TÜBİTAK ULAKBİM Uluslararası E-Bilgi Kaynakları Grubu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi TÜBİTAK- EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Dr. Elif Aytek GÜRSES ULAKBİM Md.Yrd.V. 5. EKUAL.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
KullanicI Analİzİ Ünİversİteler - S.B. Eğİtİm ve AraştIrma Hastanelerİ
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Didem AYDAN 20 Kasım 2009 Ankara YAŞAM BİLİMLERİ VERİ TABANI.
ULAKBİM Vedat Mert Güneri Dursun Ali Çolak
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Cahit Arf Bilgi Merkezi
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
İstanbul Medipol Üniversitesi
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
Zafer KANBUR 19/10/2011, Ankara Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi.
III. Ulusal Akademik Site Lisansı Eğitim ve İşbirliği Toplantısı Mayıs Antalya.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK Mustafa.
Sibel TABANLIOĞLU 9 Aralık 2009 Ankara ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları Dergi Takip Sistemi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
LOGO TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Hoş Geldiniz Prof.Dr. Cem SARAÇ
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Prof. Dr. Erhan Erkut, MEF Üniversitesi
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Ajanda 1. Neden MEF? 2. Üniversite Seçim Rehberi 3. Sorular.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 12 Nisan 2013 Ankara ULAKBİM VERİ TABANLARINDA İNDEKSLEME.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
TRUBA Teknik Ekibi AKADEMİK BİLİŞİM Şubat 2016.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Değerli Kastamonu Üniversitesi Öğretim Elemanları HOŞGELDİNİZ
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

TÜBİTAK ULAKBİM Uluslararası E-Bilgi Kaynakları Grubu Uzm. Halise ÖZDEMİRCİ TÜBİTAK ULAKBİM Uluslararası E-Bilgi Kaynakları Grubu

ULAKBİM Faaliyet Alanları 1996 yılında TÜBİTAK'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); "ulusal hizmet" anlayışı çerçevesinde, eğitim ve araştırma ağ altyapısı ve bilgi ürün ve hizmetlerine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Internet Altyapı Hizmetleri ULAKNET TR-Grid... Bilgi Hizmetleri EKUAL TR Dizin UBYT Bibliyometri DergiPark... Eğitim Hizmetleri Geliştirilmesi Fatih Projesi Açık Kaynak Yazılımları...

ULAKBİM Internet Altyapı Hizmetleri: ULAKNET 208 Kurum 1060 Birim 20 Gb Avrupa kademik Ağı (GEANT) 34 Gb Küresel İnternet ULAKNET: Eğitim ve araştırma kuruluşlarının elektronik haberleşme hizmeti ve/veya elektronik haberlesme altyapısı gereksinimlerinin karşılandığı Ulusal Akademik Ağ’dır. Toplam 208 kuruma Metro Ethernet hatları kullanılarak hizmet sağlamaktadır. Bu hizmetten bu uçlarda bulunan yaklaşık 111.000 öğretim görevlisi, araştırmacı ve 2.500.000'un üzerinde üniversite öğrencisi yararlanmaktadır.

ULAKBİM Internet Altyapı Hizmetleri: TRUBA hesaplama alt yapısı Türk Ulusal e-Bilim e-Altyapısı (TRUBA), ulusal araştırmacılara ve projelere yüksek işlemci çekirdeğinden oluşan yüksek başarımlı hesaplama altyapısı sunmaktadır. Araştırmacıların hesaplamalarını gerçekleştirebilmesi amacıyla kullanılan, ayrıca bilimsel veri ambarı olarak da hizmet veren yüksek performanslı disk alanlarının kapasitesi 2 Pbyte düzeylerine ulaşmıştır. > 9.500 işlemci çekirdeği > 9.500 işlemci çekirdeği, 40 GPU kartı > 2 Pbyte veri depolama alanı Sunucular ve depolamalar arasında 40 GB/s InfiniBand sıkı bağlantı > 90 araştırma kurumundan, > 45 farklı disiplinden > 1.100 akademik araştırmacı

ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Bibliyometrik Analizler DergiPark Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik: UBYT Ulusal Veri Tabanları TR Dizin Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı: EKUAL 500 TL – 7.500 TL/Makale Teşvik OJS tabanlı Merkezi Dergi Yönetim Sistemi Uluslararası platformda Türkiye’nin bilimsel performans değerlendirilmesi Sosyal Tıp Yaşam Bilimleri Mühendislik Hukuk WoS ScienceDirect Ebsco Host OVID-LWW Taylor& Francis iThenticate IEEE CAB SCOPUS Clinical Key UPTODATE SPRINGER Cahit Arf Bilgi Merkezi'nde, ülkemizdeki üniversite, kamu ve sanayi kesiminin bilgi ihtiyaclarının karşılanması ve akademik bilgi üretimine katkıda bulunmak amacıyla elektronik ve geleneksel yollarla ulusal çapta bilgi hizmetleri verilmektedir.  

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Nedir? Amaçları Nelerdir? Dünyanın önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile etki değeri yüksek ve yaygın kullanıma sahip e-bilgi kaynakları için ulusal düzeyde yapılan lisans anlaşmaları ve çalışmalarını kapsamaktadır. Proje, TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun 19.11.2005 tarih ve 136 sayılı Kararı ile ULAKBİM tarafından hayata geçirilmiştir.

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Amaçlar Araştırmacıların bilimsel içeriğe erişiminin yaygınlaştırılması, Türkiye’nin bilimsel çalışmalarda rekabet gücünün artırılması, Akademik kurumlar ve araştırmacılar arasında bilimsel bilgiye erişimde fırsat eşitliği yaratılması, Araştırmacılara nitelikli bilgi kaynakları ve bilgi hizmetleri sunulması, Ulusal Akademik Ağ üzerinden araştırmacılara içerik sağlayarak ülkemizdeki AR-GE faaliyetlerinin etkinleştirilmesine katkıda bulunulması, Bilimsel bilgiye olan talebin ve bilimsel yayın üretimine ait niteliğin artırılması, Araştırma kurumları ve araştırmacılar arasında bilimsel bilgiye erişimde fırsat eşitliği yaratılması, Araştırmacıların uluslararası meslektaşları ile eşit şartlarda rekabet etmelerine imkan sağlayacak araştırma altyapısının ve akademik içeriğin sağlanması amaçlanmaktadır.

EKUAL hizmetlerinden kimler faydalanıyor? TÜBİTAK Merkez ve Enstitüleri KKTC Üniversiteleri Askeri Harp Akademileri ve Okulları, Polis Akademisi Devlet ve Vakıf Üniversiteleri Eğitim ve Araştırma Hastaneleri 2015 yılında EKUAL hizmetlerinden toplam 256 kurum yararlanıyor.

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL çalışmaları ile; EKUAL hizmetleri ile özellikle kütüphane ve kütüphanecilik hizmeti olmayan Eğitim ve Araştırma Hastaneleri e-bilgi kaynaklarına erişim sağlamaya başladılar. EKUAL ile son yıllarda hızla açılan ve çok düşük kütüphane bütçelerine sahip hatta (0) sıfır bütçeli üniversitelere akademik içerik sağlanmıştır.

EKUAL Koleksiyon İçeriği ~ 22.000 Uluslararası E-Dergi 12 Elektronik Veri Tabanı 1.200+ Konferans Serisi 2 Milyon+ Uluslararası Konferans Bildirisi 2.400+ Uluslararası Standart ~ 1.250 Elektronik Kitap 50 Milyon+ Bibliyografik kayıt

TÜBİTAK EKUAL VERİ TABANLARI CARİ TOPLAM GİDERİ (Milyon USD) 2015 yılı EKUAL veri tabanları toplam abonelik tutarı (KDV dahil): 35.88 Milyon USD

TR Dizin Çalışmaları TR Dizin ULAKBİM tarafından uluslararası standartlarda Ulusal Veri Tabanları oluşturulmaktadır. Ulusal veri tabanları; Tıp, Mühendislik ve Temel Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Yaşam Bilimleri ve Hukuk olmak üzere 5 ayrı konu alanında üretilmektedir. TR Dizin’in içeriğini oluşturan ulusal bilimsel dergiler, ULAKBİM TR Dizin uzmanları ile ilgili konu alanlarındaki uzman ve akademisyenlerden oluşan komiteler tarafından Dergi Değerlendirme Kriterlerine bağlı olarak belirlenmektedir. www.ulakbim.gov.tr TR Dizin Dergilerin nitelikleri ile ilgili ölçütler getirmek ve dergilerin kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla; 1992 veri tabanı çalışmaları başladı (Tıp, Mühendislik, Yaşam). 2000 veri tabanları web’e açıldı. 2002 (Sosyal) 2004 tam metin 2009 Online Dergi İzleme Sistemi (ODIS) 2009 Google Scholar’da taranma 2009 Birçok üniversite UVT dergilerini atama ve yükseltmelerde kullanmaya karar verdi. 2010 “Din ve İnanç Araştırmaları” ve “Hukuk” temel konu alanları da dahil edildi. 2013 TR Dergi Dizini (yılda/500 dergi kabul durumunda)

Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı (UBYT) UBYT Programı ile: Türkiye adresli bilimsel yayınların etki ve görünürlüğünün arttırılması amaçlanmaktadır. UBYT Programında; Teşvik miktarını gösteren liste ve bu listenin oluşmasında kullanılan yöntem her yıl ilan edilir. 2015 yılı için min_teşvik değeri 500 TL ve max_teşvik değeri 7.500 TL olarak kabul edilmiştir. Çok yazarlı yayınlarda teşvik tutarı, T.C. ve yabancı uyruklu tüm yazarlar arasında eşit olarak paylaştırılır.

Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT)

Bibliyometrik Analiz Çalışmaları Ülkemizdeki bilimsel üretim etkinliğini artırmak, ilgili politikaların yönlendirilmesinde, bilimsel ve teknolojik alanlardaki yatırımların ve öncelikli alanların belirlenmesinde dünya geneli ile karşılaştırmalı olarak ulusal akademik bilimsel üretim performansının değerlendirmesine yönelik çalışmalar amaçlanmaktadır.

Bibliyometrik Analiz Çalışmaları Ülkelerin ve ülkemizin yayın sayıları, Üniversitelerin yayın sayısı, Ülke, bölge ve şehir yayın performansları, Kurum yayın performansları, Bilim dalları yayın performansları, Bilim insanı yayın performansları, Dergi performansları,  Dünya bilimine katkı oranı, Yayın üreten kamu ve özel sektörün payları,   yayın, rapor, poster, sosyal ağlar ve sunum şeklinde kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

DergiPark Hizmeti Türkiye’de yayımlanan akademik dergilerin ULAKBİM sunucuları üzerinde barındırılması ve süreç yönetim hizmetidir. Dergilerin elektronik ortamda yönetilmesi ve yayımlanması için uluslararası bir sistemin yaygın ve ileri düzeyde kullanılması, Kaliteli ulusal ve bilimsel dergi sayısının artırılması ve bilimsel araştırma sonuçlarının bir araya getirilmesi için teknik altyapının oluşturulması hedeflenmektedir. ULAKBİM tarafından, sunucu güvenliği, yazılımın güncellenmesi, yedeklenmesi konularında teknik destek sağlamaktadır.

DergiPark Hizmeti OJS üzerinden verilen bu hizmet, teknik gereksinimler doğrultusunda yeni versiyonu üzerinden gelişimini sürdürmektedir. DergiPark’a başvuru yapan dergi sayısı (Mayıs 2015): 703 Aktarımı tamamlanan dergi sayısı: 628 Ücretsiz DOI hizmetinden yararlanan dergi sayısı (Mayıs 2015): 160’dır.

ULAKBİM Diğer Hizmetlerimiz http://ulakbim.tubitak.gov.tr/

teşekkür ederim... halise.ozdemirci@tubitak.gov.tr