Çocuklarda zeka gelişiminin en yoğun olduğu dönem 3–11 yaş aralığı olup bu dönemlerde beyin gelişimine çok dikkat edilmelidir..

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Menar Abaküs Mental Aritmetik Programı
Advertisements

ÖZEL ENVAR ilköğretim okulu
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI
BEBEKLER Giriş.
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
SATRANÇ KULÜP TANITIMI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI. İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin sınıf ortamında küçük karma guruplar oluşturarak (cinsiyet, başarı durumu,
Çoklu Zeka Kuramı (Theory of Multiple Intelligences)
ROL OYNAMA.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
REHBERLİK.
Elements of Gameplay Betül Altındiş.
Minikler Akademisi Nedir?
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Philips 66 Tartışma Tekniği (1/6)
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)
SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ
Öğretim Modeli : Çoklu Zeka
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
Storytelling Özge GİRAY KARADAĞ
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER Prof. Dr. Özcan DEMİREL 27 Kasım – 1 Aralık 2006 Mersin.
Dİjİtal oyun tabanlI öğrenme
1 - Sorumluluk duygusunu arttırmaya çalışın
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
SESLİDİR Beyin, insan vücudunun %2'si ağırlığında olmasına rağmen, geriye kalan %98'i yönetiyor. Başarının da mutluluğun da kaynağı beyin. Öğrenirken,
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
ÖZGÜVENLİ GELECEK PROJESİ
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
SANAT EĞİTİMİ.
EĞİTİM KURULU SPORCU DEĞERLENDİRME ANKETİ ANTALYA-2009.
GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
ETKİLİ ÖĞRETMENLİK VE SINIF YÖNETİMİ
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
SATRANÇ FI Menderes SARGIN Satranç Antrenörü. Satrancı size bugün ben tanıtmayacağım. Konuklarımız tanıtacak. Bakalım konuklarımız satranç hakkında neler.
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
EGZERSİZİN BEKLENMEYEN 10 FAYDASI.
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.. - Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
KİŞİSEL BAŞARI TEKNİKLERİ
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Sosyal Etkinliklerin Amacı
Zekâ Oyunları.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Zihin Haritası Bu sunumda yer alan ana başlıklar:
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
OYUN Halime Helin YILMAZ Hazal Ekşi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
STEM NEDİR? SUNU rehberlikservisim.com.
Zekâ Oyunları. Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ SATRANÇ ÇALIŞMALARI SATRANCIN ÇOCUK EĞİTİMİNDEKİ ROLÜ VE ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

Çocuklarda zeka gelişiminin en yoğun olduğu dönem 3–11 yaş aralığı olup bu dönemlerde beyin gelişimine çok dikkat edilmelidir..

Ancak çocukların çok küçük olduğu bu yaş grubunda yapabileceği zihinsel aktiviteler bir hayli kısıtlıdır.

Genel tavsiyeler lego yapımı, eğitici oyuncaklar, çizgi filmler vs Genel tavsiyeler lego yapımı, eğitici oyuncaklar, çizgi filmler vs. çocukların beyinlerini geliştirmede çok da etkili değildir.

Zihin gelişimi için beyni zorlamak gerekir, işte satrancın önemi burada ortaya çıkar. Matematik bilimi de zeka gelişimine destek olan kıymetli bir eğitimdir ancak bu eğitim için çocuğun belli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Matematik biliminin en büyük amacı insanlara analitik düşünmeyi öğretmesi ve problem çözümünü belirli tekniklerle sistematiğe dönüştürmesidir.

Genellikle matematiği seven ve başaran çocuklar, satrancı da severler Genellikle matematiği seven ve başaran çocuklar, satrancı da severler. Küçük yaşlarda satranç öğrenip seven çocuklarda ise bu sıra yer değiştirmektedir. Matematik eğitiminin ileriki yaşlarda kazandırdığı olumlu özellikleri çocukların küçük yaşlarda satranç sayesinde kazanmaları da mümkündür

Beynin çalışması konusunda yapılan önemli araştırmaların sonuçları bir hayli endişe vericidir. İnsanların büyük bir bölümü beyin potansiyelinin ancak % 6-7’sini kullanabilmektedir. Kullanılmayan hücreler, 6–7 ay gibi kısa bir sürede ölürler.

Satranç her şeyden önce oyundur Satranç her şeyden önce oyundur. Sadece çocuklar değil, yetişkinler de oyun oynamayı severler. Burada dikkat edilmesi gereken durum satranç hiç de kolay bir oyun değildir. İlköğretim sırasında özen gösterilmezse çocuğun cesareti kırılıp bu oyundan tamamen uzaklaşabilir

Çocuklarda moda olan dikkat dağınıklığı için satranç çok faydalı olup, dikkat toplamayı satranç, oyun havasında çocuğa öğretmektedir. Çocukların satrancı sevmesi için özel bilgisayar programları da hızla artmaktadır.7–8 yaşına kadar satrancın genel ilkeleri öğrenilebilir. Satranca özel yeteneği olan pek çok çocuk ise daha 5- 6–7 yaşında iken hatırı sayılır düzeyde oyuncu olabilmiştir

Çoklu Zekâ kuramının kurucusu Prof Çoklu Zekâ kuramının kurucusu Prof.Howard Gardner her insanda türlü yeteneklerin olduğunu, ancak bunların ortaya çıkabilmesi için eğitimin şart olduğunu belirtir. Prof. Gardner, satrancın kişilerin yeteneklerini tespit etmede önemli bir araç olduğunu da, seminerlerinde, kitaplarında bolca vurgulamaktadır.

Satrancın Faydaları: Öngörü gelişimini sağlar. Fotoğrafik hafızayı geliştirir. Uzamsal bakış açısı kazanılması adına en önemli destektir. Başarının tesadüf olmadığını öğretir. Dikkatini belli bir noktaya kendi isteğiyle yöneltir. Yaratıcı, üretken ve çalışkan sağlar. İnsanlara karşı saygılı ve anlayışlı olmasına yardımcı olur. Mücadele gücünü artırır, dostça rekabet duygusunu kazanmayı öğretir.

9.Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler. 10.Yenilgiler karşısında direnmeyi öğretir. 11.Başarılardan büyük haz alarak, daha da başarılı olmaya yönlendirir. 12. Satrançta başarılı olan çocuklar okulda ki derslerinde başarılı olmayı bir görev haline getirir. 13. Planlı hareket etmenin önemini öğretir. 14.Doğru ve çabuk düşünebilmeye yardım eder.

15.Satranç kişilerde ki olumsuz özellikleri çok çabuk ortaya çıkarmaktadır. Özellikle çocuklar da bu tip davranış bozukluklarının erken teşhisi önemlidir.

Eğitim araçlarının içinde bu kadar etkili olan başka bir yöntem bulabilmek mümkün değildir. Çocuğunuza çok önemli bir iyilik yapın! Onların satranç öğrenmelerini sağlayın!   21.04.2012 Ankara WIM Nilüfer Çınar Çorlulu