Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik."— Sunum transkripti:

1

2  Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik santralleri, akü ve batarya elektrik enerjisi kaynağıdır. Elektrik enerjisi ile çalışan araçların hepsinde elektrik devresi bulunur.basit bir elektrik devresinin pil, ampul, bağlantı kabloları ve anahtar adı verilen devre elemanlarından oluşur. El fenerinin yapısında bir elektrik devresi bulunur. Anahtar kapatıldığında devre tamamlanır ve ampul ışık verir.

3 Elektriğin bir yerden başka bir yere iletilmesi için kablolar kullanılır. Bu kablolar genellikle plastikle kaplanmış bakır telden yapılmıştır.bakır telin etrafının plastikle kaplanmasının nedeni ise plastiğin elektriği iyi iletmeyen bir madde olmamasıdır. Maddeler elektriği iletme durumlarına göre iletken ve yalıtkan olarak sınıflandırılır.

4  İLETKEN MADDELER  Elektrik enerjisini ileten maddelere iletken madde adı verilir.genellikle metaller elektriği iyi iletir. Bu sebeple elektrikli aletlerin yapımında demir, nikel,bakır,krom gibi metaller kullanılır. Elektriği ileten sıvı maddelerde metaller gibi iletebilir. Tuzlu su, sirkeli su, limonlu su bunlara örnektir.  YALITKAN MADDELER  Elektrik enerjisini iletmeyen maddelere yalıtkan madde adı verilir plastik, kuru tahta, cam,porselen gibi katı maddeler elektriği iletmez. Bunlar yalıtkan maddelerdir katı maddeler yalıtkan olabildiği gibi bazı sıvı maddelerde yalıtkandır. Yalıtkan sıvılara örnek olarak saf su, şekerli su ve etil alkol verilebilir.

5  Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?  A) Elektrik bir enerji çeşididir  B) Bir devrenin çalışması için elektrik üreten bir pil olmalıdır.  C) Elektrik her madde içinden iletilemez  D) Bir devrede elektriği yalıtkan maddeler iletir

6 Fişi takarken/çıkarırken neden size elektrik çarpmadığını hiç düşündünüz mü? Çünkü; Fişin etrafı yalıtkan bir madde olan plastikle kaplıdır. Aynı şey prizlerde de görülür. Bu yüzden prizin içi iletken tellerden oluşmaktadır.

7 › ELEKTRİK ÇARPMASINDAN KORUNMA YOLLARI › Yalıtkanlar elektriği kolay kolay iletmeyen kötü maddelerdir. Fakat yüksek enerjiye maruz kaldıklarında bir iletken gibi davranabilirler. › Elektrik çarpmasından korunmak için; › Elektrikli aletleri ıslak ortamlarda kullanmamaya dikkat edelim. › Yıpranmış kabloları, kırık fişleri ve prizleri kullanmamaya dikkat etmeliyiz. › Elektrik iletim hatlarından uzak durmaya dikkat etmeliyiz.

8  İnsan vücudu elektrik enerjisini iletir ve bu sebeple insanlar elektrik çarpmaları ile karşılaşır.Bunu engellemek için aşağıdakilerden hangisi yapılamaz?  A)Yıpranmış kablolar kullanılmamalıdır.  B)Islak zeminlerde elektrikli cihazlar kullanılmamalıdır.  C)Bozulan elektrikli aletler ustasına tamir ettirilmelidir.  D)Prizler iletken yerlerinden tutulmalıdır.

9  Bir iletkenin hangi özelliğinin fazla olması direncini arttırır? A) Boyu B) Ağırlığı C) Kalınlık D) Yoğunluğu  Elektrik çarpmalarına karşı alınan önlemlerden hangisi yanlıştır? A) Kabloları tamir ederken, yalıtkan saplarından takmak. B) Kontrol kalemi ile elektrik kaçağını tespit etmek. C) Evlerde su baskını sırasında sigortayı kapatmak. D) Islak ellerle elektrik fişlerini prize takmak.

10  Soruların cevapları soru:  1. soru’nun cevabı => “D” şıkkı  2. soru’nun cevabı => “C” şıkkı  3. soru’nun cevabı => “D” şıkkı

11 ARKADAŞLAR ŞİMDİ İSE BİR SONRAKİ KONUYA GEÇİYORUZ…

12


" Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları