Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi"— Sunum transkripti:

1 TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

2 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kelime olarak “sağlam’’, “sağlıklı’’ anlamına gelir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

3 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Hijyen; -Sosyal Hijyen -Çalışma Hijyeni -Okul Hijyeni -Çevre Hijyeni -Kişisel Hijyen Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

4 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KİŞİSEL HİJYEN Bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı “ÖZBAKIM’’ uygulamalarını içerir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

5 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kişisel Hijyen Konusu İçinde; Vücut Bakımı Ve Temizliği, Yüz-boyun Temizliği, El Temizliği, Ayak Temizliği, Kulak Temizliği, Saçların Temizliği, Ağız- Diş Bakımı, Beslenme, Tuvalet Alışkanlığı Ve Temizliği Giyim Konuları yer almaktadır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

6 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemlidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

7 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Mikroorganizmalar Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

8 Mikroorganizmalar en çok
Kirli eller ve kirli sular ile bulaşır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

9 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

10 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Eller öksürüp-hapşırdıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle grip gibi hastalıklarda öksürüp-hapşırdıktan sonra ellerin yıkanmaması bulaşmaya neden olur. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

11 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Ellerimizi bol sabun ile akan su altında saniye kuvvetli şekilde, parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

12 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Mikroplar kuru yüzeylerde büyüyemez ve çoğalamazlar. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalıyız. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

13 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Bütün dünyada olduğu gibi su ve besinlerle bulaşan enfeksiyon hastalıkları ülkemizde de halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Bu hastalıklar önemli salgınlara neden olmaktadırlar. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

14 Basilli Dizanteri (Şigella) Amipli Dizanteri (Entameoba Histolitica)
Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar: Tifo Salmonella türleri Basilli Dizanteri (Şigella) Amipli Dizanteri (Entameoba Histolitica) Ani Başlayan Sulu ve Kanlı İshaller Kolera Sarılık (Hepatit A) vb... Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

15 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Bu Hastalıklar ; -Genellikle ağız ve dışkı yoluyla bulaşırlar. Yani kirlenmiş olan su ve besinler aracılığı ile sağlam kişileri enfekte ederler. -Özellikle KÖTÜ HİJYEN KOŞULLARINI severler. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

16 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Halen dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Doğru el yıkama şekli ve alışkanlığının insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli azalmalar olacaktır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

17 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Başta sarılık (Hepatit A) virusu olmak üzere dışkı-ağız yoluyla bulaşan hastalıkların kontrolünde en etkili yöntem el yıkama alışkanlığıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

18 Doğru El Yıkama Yöntemleri
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

19 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

20 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kişisel temizlik günlük yapılmalı ve hatta günde birkaç kez yinelenmelidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

21 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Ağız temizliği ve özellikle dişlerin temizliği çok önemlidir. Herkesin kendine ait bir diş fırçası olmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

22 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Dişler düzenli olarak her öğün sonrası fırçalanmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

23 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kulak temizliğinde özellikle kulak kepçesinin arka bölümlerindeki temizliğe dikkat etmek gerekir. Kulağa zarar verebilecek ucu sivri cisimlerden kaçınmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

24 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Tırnaklarımızın kısa ve temiz olmasına özen göstermeliyiz. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

25 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Tırnak bakımının haftada en az bir kez uygulanması gerekir. Ayak tırnakları yanları alınmadan düz kesilmelidir. Ayak temizliği mantar hastalığı gibi hastalıklardan korunma açısından son derece önemlidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

26 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kişinin kendine ait bir tırnak makası mutlaka olmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

27 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kişisel bakım amacıyla (sakal traşı, manikür ..vb.) berbere gidiliyor ise; mutlaka kişinin kendine ait bakım malzemelerinin kullanılması, kan yoluyla bulaşan hastalıkların ( Hepatit B, AIDS.vb.) önlenmesi için önemlidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

28 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Sonuç olarak; Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden ve besin temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

29 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi


"TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları