Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Isı ve Sıcaklık Farklıdır

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Isı ve Sıcaklık Farklıdır"— Sunum transkripti:

1

2 Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde kalın, yünlü giysilerin yerine daha ince ve pamuklu giysiler giyeriz. Bunun nedeni Güneş’in doğayı kışa oranla daha fazla ısıtmaya başlamasıdır. Havanın sıcaklığı bu mevsimde artar.

3 Ütülenen giysiler, sıcak ütünün etkisiyle ısınır
Ütülenen giysiler, sıcak ütünün etkisiyle ısınır. Çünkü birbirine temas eden farklı sıcaklıktaki iki maddeden sıcaklığı yüksek olan soğur, düşük olan ısınmaya başlar.

4 Sıcaklıkları farklı olan maddeler birbirine temas ettiğinde ısı alışverişi olur. Söz gelimi sıcaklıkları farklı olan suları karıştırdığımızı düşünelim. Sıcak su ısı verir, soğuk su ısı alır. Bu olay her ikisinin sıcaklığı eşitlenene kadar devam eder.

5 Maddelerdeki sıcaklık artışı maddelerin aldıkları ısı miktarına bağlıdır. Madde ne kadar çok ısı alırsa sıcaklık artışı da o kadar fazla olur. Özdeş ısıtıcılarda, aynı miktardaki maddelerden daha uzun süre ısıtılan maddenin sıcaklığı daha yüksek çıkar.

6 Farklı miktarlardaki maddelere eşit ısı verildiğinde maddelerdeki sıcaklık artışı farklı olacaktır. Bunun nedeni, madde miktarlarındaki farklılıktır.

7 Yanmakta olan bir mum ile kalorifer peteğini düşünelim
Yanmakta olan bir mum ile kalorifer peteğini düşünelim. Mumun alevinin sıcaklığı elimizi yakacak kadar yüksek olduğu halde kalorifer peteğininki bu denli yüksek değildir. Ancak kalorifer peteği bir odayı ısıtabilirken yanan mum ile aynı odayı ısıtamayız. Demek ki sıcaklığı düşük olan kalorifer peteğinin çevresine verdiği ısı, sıcaklığı yüksek olan mumun alevinden çok daha fazladır.

8 Isı bir enerji türüyken sıcaklık termometreyle ölçülebilen bir değerdir. Sıcaklık enerji türü değildir.

9 Yakıtlarda Depolanmış Enerji
Akarsuların gücünden yararlanmak için barajlarda depolanan su, hidroelektrik santrallerde elektrik enerjisi elde etmek için kullanılır. Akarsuların yağışlarla beslendiğini, yağışların ise su döngüsü nedeniyle oluştuğunu öğrenmiştik. Elektrik enerjisinin kaynağı da güneş enerjisidir.

10 Bitkiler güneş enerjisini kullanarak besin üretir
Bitkiler güneş enerjisini kullanarak besin üretir. Bu besinlerde depolanan enerji, bitkileri yiyerek beslenen canlılara aktarılır. Canlılar, bu enerji sayesinde yaşamlarını sürdürürler.

11 Kömür, petrol ve doğal gaz yenilenemez enerji kaynaklarımızdandır
Kömür, petrol ve doğal gaz yenilenemez enerji kaynaklarımızdandır. Milyonlarca yıl önce bataklıkların dibinde kalan bitkiler, üzerindeki katmanların etkisiyle ısınıp sıkışarak kömürleşmiştir.


"Isı ve Sıcaklık Farklıdır" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları