ELEKTRİK TEHLİKELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
İŞ KAZALARINI AZALTMAK İÇİN İŞ YERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ISI YALITIMI.
ELEKTRİK İŞLERİ EĞİTİMİ
Madde ve Isı.
1 ERK İSG&İK – –
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Yaşamımızın Vazgeçilmezi: Elektrik
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ENERJİ TASARRUFU.
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
SOBA VE TÜPGAZ (LPG) ZEHİRLENMELERİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI
ERK İSG&İK ERK –
Rasih METE Deniz Asil ÖZCAN
Elektrik İşlerinde Güvenlik
DEPREM NEDİR ? ?.
TOPRAKLAMA ►Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
GENEL İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı.
TRANSPORT KÜVÖZ.
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
ELEKTRİKLİ MAKİNE KULLANIM TALİMATI
BİLGİSAYAR VE GÜVENLİĞİMİZ
KUVVETLİ AKIM DEVRELERİ
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
ELEKTRİĞİN YOL AÇABİLECEĞİ TEHLİKELER
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK Y.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müfettişi İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı İş Güv.Uzm.ve İşy.Hek.liği Eğitmeni.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
ELEKTRİK ÇARPMASI.
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
TYRKISK EVDE YANGIN GÜVENLİĞİ brannvernforeningen.no.
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
TEKNELERDE KİŞİSEL GÜVENLİK VE GÜVENLİ ÇALIŞMA KURALLARI
ELEKTRİĞİN TEHLİKELERİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
Cihazlar ve malzemeler
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Elektrikli cihazlarla çalışma Elektrik akımıyla ilgili veriler
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
EL ALETLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
ABDULLAH ÖZEL BAŞ İŞ MÜFETTİŞİ
Ototransformatorlar GİRİŞ
ELEKTRİK ÇARPMASI.
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

ELEKTRİK TEHLİKELERİ

Son 25 yılda elektrikli cihazların laboratuvarlarda kullanımı artmıştır. Isıtma ve soğutma Karıştırma işlemleri Çalkalama işlemleri Pompalama Fiziksel ölçümler yapılan pek çok cihaz (pH, sıcaklık, tartım, v.b) Tercih nedeni: Bu cihazların kullanışlı ve dikkat edildiği sürece nispeten güvenli olmalarıdır.

Neden dikkatli olmalıyız? Elektrik akımı zarar vericidir. Vücut içinden geçen akım, elektrik kaynağının voltajına ve vücudun temas noktasına bağlıdır. 25 mA lik bir akım kısa sürede solunum durmasına 100 mA lik bir akım kısa sürede öldürücü etkiye sahiptir. Bu nedenlerle elektrik çarpmasına maruz kalan kişiyi kurtarmak için yapılması gerekenler ve ilkyardım kuralları iyi bilinmelidir.

ALICILAR 220 V çıkış standart olmalıdır. Kullanılan prizlerde 3 fazlı olmalıdır. (Akım, Nötr, Toprak) Eski model fişler ve prizler en kısa sürede değiştirilmeli ve toprak hattı çekilmelidir. Uzatma kablosu kullanılacaksa standart üçlü uzatmalarda bağımsız toprak hattı bulunmalıdır. Kabinlerde elektrik sağlayıcı prizler kabinin dışında olmalıdır. Tüm zarar görmüş fiş, priz, kablo ya da uzatmalar hemen değiştirilmeli ya da uzman kişiler tarafından onarılmalıdır. Bütün bu sistemler ayda 1 kez kontrol edilmelidir. Özellikle uzun süre çalıştırılan cihazlarda (transformatörler, vakum pompaları, kurutma fırınları, karıştırma motorları, elektronik cihazlar v.s) sigorta takılması önerilmektedir.

MOTORLAR Uçucu, alev alabilir materyalin bulunduğu laboratuvarlarda elektrikli motorlar kullanılacaksa, karbon fırçaları içeren kıvılcım çıkaran motorlar kullanılmamalı, indüksiyon motorları kullanılmalıdır. Motorların hızı transformatörler ile kontrol edilmelidir. DEĞİŞKEN OTOTRANSFORMATÖRLER Cihazlara, yüksek voltajın gelmesini önlemek, voltajı düşürmek için kullanılırlar. Transformatörlerin havalandırma aralıklarından kıvılcım çıkabileceği için patlayıcıların bulunduğu bölgeden uzak tutulmalıdır. Sudan uzak tutulmalıdır. Mümkünse duvara, kabinlerin dışına yerleştirilmelidir.

SU Cihazların ıslanmamsı gerekir. Islandıkları taktirde, fişleri çekilmeli, temizlenip kurutulmalı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır. Soğuk odalarda rutubet ya da kondens nedeniyle su damlaları oluşabilir. Elektrik prizleri, fişleri korunaklı olmalıdır. Yer döşemesi iletken olmamalıdır. SERVİS Her laboratuvarda tüm bakım, onarım ve kontrol işlemlerini kalifiye teknisyenler yapmalıdır. Diğer laboratuvar çalışanları cihazlara servis vermemeli, zorunlu durumlarda kullanım kılavuzlarından faydalanarak çalışılmalıdır. Genel sorumluluk, bina mühendis ve mimarları ile bakım personeline aittir.

YÜKSEK VOLTAJ Yüksek voltaj ve yük birikimi elektronik cihazları potansiyel tehlikeli duruma getirir. Yüksek voltaj ile çalışan cihazlarda ara kilit düğmeleri olmalı, ayrıca güç kaynaklarında plastik korunak olmalıdır. TEHLİKELİ YERLER İÇİN CİHAZLAR GÜVENLİ CİHAZLAR KAPALI ÜNİTELER HAVALANDIRMALI SİSTEMLER

ÇALIŞMA KURALLARI Topraklı cihaz ve çıkış kullanılmalıdır. Uzatma kabloları gerekli olmadıkça kullanılmamalı, eğer kullanılacaksa kısa olmalıdır. Kullanım bittikten sonra ortada bırakılmamalıdır. Bir cihazda elektrik kaçağı var ise kullanım dışı bırakılmalı ve onarıma yollanmalıdır. Mevcut sisteme fazladan elektrikli cihaz bağlamanın o sisteme yük getirip getirmeyeceği kontrol edilmelidir. Yalnızca iyi durumda olan cihazlar kullanılmalıdır. Cihazlar, izolasyon hatası, gevşeklik veya kopuk teller yönünden kontrol edilmelidir. Cihazın altındaki ve etrafındaki bölgenin kuruluğu kontrol edilmelidir.

8. Cihazın fişi takılmadan önce güç düğmelerinin kapalı olup olmadığı kontrol edilmelidir. 9. Elektrik cihazları terli ya da ıslak elle tutulmamalıdır. Islak bir bölgede dururken tutulmamalıdır. İletken olmayan ayakkabılar giyilmelidir. 10. Cihaz bakıma alınmadan önce düğmeleri kapatılmalıdır. 11. Cihazı fazla ısınma için kontrol ederken veya cihazın elektriksel bir arıza şüphesi varsa yalnızca bir elin tersi ile kontrol edilmelidir. 12. Patlayıcı ve yanıcı maddeler elektrik motorlarının yanında depolanmamalıdır.