B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Advertisements

SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
SU HALDEN HALE GİRER.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAKLARI.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
SU HALDEN HALE GİRER.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI VE SICAKLIK.
A K M Y İ.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
A. SU HALDEN HALE GiRER Yağmur I. Deniz, göl ve akarsularda bulunan su, Güneş’in etkisiyle buharlaşır. II. Göğe yükselen su.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDE DÖNGÜLERİ.
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
ISI VE SICAKLIK.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Enerji Kaynağı Güneş.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
MADDELERİ TANIYALIM.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
GÜNEŞ OLMASAYDI NE OLURDU?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde kalın, yünlü giysilerin yerine daha ince ve pamuklu giysiler giyeriz. Bunun nedeni Güneş’in doğayı kışa oranla daha fazla ısıtmaya başlamasıdır. Havanın sıcaklığı bu mevsimde artar.

Sıcak bir ortamda bulunan bir bardak ve bir çaydanlığın suyla dolu olduğunu düşünelim. Sıcaklıkları eşit olan bu su örneklerini, içinde bolca buz parçaları bulunan iki farklı kaba dökelim. Sizce hangisi daha çok buz eritir? Sıcaklıkları eşit olduğu halde çaydanlıktaki suyun erittiği buz, daha fazla olur. Bu durum bize ısı ve sıcaklığın farklı kavramlar olduğunu gösterir mi?

Sıcaklıklar farklı olan maddeler birbirine temas ettiğinde ısı alışverişi olur. Söz gelimi sıcaklıkları farklı olan suları karıştırdığımızı düşünelim. Sıcak su ısı verir, soğuk su ısı alır. Bu olay her ikisinin sıcaklığı eşitlenene kadar devam eder. Maddelerdeki sıcaklık artışı maddelerin aldıkları ısı miktarına bağlıdır

Madde ne kadar çok ısı alırsa sıcaklık artışı da o kadar fazla olur Madde ne kadar çok ısı alırsa sıcaklık artışı da o kadar fazla olur. Özdeş ısıtıcılarda, aynı miktardaki maddelerden daha uzun sure ısıtılan maddenin sıcaklığı daha yüksek çıkar. Farklı miktarlardaki maddelere eşit ısı verildiğinde maddelerdeki sıcaklık artışı farklı olacaktır. Bunun nedeni, madde miktarlarındaki farklılıktır.

1) Isı ve Sıcaklık Farklı mıdır? Sıcaklık ve ısı ifadeleri günlük hayatımızda birbirine sık sık karıştırılmaktadır. Reklamlarda, hava durumu raporlarında karşılaştığımız “Düşük ısılarda bile mükemmel temizlik.”, “Bugün Ankara’da en yüksek ısı 25 C’tur.” gibi ifadelerde sıcaklık yerine yanlışlıkla ısı kullanılmaktadır. Isı bir enerji türüyken sıcaklık termometreyle ölçülebilen bir değerdir. Sıcaklık enerji türü değildir.

2. Yakıtlarda Depolanmış Enerji Akarsuların gücünden yararlanmak için barajlarda depolanan su, hidroelektrik santrallerde elektrik enerjisi elde etmek için kullanılır. Akarsular yağışlarla beslenirken, yağışlar ise su döngüsü nedeniyle oluşmuştur. Elektrik enerjisinin kaynağı da güneş enerjisidir.

Bitkiler güneş enerjisini kullanarak besin üretir Bitkiler güneş enerjisini kullanarak besin üretir. Bu besinlerde depolanan enerji, bitkileri yiyerek beslenen canlılara aktarılır. Canlılar, bu enerji sayesinde yaşamlarını sürdürürler. Yandaki şekilde görüldüğü gibi.

Kömür, petrol ve doğal gaz yenilenemez enerji kaynaklarımızdandır Kömür, petrol ve doğal gaz yenilenemez enerji kaynaklarımızdandır. Milyonlarca yıl önce bataklıkların dibinde kalan bitkiler, üzerindeki katmanların etkisiyle ısınıp sıkışarak kömürleşmiştir. Petrol de deniz canlılarının kalıntılarının benzer bir süreç geçirmesiyle oluşur.

Yakıtların Enerjisi Harekete Dönüştürülebilir mi? 1 g suyun sıcaklığını 1°C artırmak için gerekli ısı miktarı, bir kaloridir. Aynı ısı, yaklaşık 4 J’dur. Bu iki birim 1 cal≈4J eşitliği ile birbirine dönüştürülebilir. Sindirilen besinler vücudumuzda kullanıldığında bol miktarda enerji verir.