İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Advertisements

YAŞAR KOCAMAN MAHMUT ASLANBAY İSA GÜNDÜZ YASİN DEMİRKOPARAN
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
MODÜL 4 Organizasyon.
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
RİSK DEĞERLENDİRMESİ Barış BÜYÜKTERZİ Jeofizik Mühendisi
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
KALİTE Hizmetin sunum standartlarının belirlenmesi, ve hizmete insanlar tarafından duyulan inanç, güven ve memnuniyetinartırılmasıdır.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
FAZIL ÖLMEZ MAKİNA MÜHENDİSİ BAŞ İŞ MÜFETTİŞİ
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
TÜPRAG a.ş. Göksel Alpaslan Alper Gürsoy
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
Yürürlükteki Mevzuat çerçevesinde
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
ISO 9001 standardı maddelerinin tanıtımı ve yorumlanması
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İş Sağlığı ve Güvenliği
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri:
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
DÖŞEMEALTI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Kurulan firma ismini, öğrenci isim, numara ve iletişim bilgilerini içermelidir.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SEFER ERKEÇOĞLU ŞUBE MD./İŞVEREN VEKİLİ.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KAYNAK YÖNETİMİ Kaynakların sağlanması Müşteri memnuniyeti hedeflenerek, kalite yönetim sistemiuygulanması ve iyileştirilmesi için gerekli olan kaynakihtiyaçları.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenl Risk değerlendirmesinin.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
İSG Performansının Sürekli İyileştirilmesinde Sistem, Kültür, Kaynaklar ve Dış Faktörlerin Önemi Dr. Hilal KINLI.
OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
KAMUDA HASSAS GÖREV.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Sunum transkripti:

İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU Yahya Kemal KÖSALI VİKO ELEKTRİK VE ELEKTRONİK Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Yahya Kemal KÖSALI

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için İşveren ve Çalışanların GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK, HAK, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ düzenlemektir.

Tanımlar Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalini, Risk Değerlendirmesi: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmaları, Yahya Kemal KÖSALI

Önleme İşyerinde yürütülen işlerin BÜTÜN safhalarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMAK veya AZALTMAK için PLANLANAN ve ALINAN tedbirlerin tümü Yahya Kemal KÖSALI

İşverenin Genel Yükümlülüğü Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak için İŞVEREN Mesleki risklerin önlenmesi, Eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, Organizasyonun yapılması, Gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, Sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi, mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

Yönetimin Gözden Geçirmesi P U K Ö Gözden Geçirme Yönetimin Gözden Geçirmesi Politika Kontrol Etme Performans Ölçümü ve İzleme Uygunluğun Değerlendirmesi Kaza, Olay, Uygunsuzluk Düzeltici Önleyici Faaliyet Kayıtların Kontrolü İç Tetkik Sürekli İyileştirme Uygulama ve İşletme Kaynaklar, Görev Yetki ve Sorumluluk Yeterlilik, Eğitim, Bilinç İletişim, Katılım ve Danışma Doküman Kontrolü İşletme Kontrolü Acil Durum Hazırlığı Planlama Tehlike Tanımlama – Risk Değerlendirme Yasal ve Diğer Şartlar Hedefler Programlar

Genel Şartlar Kuruluş, bu standardın şartlarına uygun olarak bir İSG Yönetim Sistemi OLUŞTURMALI, DOKÜMANTE ETMELİ, UYGULAMALI, DEVAMLILIĞINI SAĞLAMALI SÜREKLİ İYİLEŞTİRMELİ ve bu şartları nasıl karşıladığını belirtmelidir. Kuruluş, KENDİ yönetim sisteminin kapsamını tanımlamalı ve dokümante etmelidir.

Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Programlar Dokümantasyon Politika Hedef İSG Riskleri Yasal ve Diğer Şartlar Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Programlar Kayıtlar

Politika ÜST YÖNETİM, kuruluşun İSG politikasını tanımlamalıdır. TAAHHÜT Sürekli İyileştirme Yaralanmaların Önlenmesi Çalışanların Sağlığının Korunması Yasal ve Diğer Şartlara Uyum

Tehlike Tanımlama – Risk Değerlendirme Kuruluşun faaliyetlerinden kaynaklı tehlikelerini tespit ederek bunlara bağlı riskleri ortadan kaldırma veya azaltma konusunda eylem planı olarak yapacaklarını önem sırasına göre ortaya koymada kullandığı bir yöntemdir.

Yasal ve Diğer Şartlar Kuruluş, kendi İSG yönetim sistemini oluşturmada, uygulamada ve sürdürmede, yürürlükteki yasal şartların ve kuruluşun uymayı kabul ettiği diğer şartların DİKKATE ALINDIĞINI GÖSTERMELİDİR.

Amaç - Hedef - Programlar PROGRAM/PROGRAMLAR SORUMLULUK YÖNTEM ZAMAN ÇİZELGESİ KAYNAK

Kaynaklar – Görev – Yetki - Sorumluluk İSG etkinliği için Görev Yetki ve Sorumluluk Tarif edilmeli Dokümante edilmeli Duyurulmalı-Kuruluş için ve onun adına çalışan bütün personellere bildirilmelidir.

Uzmanlık – Eğitim – Farkında Olma Kuruluş, kendi İSG riskleriyle ve İSG yönetim sistemiyle ilgili EĞİTİM İHTİYAÇLARINI belirlemelidir. Eğitim programı oluşturulmalı Eğitimlerin alınmasını sağlamalı Eğitimlerin etkinliği değerlendirilmeli YETKİNLİK DEĞERLENDİRMESİ yapılmalı Kayıtlar muhafaza edilmelidir.

İletişim – Katılım - Danışma Çalışanların aşağıdaki faaliyetlere katılması, Tehlike tanımlaması, risk değerlendirmesi ve kontrollerin belirlenmesine uygun katılım, Olay araştırmasına uygun katılım, İSG politikaları ve hedeflerinin geliştirilmesine ve gözden geçirilmesine uygun katılım. İSG’yi etkileyen değişiklikler için danışma, İSG konularında temsil. Çalışanlar katılım düzenlemeleri hakkında ve İSG temsilcilerinin kimliği hakkında bilgilendirilmelidir

Ramak Kala Nasıl sağlıyorsunuz? Ancak, tüm çalışanların … ÖDÜLLENDİRME CEZALANDIRMA

İstenmeyen Durum - Ramak Kala –Kaza

Acil Duruma Hazırlık Acil Durum Planı – Prosedürü oluşturulmalı, Acil durum ekipleri oluşturulmalı, Acil durum eğitimleri gerçekleştirilmeli, Acil durum iletişim yöntemleri tanımlanmalı, Acil durum tatbikatları gerçekleştirilmeli, GÜNCELLENMELİ

İzleme ve Ölçme Başarı derecesinin izlenmesi Uygulanabilir faaliyet kontrollerinin izlenmesi Amaç ve hedef uygunluğunun izlenmesi

Kazalar ve Olaylar Uygunsuzlukların belirlenmesi ve bunların İSG üzerindeki etkilerini azaltmak için tedbir alınması, Uygunsuzlukların araştırılması ve bunların tekrarlanmasının önlenmesi için tedbir alınması, Uygunsuzlukların önlenmesi için alınan tedbirlerin değerlendirilmesi ve bunların meydana gelmesinin önlenmesi için uygun tedbirlerin uygulanması, Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin sonuçlarının kaydedilmesi ve iletilmesi, Yapılan düzeltici ve önleyici faaliyetlerin etkinliğinin gözden geçirilmesi. Bu gibi araştırmaların sonuçlarını yayınlamak. Araştırmalar zamanında yapılmalıdır.

Teşekkürler

Eğitim notuna ilişkin soru, görüş ve önerileriniz için: İletişim Eğitim notuna ilişkin soru, görüş ve önerileriniz için: Yahya Kemal KÖSALI İş Güvenliği Uzmanı Kimya Yüksek Mühendisi kemalkosali@gmail.com http://www.linkedin.com http://www.linkedin.com/groups/İş-Güvenliği-Uzmanları 0 535 529 24 93