Antik Mısır Medeniyeti

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Advertisements

EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HAZIRLAYAN:Bengisu Kuzey Ceren Arım
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
Taze Otlar & Baharatlar.
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
Geometrik Cisimler.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Babil Kralı Hammurabi "Hammurabi Kanunlan"nı oluşturmuştur.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
HAZIRLAYAN: Eren Arım, Yusuf Şahin
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
MISIR MEDENİYETİ.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MISIR MEDENİYETİ.
MÜZİK ALETLERİ.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
Özboyacı İlköğretim Okulu
MADDEYİ TANIYALIM.
Eski Mısırda bulunan ilk belgeler papirüs üzerine yazılan tapınak kayıtlarını içeriyordu. Sosyal hayatı içine alan, din ve dinle ilgili törenleri, felsefe,
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
Dünyanın Yedi Harikası
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Piramitler.
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Eski Mısır'da cenaze adetleri
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
BATI MÜZİĞİ TARİHİ İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ GOTİK DÖNEM.
PAKİSTAN «Pak ülke». GENEL BİLGİLER BAĞIMSIZLIK: 1947’DE İNGİLTERE’DEN. 1956’DA İSLAM DEVLETİ. BAŞKENT: İSLAMABAD NÜFUS: EN BÜYÜK ŞEHİR: KARAÇİ.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: Rönesans Dönemi Müziği
Duyar, koklar, tadarım. Görür, dokunur, anlarım. Bunları nasıl yaparım?
GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ ÇALGILARI
fosiller Fosil anlamı nedir? Fosiller hakkında ilginç bilgiler neler?
Özbekistan Sosyal bilgiler.
Anadolu ve Mezopotamya
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Sağlıklı Beslenme / 32.
Keops pİramİdİ.
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
Antik Mısır Medeniyeti
ESKİ MISIR MEDENİYETİ VE UYGARLIĞI
Foto: CAN EGYPT GİZEMLİ KEOPS PRAMİDİ BİLİYORMUSUNUZ…
İSTANBUL AYDIN UNİVERSİTESİ, MÜH MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Okul öncesİ dönemde müzİk İle Öğretİm
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
ANTİK MISIR’DA MATEMATİK
Sunum transkripti:

Antik Mısır Medeniyeti

?

Mısır Medeniyeti Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. M.Ö. 3050 yılları civarında kurulmuştur.

Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır Medeniyetleri Uygarlık, MÖ 3.150 dolaylarında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır'ı ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

Antik Mısır’da Kültür Antik Mısır'ın en eski dönemlerinde çiftçiler toprağa bağlıydı. Kerpiçten, gündüzün sıcağında görece serin kalacak barınaklarında, en yakın aile üyeleriyle sınırlandırılmış olarak yaşamaktaydılar. Her barınakta, ekmek pişirmek için küçük bir ocak ve tahılı öğütmek için bir değirmen taşı bulunan açık çatılı bir mutfak bulunurdu.

Duvarlar beyaz boyalıydı ve boyalı keten duvar kumaşları ile kaplı da olabiliyordu. Taban, hasırla kaplı olurdu ve ev eşyası olarak tahta tabureler, sedirler ve sehpalar bulunurdu.

Eski Mısırlılarda temizlik ve görünüm, büyük önem taşırdı Eski Mısırlılarda temizlik ve görünüm, büyük önem taşırdı. Çoğunlukla Nil'de, hayvansal yağ ve kireçtaşı tozundan yapılan yumuşak sabun kullanılarak yıkanılırdı. Erkekler temiz kalmak için tüm bedenlerini traş eder, kötü kokuları gidermek ve cildi yumuşatmak için kokulu merhem ve parfüm kullanırlardı.

Giysiler beyazlatılmış basit keten kumaştı Giysiler beyazlatılmış basit keten kumaştı. Üst sınırlardan hem kadınlar hem de erkekler peruk takar, mücevher ve kozmetik malzemeler kullanırlardı. Çocuklar, ergenlik çağına kadar, çoğu kez 12 yaş, çıplak dolaşırlar ve erkek çocuklar sünnet edilir ve başları kazınırdı. Babalar ailenin geçimini sağlarken anneler çocukların bakımından sorumluydular.

Günlük beslenmenin en önemli kısmı ekmek ve biraydı Günlük beslenmenin en önemli kısmı ekmek ve biraydı. Ek olarak soğan, sarımsak gibi sebzeler ve hurma, incir gibi meyveler de yenilirdi. Balık, et ve kümes hayvanlarının eti, tuzlanmış ya da kurutulmuş olarak tutulur, güveçte pişirilir ya da ızgarada kızartılırdı.

İmkanları olanlar için, müzik ve dans aranan eğlencelerdi İmkanları olanlar için, müzik ve dans aranan eğlencelerdi. İlk müzik aletleri flüt ve arptı. Daha sonraları trompet, obua ve boru benzeri müzik aletleri yaygınlaştı. Yeni Krallık döneminde Mısırlılar zil, tef, davul ve Asya'dan getirilen lavta ve lir gibi çalgıları da kullandılar. Sistrum adı verilen bir çalgı ve çıngırak da, özellikle dini ayinlerde önem taşıyordu.

Mumyalama Yöntemi

Eski Mısırlılar, ölümden sonra ölümsüzlüğün sağlanması için gerekli olduğuna inandıkları ayrıntılı ölü defnetme geleneklerini sürdürdüler. Bu gelenekler, mumyalama ile bedeni koruma, defin törenlerini yapmak ve toprağa verme şeklindeydi. Böylece öteki dünyada ölünün, bedenini ve eşyalarını kullanacağına inanılıyordu.

Yeni Krallık'la itibaren antik Mısırlılar mumyalama işlemlerini yetkinleştirdiler, bir sanat haline getirdiler. En gelişkin teknikte, işlemler 70 günü buluyordu. İç organların yine çıkarılması gerekiyordu. Beyin, burun kanalından özel aletlerle çıkarılıyor ve vücut, adı verilen bir tuz karışımı içinde kurutuluyordu.

Beden daha sonra ketenle sarılıyor, koruyucu muska kuşaklarıyla donatılıyor, insan şeklinde ve boyanmış, süslenmiş bir tabuta yerleştiriliyordu. Geç Dönem mumyaları da keten ya da papirüs katmanlarından yapılan ve koruyucu bir macunla kaplanan özel malzemelerle defnedildi. Kullanılan koruma uygulamaları Ptolemaik ve Roma dönemlerinde geriledi, süslenen mumyanın dış görünüşü daha fazla önem kazandı.

Mısırlılara ait ilk yazı örneklerine MÖ 3 Mısırlılara ait ilk yazı örneklerine MÖ 3.200 dolaylarından başlayarak Hanedan Öncesi Dönemi mezarlıklarının üzerinde rastlanır. Bu durum bize yazının Mısır’da ölü kültüyle ilişkili olarak geliştiğini gösterir.

Mısır yazısı sembollerden oluşuyordu Mısır yazısı sembollerden oluşuyordu. Bu semboller bazen bir heceyi, bir kelimeyi hatta bir cümleyi bile ifade edebiliyordu. Bu nedenle Mısır yazısında sembollerin sayısı 700 civarındadır. Şiir ve düz yazı halinde din, hukuk, hikâye, efsane gibi pek çok edebi eser yazılmıştır.

Piramitler

Piramitler dünyanın tek ayakta kalan yedi harikasından biridir Piramitler dünyanın tek ayakta kalan yedi harikasından biridir. Piramitlerin en büyüğü Firavun Keops’un kendisi ve karısı için yaptırdığı Gize’de yer alan Keops Piramidi’dir. Bu piramidin inşası için iki milyon üç yüz bin taş blok kullamılmıştır. Herodotos’a göre bu piramidin tamamlanması 20 yıl sürmüştür. Piramitin inşasında çalışanlar köleler değil, ziraatla uğraşan Mısırlı yerli halktır. Bu nedenle, ziraat işlerinin yoğun olmadığı zamanlarda inşaat yapılabiliyordu