MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu sözleri hiç duydunuz mu?
Advertisements

İŞTE ADALET VE DOĞRULUK
TANIDIĞIM OKUDUĞUM HAK DOSTLARINDAN ÖZLÜ SÖZLER-1
Mersin Kız Kalesi,.
DÖRDÜNCÜ SÖZ.
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
SENİ ÇOK SEVİYORUM ANNE …
Mümkün Olmuyor Ağlamak Ama
DOĞAN CÜCELOĞLU'NUN EĞİTİMİNDEKİ KATILIMCILARLA BİR KONUŞMASINDAN:
Anne Mümkün Olmuyor Ağlamak Ama Sol Yanım Acıyor Necdet YILMAZ 2008
Atatürk Sordu ~ Öykü ~ Kaynak : Tarih Vesikaları (Osmanlı Arşivi)
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Bana Biraz İstanbul Verin SESİ AÇIN VE TIKLAYIN Bana biraz İstanbul verin arkadaşlar, İstanbul’un en güzel yerlerinden olsun. İçinde çocukluğum olsun;
Zor insanla başa çıkma yolları
Genc adam yoğun iş temposundan iyice bunalmıştı. Vakit akşama yaklaşıyordu,ama mesai kavramına çok yabancı oldugu icin evine ne zaman gidecegi belli değildi.
OSMAN EFENDİ (Bir Yönetim Dersi).
92 yaşlarında,kısa,çok iyi görünümlü,görünümüne aşırı derecede önem veren bir adam,bugün yaşlı insanların evine taşınıyor. 70 yaşındaki karısı yakın geçmişte.
DiŞ DOKTORU Diş hekiminin odasına giren genç ve güzel kadın:
İP HİKAYESİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
KALANIN ARDINDAN (sesli) Hep birlikteydik, masmaviydi hava; ne çok seviyordu herkes birbirini. Gitara yeni başlamıştım; çalacaktım ama utanıyordum.
Sarı Yumak ile Kara Yumak arkadaş olmuşlardı
BEN BİR KÜÇÜK KİLİMİM.
BABALAR VE KIZLARI.
EDATLAR 3. Aşağıdaki cümlelerde edatları bulunuz ve görevlerini söyleyiniz: 1.Ben İstanbul'dan başka yer bilmiyorum. 2.Ama uyuklamadan önce, babama birşey.
Kuyruğunu kıskanan uçurtma
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
Ses Bilgisi.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
Seni seviyorum; seni çok seviyorum Ben de seni; ben de seni çok seviyorum...
„ Baba, politika gerçekten nedir ?“
ÖLÜMCÜL HASTALIK... Doğan Cüceloğlu'nun eğitimindeki katılımcılarla bir konuşmasından: Doğan Cüceloğlu: - Arkadaşlar, aranızda ölümcül hastalığı olan var.
NOKTALAMA İŞARETLERİ ... ? . ‘’ , !.
Nasrettin Hoca.
Uzun zamandır hayatta neler yaptığımıza dair düşünüyorum.....
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir .
MORFOLOJİK ANALİZ.
KONTROL İZLEYİCİDE Her şeye rağmen muhakkak bir Nur’a doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki.
İBRETLİK BİR HİKAYE.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
Sis de dağılır.
BİRİNCİ BÖLÜM ( ) “Senin adın da Mustafa,benim adım da;
Click Pps Series.
ZAMİRLER.
3. Sempatik ve Esprili Konuşmak
BİR AŞK HİKAYESİ Bizimkisi bir aşk hikayesi
Dünyanın en iyi LİDERİNİ tanımaya hazır mısınız?
GÖZÜNÜ TOPRAK DOYURSUN.
Etkili İletişim Beden Dili Yrd. Doç. Dr. Kenan TAŞTAN
NASRETTİN HOCA SÖYLER BAKALIM NELER SÖYLER.
AD:SELİN SOYAD:TEMEL SINIF:6/E NUMARA:1377
Veli Eğitimi : İletişim
4/A 51 BÜŞRA CUHADAR.  Fedakarlık, bencilce düşünmeyerek başkaları için kendimizden ödün vermektir. Bazı insanlar sevdikleri için çırpınır, onlariçin.
Bir problemin mi var…? Bir şeyler mi rahatsız etti?
Ormandaki Bisiklet (Okuma Metni 6) MEB Türkçe Ders Kitabı 1
Hz. Peygamberin Selâmı Dini Hikayeler serisi 2.
Bekle beni… hazırlayan : levent karakaş yazı:alıntı
İletişim zor bir süreç midir?
SIFATLAR.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
OĞANI ZEKİ BULUYOR MUSUNUZ? Amacımız ulaşabildiğimiz kadar kişiye ulaşıp oğanı zeki bulan kişi bulmak. Devam etmek için farenin sol tuşuna.
Sunum transkripti:

MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri)

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: (Yakup Kadri Karaosmanoğlu, “Kiralık Konak”) Dışarıda uşaklara, içeride hizmetçilere evin efendisi gibi muamele ediyor; Servet Beyle laubali bir arkadaşı tavrıyle konuşuyor ve Naim Efendinin elini adeta zorla tutup sıkıyor; Bonjur, efendim, nasılsınız bakayım? İyisiniz, iyisiniz, maşallah! diyor, sonra Sekine Hanımın bazı safiyane hareketleriyle alay ederek, geçip bir koltuğa kuruluyor, ayaklarını kah birbiri üstüne atıyor, kah yarı yatmış gibi odanın ortasına kadar uzatıyor, bazen yüksek bir şeyin üzerine kaldırıp koyuyordu. Daima geveze, daima şakacı, kahkahalı ve şuhtu.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Ekseriya, ağzında bir sürü yalanlar ve martavallarla gelirdi. Babıali caddesinden, Doğruyol'a aksetmiş birçok siyasi şayiaların, şehrin hayatına dair birçok dedikoduların kaynağı ve kavşağı sanki oydu. İkide bir gayet laubali bir tarzda; zamanın vükelasından bahsederdi; mesela bazen: Geçen akşam kulüpte, Cavit'le hayli konuştum, derdi. Azizim, başımızda bu kadar ağır bir harbiye bütçesi bulundukça maliyemizi ıslah etmenin ihtimali yoktur, diyor. Hakkında ne söylenirse söylensin, Allah için zeki çocuk...

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Bazen de kendini devrin mühim şahsiyetlerinden biri şeklinde göstermek için: Yakında, mühim bir misyon'la beni Londra'ya gönderecekler sanırım, fakat henüz düşünüyorum, derdi. Bütün bu sözler, Naim Efendinin gayz ve nefret nedir bilmeyen kalbine bir zehir gibi damlardı. Ömründe hiç kimse ve hiçbir şey ona bu çocuk kadar tiksinme vermedi. Bazen konağın içinde avazı çıktığı kadar: Ya o, ya ben! diye haykıracağı gelirdi. İkisini bir arada yalnız bilince ne rahatı, ne huzuru kalıyordu; içine müthiş bir vesvese giriyor ve tecessüsü ateşten bir gömlek gibi bütün vücudunu sarıyordu.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: (Yaşar Kemal, “Binboğalar Efsanesi”) Toplayın herkesi, yediden yetmişe, çoluk çoluk, hasta sayrı, hepsini toparlayın, doğru karakola. Hepsini, mahkemeye çekeceğim. Şu yolda, geçende ölü bulunanları da siz öldürdünüz: İki adamı, fıkarayı. Benim bölgemdeki hiçbir adamda çakı bile yoktur ki cinayet işlesinler. Bir de bu hüyüğü her gece sabaha kadar kazıp antika çıkarıp çil çil altınları turistlere satıyorsunuz. Bütün bu suçlarınızı ben bilmiyor, bilmiyor, bilmiyor muyum? Ulan bütün Çukurovayı paraya boğdunuz.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: Önünüze gelene para dağıtıyorsunuz, bize gelince, bu memleketin asayiş kuvvetlerine, sizi geceleri uyumayıp koruyanlara, efendim... Soluğu taşmıştı. Azıcık durdu, soluklandı. Çizmesindeki kırbacı çıkardı, onunla oynadı. Evet, evet, evet! diye var gücüyle bağırdı. Şu yaşlılığıma bağışla kusurumu. Ben kutsal Demirciler Ocağıyım. Yörüksen bilirsin. Sana bizim kusurumuzu bağışla diyorum.

BUGÜNLÜK BU KADAR.