Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2017/27 GENELGE: TS OHSAS YÖNETİM SİSTEMLERİ BELGELENDİRME İŞLEMLERİ KAYSERİ-İSGB-2018

2 DAYANAK * tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu *2014/16 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Genelgesi

3 KONU Konu: MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün tarihli ve E sayılı 2017/27 Numaralı Genelgeleri: Yönetim Sistemleri Belgelendirme İşlemleri

4 GİRİŞ 1 Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul/kurumlarında; çalışan ve öğrencilerin, çalışma/eğitim ortamları ile öğrenme süreçlerinin sağlık ve güvenlik bakımından daha üst seviyelere taşınması, kalite süreçleri ile bütünleşik kurumsal yapının güçlendirilmesi, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, sunulan hizmetlerin izlenmesi ve değerlendirilmesi, kayıt altına alınması, uygulanabilir hedeflerin konulması, performansın ölçülebilmesi amacıyla ulusal/uluslararası standartlar çerçevesinde yönetim sistemlerinin uygulanması planlanmaktadır.

5 GİRİŞ 2 Bakanlığımız Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimince, Kalite Yönetim Sistemi (TS ISO 9001:2015) İç Tetkikçi/Denetçi/Baş Denetçileri İle İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (TS OHSAS – 18001) İç Tetkikçi/Denetçi/Baş Denetçilerinin uluslararası yönetim sistemleri eğitim akreditasyonu kuruluşları tarafından onaylı eğitim ve belgelendirme süreçleri yönetilmektedir.

6 GİRİŞ 3 Merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarımızda, sağlıklı ve güvenli çalışma/eğitim ortamı ile öğrenme süreçlerinin tesis edilmesi, sunulan hizmetlerin kalitesinin geliştirilmesi, sürdürülebilir bir sistem yönetimi için ulusal/uluslararası standartlarda ön görülen esaslara göre, aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yönetim sistemleri belgelendirme iş ve işlemleri gerçekleştirilecektir. Buna Göre Yapılması Planlanan İşlemler;

7 İŞLEMLER Bakanlığımız hizmetiçi eğitim kurs/seminerlerinde belgelendirilen ve aynı zamanda uluslararası yönetim sistemleri eğitim akreditasyonu kuruluşlarınca İç Tetkikçi/Denetçi/Baş Denetçi olarak sertifikalandırılan Bakanlığımız uzmanlarınca herhangi bir ek mali kaynak kullanımına ihtiyaç duyulmayacak şekilde hizmetlerin sağlanacaktır.

8 İŞLEMLER Yönetim Sistemi Belgelendirme Hizmetlerinin; öncelikle, TS OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Standardına göre verilecek, belgelendirmelerin TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardına uyumlu olmasına dikkat edilecek, ileriki süreçlerde gerekli kapsam genişletme çalışmaları yapılacaktır.

9 İŞLEMLER Yönetim sistemi belgelendirme hizmetleri; Bakanlığımız MEBBİS – İşyeri Sağlık ve Güvenlik Modülü üzerinden, TS EN ISO/IEC uygunluk değerlendirilmesi standardına uygun olarak yapılacaktır.

10 İŞLEMLER Yönetim sistemi belgelendirme hizmeti talep eden okul/ kurumlarımıza, bağlı bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri tarafından; iç tetkik gözetimleri, ilgili eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sağlanacaktır.

11 İŞLEMLER Tarafsızlığı koruma ilkesinin sağlanması amacıyla, Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından, yönetim sistemi belgelendirme talebinde bulunan okul/kurumun bağlı bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü yönetim sınırları dışından, Denetçi ve Baş Denetçilerin görevlendirilmesi yapılacaktır.

12 İŞLEMLER Bakanlığımız yönetim sistemleri belgelendirme sürecinde, TS EN ISO/IEC uygunluk değerlendirilmesi standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından sürdürülecek iş ve işlemler, Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimince yürütülecektir.

13 İŞLEMLER Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların; hizmet kapasitesi, eğitim öğretim faaliyetleri, fiziki ve sosyal durumları, alt yapı ve diğer özellikleri dikkate alınarak, iş sağlığı ve güvenliği kavram ve kurallarına göre, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde, ulusal düzeyde standart kriter ve şartların belirlenmesi çalışmaları Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından yürütülecektir.

14 İŞLEMLER Yönetim sistemleri belgelendirme iş ve işlemleri; TS EN ISO/IEC uygunluk değerlendirilmesi standardına göre hazırlanan ve “Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kılavuzu” çerçevesinde yürütülecektir.

15 İŞLEMLER Yönetim sistemi belgelendirme işlemlerinin yürütülmesinde; Bakanlığımız yöneticisi olarak Destek Hizmetleri Genel Müdürü (İşveren Vekili), sekretarya ve belgelendirme işlemlerinin yürütülmesinde ise Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi yetkilendirilmiştir.

16 İŞLEMLER Yönetim sistemi belgelendirme süreçlerinde görevlendirilen uzmanların, yolluk ve yevmiye, konaklama vb. mali kaynak ihtiyaçları; 6245 sayılı Harcırah Kanunu doğrultusunda, taşra teşkilatı birimlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, merkez teşkilatında ise görevli oldukları birimlerin ilgili harcama kaleminden karşılanacaktır.

17 TS OHSAS 18001

18 OHSAS kuruluşların ürün ve hizmetlerinin güvenliğinden çok çalışanın sağlığına ve işin güvenliğine yönelik bir standarttır. OHSAS (TS 18001) : İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi OHSAS (TS 18002) : İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin Uygulama Rehberi EU-OSHA Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı

19 TS 18001 -2008 İSG YÖNETİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR
YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYET UYGULAMA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PLANLAMA

20 NEDEN OHSAS 18001 OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi
*Çalışanlar, yönetenler, denetleyenlerin rol ve sorumluluklarını açık hale getirmek, *Motivasyon ve katılımı arttırmak, *Ulusal yasa ve dünya standartlarına uyum süresini ve maliyeti azaltmak, *Rekabeti artırmak , *Kaynakların korunmasını sağlamak , *Yönetimin taahhüdünün sağlandığını göstermek, *Karlılığı artırmak, nedenlerden dolayı uygulanmaktadır.

21 TANIMLAR

22 Kaza: Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olay. Zarar: İnsanların yaralanması, hastalanması, malın, çalışılan yerin zarar görmesi veya bunların birlikte gerçekleşmesine neden olabilecek potansiyel kaynak ve durum.

23 Güvenlik: Kabul edilemez zarar riski altında olmama durumu İş Sağlığı ve Güvenliği: Çalışanların, geçici işçilerin, müteahhit personelin, ziyaretçilerin ve çalışma alanındaki diğer insanların refahını etkileyen faktörler ve şartlar.

24 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi:
Kuruluşun faaliyetleri ile ilgili ISG risklerinin yönetimini kolaylaştıran, tüm yönetim sisteminin bir parçasıdır. Bu kuruluş yapısını, faaliyet planlarını, sorumlulukları, deneyimleri, prosesleri, prosedürleri ve kuruluşun İSG politikasının geliştirilmesi, uygulanması, iyileştirilmesi, başarılması, gözden geçirilmesi ve sürdürülmesi için kaynakları kapsar.

25 Performans: Kuruluşun ISG politika ve hedefleri temel alınarak, sağlık ve güvenlik risklerinin kontrolü ile ilişkili ISG yönetim sisteminin ölçülebilir sonuçları. Tehlike: İnsanların yaralanması,sağlığının bozulması veya bunların gerçekleşmesine sebep olabilecek kaynak, durum veya işlem.

26 RİSK: RİSK Risk = İ x Ş İ: İhtimal Ş: Şiddet
Tehlikeli bir olayın veya maruz kalma durumunun meydana gelme olasılığı ile olay veya maruz kalma durumunun yol açabileceği yaralanma veya sağlık bozulmasının ciddiyet derecesinin birleşimi. İ H T M A L Risk = İ x Ş İ: İhtimal Ş: Şiddet RİSK ŞİDDET(Yaralanma-Ölüm)

27 Risk Değerlendirmesi:
Tüm proseslerde, riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riske tahammül edilip edilemeyeceğine karar vermek. Katlanılabilir(Kabul Edilebilir) Risk: Kuruluşun, yasal zorunluluklara ve kendi ISG politikasına göre, tahammül edebileceği düzeye indirilmiş risk.

28 İSG Yönetim Sistemi: Kuruluşun İSG Politikasını geliştirmek ve uygulamak ve İSG risklerini yönetmek için kullanılan tüm kuruluşun yönetim sisteminin bir parçası. Sürekli İyileştirme Kuruluşun, İSG politikasına bağlı olarak, genel iş sağlığı ve güvenliği performansını iyileştirmek üzere, İSG yönetim sistemini geliştirmek için tekrarlanan proses.

29 Tetkik: İSG Performansı:
“Tetkik kriterlerinin” karşılanma derecesini belirlemek amacıyla “tetkik delillerinin” elde edilmesi ve objektif olarak değerlendirilmesi için yapılan sistematik, bağımsız ve dokümante edilmiş proses İSG Performansı: Kuruluşun İSG riskleri yönetiminin ölçülebilir sonuçları Uygunsuzluk: Bir Şartın yerine getirilmemesi

30 PLANLA İş Sağlığı ve Güvenliği açısından amacın belirlenmesi, (neyi başarmak istiyoruz, nerede, ne zaman ) Mevcut durumu analiz etme, Hedeflerin belirlenmesi, Kayıtların analizi, Tehlikelerin Belirlenmesi, Risk değerlendirme metotlarının belirlenmesi, Detaylı plan hazırlaması (uygulama planı), İç talimatlar hazırlama,

31 UYGULA Riskleri Değerlendirme
Risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verme Kontrol Önlemlerinin seçimi ve uygulaması Her bölümdeki İlgili kişileri bilgilendirme, eğitme ve katılımını sağlama Faaliyet planını izleme ve gerçekleştirme Uygulama sonuçlarını yakın takip etme

32 KONTROL ET Hedef veya hedeflere ulaşıldı mı?
İç talimatlar ve yönergeleri gözden geçirme Olası sapmaları tespit etme ve kaydetme İlgili kişileri bilgilendirme

33 ÖNLEM AL Kalıcı bir denetleme sistemi kurma Etkili önlemleri standartlaştırma Gerekli eğitim ve yönlendirmeleri sağlama

34 İSG Yönetim Sistemi Elemanları
Politika üst Yönetimin katılımının sağlandığı açık anlaşılır ve bütün çalışanları içine alacak şekilde , yasaların gerekliliklerini kapsayan , işletmeyi ileri götürebilecek müşteri memnuniyetinin ve çalışanların güvenli çalışma ortamında çalışabilecekleri bir İSG politikası yönetim tarafından oluşturulmalıdır. Planlama Yasal düzenlemeler kapsamında sıfır kazaya ulaşabilmek için bütün risklerin önlem altına alınabilmesi için gerekli olan yöntemlerin belirlenmesi Uygulama ve İşletim Oluşturulan İSG kültürünün bütün olarak uygulanabilirliğinin ve bu kültürün gelişmesi için geri dönüşümlerin gerçekleştiği ve organizasyonun buyüklüğüne uygun kaynakların sağlandığı süreçtir Kontrol ve Düzeltici Faaliyetler Hazırlanmış olan politikaların ne kadarının gerçekleştiğinin ölçümlerinin yapıldığı ve daha iyiye ulaşmak için gerekli olan denetimlerin yapılması ve denetimler sonrası yeni yöntemlerin belirlendiği süreç Yönetimin Gözden Geçirilmesi İSG yönetim sisteminin hedefleri ve politikayı gerçekleştirmek konusunda yeterliliği ve planlanan düzenlemelere uygunluğu, sistematik olarak gözden geçirilmelidir. İşletmelerin öncelikle bir İSG Politikası olması gerekmektedir; Bu politika aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde hazırlanmalıdır; İSG’ ni iş performansının entegre bir parçası olarak tanımlanmak, Yüksek bir İSG performansına ulaşmak, Yasaların gerektirdiği düzenlemeleri kapsamak, Sürekli maliyet-yarar bir performans gelişimini sağlamak, Politikayı uygulamaya yönelik uygun ve yeterli kaynakları sağlamak, İSG Politikasının amaçlarını hazırlamak ve işletme içi herkesin bilgilenmesine yönelik yayınlamak, İSG yönetimine birinci derecede öncelik vermek, İSG Politikasının işletmede tüm seviyelerde anlaşılmasını , uygulanmasını ve yerleştirilmesini sağlamak, Çalışanların Politikaya uymak ve uygulanmasını sağlamak konusunda işbirliğini sağlamak, İSG Politikasını belirli aralıklarla gözden geçirmek, Her seviyede çalışanların İSG politikası uyarınca sorumluluklarını yerine getirebilmeye yönelik uygun eğitimleri aldıklarından emin olmak, Üst Yönetimin Katılımı İSG sorumlulukları bütünüyle üst yönetimle ilgilidir. En güzel uygulama, üst yönetimden ( büyük kuruluşlarda Yönetim Kurulu Üyelerinden biri olabilir) birisinin, İSG yönetim sistemiyle ilgili bütün sorumluluğu alarak, işletmede uygulama ve organizasyonu sağlamasıdır. Üst düzey Yöneticiler, İSG performansının daha da artması için aktif olarak kendi katılımlarını göstermelidirler. PLANLAMA Tehlikenin Saptanması, Risklerin Belirlenmesi ve Risk Kontrolü İçin Planlama : Bu planlama rutin olan ve olmayan tüm faaliyetleri, tüm personeli (taşeron ve ziyaretçiler dahil) kapsamalıdır. Tehlikelerin belirlenmesi, risk değerlendirilmesi ve risk kontrol süreçleri dokümante edilmeli ve şu başlıkları kapsamalıdır; Tehlikeler belirlenmeli, Riskler tanımlanmalı ve risk dereceleri belirlenmeli, Tolere edilebilir riskler değerlendirilmeli, Mevcut kontrol önlemleri değerlendirilmeli, Bu aktivitelerden sorumlu personel ile bunların yetki-sorumlulukları tanımlanmalı, Tehlikelerin belirlenmesi, risk değerlendirmesi aşamalarında önleyici/proaktif önlemlere ağırlık verilmelidir. b) Yasal ve Diğer Şartlar : Kuruluş uygulanacak hukuki ve diğer İSG şartlarını belirlemeli, bu bilgileri güncelleştirmeli, çalışanları ve diğer ilgili tarafları bilgilendirmelidir. c) Hedefler : İşletme mümkün olan her düzeyde dokümante edilmiş İSG hedeflerini belirlemeli, hayata geçirmeli ve sürekliliğini sağlamalıdır. Hedefler oluşturulurken yasal şartlar, İSG tehlike ve riskleri, teknolojik olanaklar, finansal ve işletimsel gereksinimler dikkate alınmalıdır. Hedefler İSG politikası ile uyumlu olmalıdır. UYGULAMA ve İŞLETİM a) Yapısal Ağ ve Sorumluluklar : Politikanın uygulanması ve etkin bir İSG yönetimi için bir organizasyon şunlara sahip olmalıdır ; Yeterli İSG bilgisine ulaşılması, kanuni yaptırımlar çerçevesinde güvenli aktiviteler yapılması için beceri ve kabiliyet, Yönetim yapısı içinde sorumlulukların dağılımının tanımlanması ve gerçekleştirilmesi Kişilerin sorumluluklarını yerine getirebilmeye yönelik gerekli yetki ile donatılması, Organizasyon yapısına ve büyüklüğüne uygun gerekli kaynakların sağlanması, Organizasyonun tüm seviyelerinde ihtiyaçların tanımlanması ve gerekli eğitimlerin organize edilmesi, İSG bilgisinin etkin şekilde ve uygun yerde paylaşılmasına, iletişim sağlanmasına yönelik organizasyon yapılması, Uzmanlardan öneri ve hizmet almaya yönelik organizasyon yapılması, Çalışanların katılımının sağlanmasına yönelik organizasyonlar yapılması, İşletmedeki bütün birimlerde çalışan yetkililer; Birimlerinde çalışan bütün insanların sağlığından ve güvenliğinden sorumlu olmalı, Birimlerindeki ortamlardan, sağlık ve güvenlik yönünden etkilenenlerin sorumluluğunun da kendilerine ait olacağını bilmeli, Alacakları kararların İSG Yönetim sistemi performansını etkileyecek düzeyde olduğunun bilincinde olmalıdırlar. Üst yönetim, yönetim temsilcisi, organizasyonun diğer yönetim kademelerinin görev ve sorumlulukları tanımlanmalı ve dokümante edilmelidir. b) Eğitim, Bilinçlendirme ve Yeterlilik : İhtiyaç olan İSG bilinci tanımlanmalıdır. Bu kapsamda gerekli olan eğitimler zamanında ve sistematik olarak düzenlenmelidir. Kişilerin gerekli bilgileri ve bilinci kazandıklarının ve bunları sürdürdüklerinin değerlendirmesi yapılmalıdır. Eğitimler kayıt altına alınmalıdır. Bu eğitimler; Bireysel rol ve sorumlulukların tanımlanma eğitimleri, İSG düzenlemeleri, tehlikeler, riskler ve uyarılar ile ilgili eğitimleri, Prosedürlerin anlaşılması eğitimleri, Yöneticilere yönelik sorumluluk eğitimleri, Taşeron, ziyaretçiler için bilinçlendirme ve bilgi verme eğitimlerini kapsamalıdır. c) Danışma ve İletişim : İşletme çalışanlarına ve ilgili diğer taraflara danışarak ve uygun İSG bilgilerinin iletişimini sağlayarak yaptığı düzenlemeleri dokümante etmeli ve geliştirmelidir. Bu düzenlemeler çalışanları da kapsamalıdır. Politikanın ve hedeflerin gözden geçirilmesi, tehlike tanımlamaları, prosedürlerin hazırlanma ve değerlendirilmesi, risk kontrol ve risk değerlendirmelerin gözden geçirilmesi aşamalarında ve  İSG'ni etkileyen değişiklikler, yeni teknoloji, ekipman, prosedür ve çalışma yöntemleri vb. konularda çalışanlara da danışılmalıdır. d) Dokümantasyon : Bunlar İSG'ni destekleyen İSG el kitabı, prosedürler, iş talimatları, formlar vb. dir. e) Doküman ve Veri Kontrolü : Dokümanların belirlenmesi, onaylanması, yayınlanması ve yürürlükten kaldırılması başlıklarını kapsamalıdır. Bu amaçla; dokümanların bulundukları yeri, periyodik olarak gözden geçirildiklerini, ilgili yerlerde son revizyonlarının yer aldıklarını, yürürlükten kalkanların da ilgili tüm yerlerden kaldırıldığını yada istenmeyen kullanıma kapalı olduğunu tanımlayan prosedür hazırlanmalıdır. f) Acil Durum Hazırlıkları : Potansiyel acil durum ve olayları ve bu durumda yapılacakları tanımlayan, bunlardan kaynaklanacak hastalık veya yaralanmaları önleme veya azaltmaya yönelik plan ve prosedürler oluşturulmalı, uygulamaya sokulmalı ve süreklilikleri sağlanmalıdır. Acil durum planları hazırlanmalıdır. Bu planlarda; Potansiyel kaza ve acil durumlar. Görev alacak kişiler, Tüm personelin yapacakları (taşeron ve ziyaretçiler dahil), Tehlikeden uzaklaşma prosedürleri, Organizasyon dışı kurumlarla iletişim yöntemleri, Yasal kuruluşlarla ve toplumla iletişim yöntemleri, tanımlanmalıdır. İhtiyaç duyulacak ekipmanlar belirlenmeli ve sağlanmalıdır. Tatbikatlarla mevcut plan değerlendirilmeli ve güncelleştirilmelidir. KONTROL ve DÜZELTİCİ FAALİYETLER a) Performans Ölçümü ve İzleme : Hangi politika ve amaçların gerçekleştirilebildiğini gösterir. Yetersizlikler görüldüğü zaman, sebepleri kökten tespit edilmeli ve düzeltilmesi için gereken düzenlemeler yapılmalıdır. İşletmenin ihtiyaçlarına uygun nicelik ve nitelikte olmalıdır.  İSG yönetim programına, ilgili hukuki yaptırımlara uyum derecesini izlemek üzere proaktif bir yaklaşım planlanmalıdır. (Proaktif Performans Ölçümü: gözlemler ile; örneğin yapılacak işin güvenlik sistemleri, çalışma izinleri , gibi.) Kazaları, sağlık bozukluklarını ve diğer İSG olaylarını olay sonrasında izlemeye yönelik reaktif bir yaklaşım planlanmalıdır.  (Reaktif Performans Ölçümü : Kazaların, kazaya ramak kalma durumların, hastalık-sağlık, diğer sağlık ve güvenlik performans olaylarının takibi gibi.) İzleme ve ölçüm sonuçlarının veri kaydı yapılmalıdır. İzleme ve ölçüm için gerekli olan cihazların kalibrasyon ve bakım yöntemleri tanımlanmalıdır. b) Kayıtlar ve Kayıt Yönetimi : Organizasyon, denetim, gözden geçirme sonuçlarına ilişkin kayıtlar tanımlanmalı, saklanması ve ortadan kaldırılması konularında prosedürler oluşturulmalıdır. İSG kayıtlarının ortadan kaldırılmasında, yetki, kayıtların gizliliği, kayıtların tutulmasındaki yasal ve diğer gereklilikler dikkate alınmalıdır. c) Denetim : Yapılan planlamaların İSG yönetim sistemi için uygunluğu, gereğince uygulanıp uygulanmadığı, politika ve amaçlara cevap verme durumu değerlendirilmelidir. Denetleme çok geniş olabilir veya seçilmiş bir alan veya konulara yönelik olabilir. Denetim sonuçları ve alınması gerekli düzeltici önlemler ilgili tüm kişilerle paylaşılmalı, bu kişiler bilgilendirilmelidir. Denetleme şu soruları içermelidir; Organizasyonun genel İSG Yönetim Sistemi tanımlanan İSG performans standartlarına ulaşma kapasitesine sahip mi? İSG Yönetim Sisteminin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir ? Organizasyon gerçekten hedeflediklerini yapıyor ve ulaşabiliyor mu ? İSG YÖNETİM SİSTEMİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İSG yönetim sisteminin hedefleri ve politikayı gerçekleştirmek konusunda yeterliliği ve planlanan düzenlemelere uygunluğu, sistematik olarak gözden geçirilmelidir. Bu kapsamda;  İSG politikasına uygunluk, İSG hedeflerinin sürekli iyileştirme kapsamında revizyonu, Tehlike bildirim sürecinin etkinliği, Risk kontrol önlemlerinin etkinliği, Kaynakların yeterliliği, Etkin olmayan prosedürlerin belirlenmesi, Beklenen teknolojik veya yasal değişikliklerin sistem üzerine etkileri, değerlendirilmelidir. 34

35 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin sağladığı yararlar
Çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden ve kazalardan koruyarak, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, Çalışan motivasyonu ve çalışan katılımını artırmak, İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşabilecek iş ve iş gücü kayıplarını en aza indirgeyerek, iş veriminde artışın sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesini sağlamak,

36 Ulusal ve uluslararası yasa ve standartlara uyum sağlamak.
İş performansını arttırmak, Diğer işletmeler ya da müşterilere karşı duyarlı, sorumlu bir imaj yaratmak, Rakiplere karşı üstünlük sağlamak, Resmi makamlar önünde, kuruluşun iş güvenliğine olan duyarlılığının kanıtlanabilmesini sağlamak . Çalışma ortamlarında alınan tedbirlerle, işletmeyi tehlikeye sokabilecek yangın, patlama, makine arızaları vb. durumların ortadan kaldırılması neticesinde işletme güvenliğini sağlamak,

37 ISO 9000 – – Ortak Yönleri Çevrenin Korunması, Proses Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Acil Durumlar,

38 POLİTİKA BELİRLEME VE PLANLAMA

39 DURUM TESPİTİ İşyeri Organizasyonu P U K Ö Risk Kontrolu

40 Durum Tespiti Kuruluşun İSG yönünden mevcut durumunun değerlendirmesi yapılarak, ”Biz şu anda neredeyiz?” sorusuna cevap aranmalıdır. Durum tespitinde; a-Mevcut İSG yasal mevzuatına göre eksiklikler belirlenmeli, b-Var olan veya önerilen çalışma ortamı ve iş organizasyonundan kaynaklanan veya beklenen tehlikeler veya riskler tanımlanmalı, c-Yapılan çalışmaların, tehlikelerin ortadan kaldırılması veya risklerin kontrolü için uygun olup olmadığı tespit edilmeli,

41 Durum Tespiti d-İşçilerin sağlık muayenelerinden elde edilen veriler analiz edilmelidir. İnceleme sonuçları; Dokümante edilmeli, İSİG yönünden yapılacak çalışmalara temel oluşturmalı, İSİG yönetim sistemini sürekli iyileştirilmesinin ölçülebilmesi için başlangıç noktası teşkil etmelidir..

42 4.2- İSG Politikası Kuruluşun üst yönetimi tarafından belirlenen ve onaylanan İSG politikası; a) Kuruluşun İSG risklerinin yapısına ve büyüklüğüne uygun olmalı, b) Yaralanmaların ve sağlık bozulmalarının önlenmesi, İSG yönetiminin ve performansının sürekli iyileştirilmesi taahhüdünü içermeli, c) Yürürlükteki İSG mevzuatı şartlarına uyulacağı taahhüdünü içermeli,

43 4.2- İSG Politikası d) İSG hedeflerinin belirlenmesi ve gözden geçirilmesi için bir çerçeve oluşturmalı, e) Dokümante edilmeli, uygulanmalı ve sürdürülmeli, f)Tüm personelin çalışma alanına ulaştırılmış ve duyurulmuş olmalı, g) İlgili taraflar için ulaşılabilir olmalı, h) Sürekli olarak uygunluğun sağlanması için gözden geçirilmelidir.

44 KONTROL VE DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYETLER

45 4.5 - KONTROL 4.5.1-Performans Ölçümü ve İzleme Kuruluş, İSG performansını belirli periyotlarla izlemek ve ölçmek için aşağıdaki hususları içeren prosedürler oluşturmalı, uygulamalı ve bunları sürdürmelidir. Ölçümlemeler hem nitel hem nicel olmalı, İSG hedeflerinin karşılanma derecesi izlenebilmeli, İSG yönetim programları, işletme kriterleri ve yasal mevzuat şartlarına uygunluğunu izleyen proaktif tedbirleri sağlamalı, Reaktif tedbirlerin iş kazası, meslek hastalığı ve olaylar konusunda nasıl etki yaptıklarını belirlemeli, Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin analizlerini kolaylaştırmak için gerekli izleme ve ölçme kriterlerini içermelidir.

46 İSG YÖNETİMİNDE İZLEME
PROAKTİF İZLEME REAKTİF İZLEME

47 Proaktif İzleme İSG kurulunun çalışmaları,
İş ekipmanları ve tesislerin güvenlik donanımlarının kontrolü, Doğrudan davranış gözlemleri İşyeri denetimleri ve denetim sonucu yapılan çalışmalar Haberli veya habersiz güvenlik turları, Çevresel etkilenme ,kişisel maruziyet raporları

48 Proaktif İzleme İSG eğitimi alanların sayıları, eğitimin etkinliği,
İSG işçi temsilcisi ve İSG uzmanı raporları, Çalışanların görüşleri için anketler, Sağlık gözetim ve denetimi, Rrisk degerlendirme ve kontrol sonuçları, hedefler, Benzer kuruluşlarla kıyaslama

49 Reaktif İzleme İş kazası, meslek hastalığı raporları,
Tehlikeli olay raporları, Yaralanma - hastalık raporları, Son anda önlenen olay raporları,

50 Kaza/Olay analizi Ağır İş yükü Bozuk Moral Monotonluk
Zayıf yönetim çalışan İlişkisi’nin KAZALARIN SEBEBİ OLABİLECEĞİ UNUTULMAMALI.

51 KAYIT VE TETKİK

52 4.5.4-Kayıtlar Milli mevzuatta belirtilen tüm kayıtlar tutulmalıdır.
Özellikle; Teftiş raporları, Eğitim kayıtları, İSG periyodik kontrol raporları, 18001 tetkik raporları, Danışman raporları, Kaza/olay raporları-takip raporları, İSG toplantı tutanakları, Tıbbi muayeneler ve sağlık gözetimi raporları, KKD kayıtları, Acil durum müdahale tatbikatları, Yönetimin gözden geçirmeleri, Tehlike tanımlama,risk değerlendirme ve risk kontrol kayıtları.

53 Çıktılar; İSG performansı, İSG Politika ve hedefleri,
Düzeltici faaliyetler ve hedeflenen tamamlanma süreleri, İyileştirme faaliyetleri için sağlanan kaynaklar, İSG yönetim sisteminin diğer elemanları, İle ilgili hususları kapsamalıdır.

54 ©TIKLA 2017/27 VE EKİ FORMLAR 2017/27 GENELGE
EK TANIMI İNCELE TS OHSAS OKUL SETTİFİKA ÖRNEĞİ ©TIKLA 2017/27 GENELGE Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kılavuzu

55 TEŞEKKÜRLER Koordinatör Habib BAŞKAN Kayseri İSGB İl Koordinatörü
SUNUM Cihangir ÇAĞLAR İSGB İl Sekretaryası-İGU Koordinatör Habib BAŞKAN Kayseri İSGB İl Koordinatörü


"KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSGB İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları