöller oluşur.

İnsan faliyetleri de toprağın çölleşmesine neden olabilir İnsan faliyetleri de toprağın çölleşmesine neden olabilir.insanlar tarım alanı elde etmek hayvanlarını otlatmak ve yakacak ihtiyaçlarını gidermek için ormanları yok ettiler. Çıplak kalan toprak da doğa olaylarının etkisiyle çöl haline geldi. İNSANIN ESERİ

Yine Pamukkale travertenleri ve Ürgüp-Göreme’deki peri bacaları da çeşitli doğa olayları sonucunda oluşmuştur. PERİ BACALARI PAMUKKALE TRAVERTENLERİ