1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
AVRUPA BİRLİĞİ-TÜRKİYE MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
ÇOK FAYDALANICILI PROGRAM KAPSAMINDA DUYURULAN HIBE PROGRAMLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
OKULLARIMIZIN BAŞVURABİLECEĞİ HİBE PROGRAMLARI VE KAZANDIRACAKLARI
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
SEI T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
2013 YILINDA DUYURUSU YAPILMASI PLANLANAN AB HİBE PROGRAMLARI B. Tunga YILMAZ.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
ERASMUS PLUS Şubat 2014 Ahmet BOYLU
İSMMMO İSTANBUL VALİLİĞİ AB PROJELERİ İŞBİRLİĞİ HAZİRAN 2009.
T.C. İçişleri Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ KIRSEHIR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 06 NİSAN 2015.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Avrupa Birliği Bakanlığı
Okul Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projesi
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI BAŞVURUSU DEVAM EDEN VE 2011 YILINDA AÇILACAK OLAN HİBE DUYURULARI ve EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI Ağustos 2011 Ankara.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI HİBE PROGRAMI
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
AB Topluluk Programları Hakkında Genel Bilgi Türkiye’nin Katılmakta Olduğu Programlar.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
1 Osman Özdemir MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
“Türkiye’nin AB’ye Üyelik Süreci” Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı Hatay IPA Kapsamında STK’lara Sağlanan Destekler 28 Nisan 2016.
AB İHALE ve SÖZLEŞME YÖNETİMİ Barbaros Murat KÖSE Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Mehmet Arslan Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı
AB MALİ YARDIMLARININ İZLENMESİ & DEĞERLENDİRİLMESİ
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
AB MALİ YARDIMLARI VE PROJE SÜREÇ YÖNETİMİ GÜNSİAD.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Uygunluk ve Ortaklık Şartları - - Uygunluk ve Ortaklık Şartları -
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
ERASMUS + Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor Programı Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2014 Yılı İlk Toplantısı.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

2 AB Türkiye’ye Niye Mali Yardım Sağlar? AB Uyum Sürecindeki reformları ve çalışmaları desteklemek Üyelik Sonrasında Kullanılacak Yapısal Fonlara Hazırlık AB Üyesi Ülkeler ve Aday Ülkeler Arasında Farklı/İyi/Ortak Uygulamaların Görülmesi

3 I. Mali Protokoller Dönemi ( ) : 3.ülke II.MEDA Programı ( ) : 3.ülke III. Katılım Öncesi Mali Yardım ( ) : Aday Ülke IV.IPA ( ) : Aday Ülke V. IPA II ( ): Aday Ülke Türkiye’ye Sağlanan AB Mali Yardımı: Temel Dönemler

4 IPA’nın Kapsadığı Ülkeler ADAY ÜLKELER TÜRKİYE SIRBİSTAN MAKEDONYA KARADAĞ İZLANDA POTANSİYEL ADAY ÜLKELER ARNAVUTLUK BOSNA - HERSEK KOSOVA (BM 1244 Say. Kar.)

5 Avrupa Birliği IPA DÖNEMİNDE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMININ ADAY VE POTANSİYEL ADAY ÜLKELER BAZINDA DAĞILIMI Yüzölçümü (km²)Avro/km²Nüfus-2006Avro/Kişi TOPLAM ( )Oran MAKEDONYA ,77% TURKİYE ,47% ARNAVUTLUK ,47% BOSNA HERSEK ,18% KARADAĞ ,56% SIRBİSTAN ,19% KOSOVA ,95% TOPLAM ,00%

6 Yapılanma ve Görevler Yetkili Akreditasyon Görevlisi (CAO) Hazine Müs. sorumlu Devlet Bakanıdır. Yetkili Akreditasyon Görevlisinin sekretarya hizmetleri Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülür. Ulusal IPA Koordinatörü (NIPAC) Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Tüm bileşenlerin genel koordinasyonu, IPA I. bileşenin programlaması, izlenmesi ve değerlendirilmesi. Ulusal Yetkilendirme Görevlisi (NAO) Hazine Müsteşarı AB yardımlarının mali yönetimi (Ulusal Fon aracılığıyla). Ulusal Fon (NF) Hazine Müsteşarlığı IPA çerçevesinde sağlanacak yardımların mali yönetimi. Stratejik Koordinatör Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı IPA III. ve IV. bileşenleri kapsamında sağlanacak yardımların koordinasyonu. Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Projelerin Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ihale, sözleşme, ödeme ve raporlama işlemleri. Program Otoritesi IPA III., IV. ve V. bileşenlerin Operasyonel Programlarının hazırlanması ve uygulaması. Denetim Otoritesi (AA) Hazine Kontrolörleri Kurulu IPA’ya ilişkin tüm yönetim ve kontrol sistemlerinin ve faaliyetlerinin denetlenmesi. Yararlanıcı KurumlarProje faaliyetlerinin yürütülmesi.

7 Adaylık Sürecinde AB Mali Yardımları AB tarafından ülkemize üç farklı program aracılığı ile destek sağlanmaktadır: I. Katılım Öncesi AB Mali Yardımı -İPA Avrupa Birliği tarafından yürütülen hibeler Türkiye’nin Koordinasyonunda yürütülen hibeler II.Birlik Programları Erasmus + Programı 7.Çerçeve Programı Kültür Programı Rekabetçilik ve Yenilikçilik Programı (CIP) PROGRESS Programı III. Avrupa Yatırım Bankası Kredileri

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ( ) Öncelik Alanları Ulusal Koordinatör (NIPAC) Avrupa Birliği Bakanlığı Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma (I) AB Bakanlığı Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği (II) AB Bakanlığı Operasyonel Program - Çevre (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) Operasyonel Program – Bölgesel Rekabeti Artırma (Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi (IV) OP – İnsan Kaynakları. (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) Bölgesel Kalkınma (III) Kırsal Kalkınmanın Geliştirilmesi (V) Operasyonel Program – Ulaştırma (Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı) Kırsal Kalkınma Planı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) 8 PROGRAM OTORİTELERİ

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI (ABB) MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİ (MFİB)/ *Program Otoritesi AB TÜRKİYE DELEGASYONU ULUSAL AJANS (UA) IPA KOORDİNASYON IPA İZLEME YÖNLENDİRME İHALEYE ÇIKILMA SÖZLEŞME YAPMA ÖDEME MUHASEBE VE MALİ RAPORLAMA BİLGİLENDİRME İZLEME YÖNLENDİRME ONAYLAMA HİBE DUYURULARI PROJE DEĞERLENDİRME HAYAT BOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI KOORDİNASYONU PROJE DEĞERLENDİRME PROGRAM DUYURULARI PROJE İZLEME 10 AB Mali Yardımları İle İlgili Temel Kuruluşlar PROJE İZLEME

AB Mali Yardımları ile Finanse Edilen Projeler I II Makro Düzeyde Projeler (Kamu Kurum ve Kuruluşları) Mikro Düzeyde Projeler (Okullar/kurumlar,STK’lar, Odalar, Yerel Yönetimler, KOBİ’ler v.b.) 11

Merkezi Finans ve İhale Birimi HİBE PROGRAMI Hibe Programının Hedef Kitlesindeki Kuruluşlar -Okul/kurumlar -STK’lar -Yerel Yönetimler - Meslek Kuruluşları - diğer Yerel Kuruluşlara Sağlanan Destekler: Hibe Programları IPA PROJESİ (MAKRO PROJE) 12 MİKRO PROJE -Program Otoritesi -Program Yararlanıcısı

2006 Yılı Programlaması Mali İşbirliği Paketi Uygulama Yılı:2008 HİBE PROGRAMI Makro Proje Mikro Projeler (Hibe) Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi Toplam Bütçe: 20 Milyon € Hibe Pr. Bütçesi 16 Milyon € Proje Sayısı 101 Mikro Proje Türkiye İş Kurumu  Okul/kurumlar  Sivil Toplum Örgütleri  Üniversiteler  İşçi, işveren ve memur sendikaları  Sanayi, ticaret, ziraat ve meslek odaları  Yerel Yönetimler 13

14 MEB- Projeler

15 MEB- Projeler

16 “Kilimcilik Eğitimi Projesi” Hibe: Avro Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Programı-2006 Keban Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vak fı 50 kişilik Kilimcilik Eğitimi projesi

17 “Çocuk Bakıcılığı Mesleki Eğitim Kursu” Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Programı-2006 Nazilli Belediyesi HİBE: Avro Belirlenen illerde kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliğini arttırmaya yönelik aktif istihdam tedbirlerinin tasarlanması ve uygulanmasıyla ilgili kapasitenin güçlendirilmesi

Hibe Programlarına Nasıl Başvurulur ? HİBE DUYURUSU  Merkezi Finans ve İhale Birimi ( veya  AB Bakanlığı (  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ( )  Hibe Programı Otoritesi Hibe Duyurusunu Kim Yapar? HİBE BAŞVURUSU Hibe Başvurusu Nereye Yapılır? PROGRAM OTORİTESİ PROJELER 18

HİBE DUYURUSU  Başvuru Rehberi 1.Başvuru Formu 2.Bütçe Tablosu 3.Mantıksal Çerçeve Tablosu 4.Projede Çalışacak Kişilerin Özgeçmişleri 5.CD Başvuru Dokümanları HİBE BAŞVURUSU PROGRAM OTORİTESİ Gün Hibe Programlarına Nasıl Başvurulur ? 19

1.Hedef 2.Arka Plan 3.Toplam Hibe Miktarı 4.Proje Konuları 5.Faaliyet Başlıkları 6.Kimlerin Başvurabileceği 7.Ortaklık Şartı 8.Dil Şartı 9.Son Başvuru Tarihi ve Yeri 10.Harcama Kalemleri 11.Başvuru Usulü 12.Değerlendirme Puan Tablosu 13.Projenin geçmesi halinde hazırlanması gereken belgeler AB Hibe Programları 20 Başvuru Rehberi= Hibe Duyurusunun Anayasası Başvuru Rehberi

23 Teşekkür ederiz… Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı