Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Isı SICAKLIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Isı SICAKLIK."— Sunum transkripti:

1 ısı SICAKLIK

2 Isı ve Sıcaklık Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi kalorimetre kabı ile ölçülür.

3 Isı ve Sıcaklık Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları kinetik enerjilerinin ortalamasına (yaklaşık bir taneciğin kinetik enerjisine) sıcaklık denir.

4 Isı ve Sıcaklık Maddeyi oluşturan tanecikler sahip oldukları kinetik enerjileri birbirlerine çarpışma sonucu aktardıkları için her taneciğin kinetik enerjisi farklı olur ve birbirlerine çarptıklarında da kinetik enerjileri sürekli değişir.

5 Isı ve Sıcaklık Aynı sıcaklıktaki maddenin taneciklerinin kinetik enerjileri farklı olduğu için sıcaklık, tek bir taneciğin değil, taneciklerin tamamının kinetik enerjilerinin ortalamasıdır.

6 Isı ve Sıcaklık Sıcaklık bir ölçümdür ve birimi derecedir.
Sıcaklık, termometre ile ölçülür. Termometre civa veya alkolle dolu olabilir.

7 Isı ve Sıcaklık Arsındaki Farklar
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.

8 Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar
Sıcaklık, bir maddenin aldığı ya da verdiği ısı enerjisinin göstergesidir. Bu nedenle sıcaklığın var olmasının nedeni ısı enerjisidir.

9 Isı ve Sıcaklık Bir maddeye ısı enerjisi verildiğinde verilen ısı enerjisini alan tanecikler bu ısı enerjisini kinetik enerjiye çevirir. Bu nedenle taneciklerin kinetik enerjisi artacağı için maddenin sıcaklığı artar.

10 Isı ve Sıcaklık Bir madde dışarıya ısı enerjisi verdiğinde taneciklerin kinetik enerjisi azalacağı için maddenin sıcaklığı azalır.

11 Isı ve Sıcaklık Yanan kibrit çöpü ile deniz suyunun sıcaklıklarının karşılaştırılması : Kibrit çöpündeki bir molekülün kinetik enerjisi, deniz suyunu oluşturan moleküllerden birinin kinetik enerjisinden fazla olacağı için kibrit çöpünün sıcaklığı deniz suyunun sıcaklığından fazladır.

12 Yakıtlarda Depolanmış Enerji
Kömür, petrol ve doğal gaz fosil yakıtlar olarak adlandırılır. Fosil denilmesinin sebebinin canlı kalıntılar olmasıdır.

13 Yakıtlarda Depolanmış Enerji
Odun bilinen en eski yakıttır. Dünya da azımsanmayacak kadar nüfus ısınmak, yemek pişirmek ve aydınlanmak için odun kullanır.


"Isı SICAKLIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları