Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HATİCE AKKOYUNLU 091851083 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HATİCE AKKOYUNLU 091851083 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ

2 ISI VE SICAKLIK

3 SICAKLIK Bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama
hareket(kinetik) enerjisini ifade eden bir değerdir. Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür.

4 SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki
duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim denebilir. Ama sıcaklığın tam olarak bilinmesinin gerektiği işlerde ya da derinin dayanabileceğinden daha sıcak ve daha soğuk cisimlerin ölçümünde termometre kullanılır. Sanayi fırınlarındaki gibi çok yüksek sıcaklıkların ölçümünde ise pirometrelerden yaralanılır.

5 ISI Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır. Maddenin, katı, sıvı veya gaz halinde olması ısının tanımını değiştirmez. Bir başka şekilde bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisine ısı denir.

6 ISI Isı, bir enerji olduğu için birimi joule (j)’dur.
Bir başka ısı birimi ise kalori (cal)’dir. (1 kalori = 4,18 joule dür.)

7 ISI Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. Bu iki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması hâlinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır ve aktarılan bu enerjiye ısı adı verilir.

8 ISI Sıcaklı Isı sıcaktan soğuğa akar. Soğuk ISI
Isı bir enerji çeşididir. Kalorimetre kabı ile ölçülür. Isı birimi kalori ve joule’dür. SICAKLIK Sıcaklık enerji değildir. Termometre ile ölçülür. Sıcaklık birimi C’tur. Sıcaklığı yükselen her madde ısı alıyor demektir.

9 SICAK SOĞUK MADDE MADDE Isı alır Isı verir
Sonunda maddelerin ısı alış verişi tamamlanır ve sıcaklıkları da eşitlenmiş olur. Sıcaklıkları farklı olan maddeler temas ettiklerinde ısı alış verişi olur. Sıcak madde ısı verirken soğuk madde ısı alır.

10 Isı alışverişi yapan maddelerde,
Kütle değişmez. Hacim değişir.(Isı alanın hacmi artar, ısı verinin hacmi azalır.) Sıcaklık değişir. Isı maddenin halini değiştirebilir.

11 ISI VE SICAKLIK FARKLIDIR
Isı alan maddenin sıcaklığı yükselir, ısıveren maddeninki düşer. Ocaktaki yemeğin pişmesi Pişen yemeğin ocaktan indirilmesi

12 ISI VE SICAKLIK FARKLIDIR
Sıcaklığı yüksek olan bir madde soğuk bir maddeye temas ettiğinde iki madde arasında ısı alış verişi olur. Sıcaklıkları farklı olan suları karıştırdığımızda sıcak su ısı verir, soğuk su ısı alır. Bu olay her ikisini sıcaklığı eşitlenene kadar devam eder.


"HATİCE AKKOYUNLU 091851083 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları