Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU 1131602018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU 1131602018."— Sunum transkripti:

1 ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU

2 ULAKBİM NEDİR? 1996 yılında TÜBİTAK 'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); ülkemizdeki tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Ulusal Akademik Ağ alt yapısını işletmekte ve bu ağ üzerinden yeni ağ servisleri sunarak, bir yandan ağ için araştırma geliştirme yapmakta, diğer yandan araştırmacıların ağı Ar-Ge yapmak için kullanmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki en zengin bilimsel basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına sahip olan Cahit Arf Bilgi Merkezi aracılığı ile ülke çapında yaygın bilgi ve belge erişim hizmetleri sunmaktadır.

3 ULAKBİM kuruluşundan günümüze kadar olan süre içerisinde, bilgi çağında yaşanan hızlı teknolojik değişimler ve gelişmelere ayak uydurarak; temel faaliyet alanları ile ilgili, gerek ağ teknolojilerinde, gerekse elektronik yayıncılıktaki gelişmeleri gününün koşullarına uygun olarak yakından izlemekte ve kendini devamlı olarak yenilemektedir. Buna göre ULAKBİM; "ulusal hizmet" anlayışı çerçevesinde, eğitim ve araştırma ağ altyapısının yüksek hızlı yurt içi ve yurt dışı bağlantıları üzerinden sunduğu hizmetlerle, ülkemizdeki eğitim ve araştırma kapasitesini artırmak ve bilgi hizmetlerini ulusal ölçekte yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.

4 ULAKBİM ORGANİZASYON ŞEMASI

5 ULAKNET NEDİR? ULAKNET; Türkiye'deki tüm üniversiteler ile bunların fakülte ve diğer alt birimleri, TÜBİTAK birimleri, Askeri Okullar, Harp Akademileri ve Polis Akademileri, Türk Tarih Kurumu, Milli Kütüphane, YÖK, ÖSYM, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ar-Ge birimlerinden oluşan toplam 176 birime Türk Telekom'dan kiralanan frame relay, ATM, Metro Ethernet, G.SHDSL ve kiralık hatlar kullanılarak ücretsiz hizmet sağlamaktadır. Bu hizmetten bu uçlarda bulunan yaklaşık öğretim görevlisi, araştırmacı ve 'un üzerinde üniversite öğrencisi yararlanmaktadır.

6 ULAKNET TARİHÇESİ 1986: ULAKNET'in öncüsü Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) kuruldu. 1997 Şubat-Nisan: 14 Şubat 1997'de ULAKNET'in ilk ulusal bağlantısı EGE Üniversitesi ile yapıldı. Bunu 16 Nisan'da Muğla Üniversitesi, 29 Nisan'da ODTÜ ve 1 Mayıs'ta Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK Başkanlık bağlantıları izledi.

7 1998 sonu itibarıyle ULAKNET toplam 92 noktadan 58 üniversiteyi bağlar durumdayken, yurt dışı bağlantılar toplam kapasitesi 2.5 Mbps'tir.URPAK şebekesi üzerinde ATM tabanlı olarak 34 Mbps hızında çalışmaya başladı. 2002 yılı sonu itibarıyla; ULAKNET Küresel Internet geçişi; Türk Telekom (TTNET) üzerinden Ankara ve İstanbul PoP noktalarından toplam 310 Mbps'e ulaşırken, omurga kapasitesi 155 Mbps'e çıkarılmıştır. 75 üniversite ve toplamda 235 birim ULAKNET hizmetlerinden faydalanır durumdadır.

8 2004 sonu itibarıyla; ULAKNET toplam 600 noktadan 100 üniversite ve araştırma kurumunu bağlar durumuna gelmiştir. 2012 Mayıs itibarıyla ULAKNET'e bağlı uç sayısı toplamda 923'e, ana uç sayısı 183'e, metro ethernet teknolojisi ile bağlı uç sayısı 886'ya yükselmiştir. Eduroam'a bağlı kurum sayısı 56'ya ulaşmıştır (483 birim ve 4804 erişim cihazı) 2012 Eylül: ULAKNET toplam Internet bağlantı kapasitesi 23 Gbps'e çıkarıldı.

9 KAYNAKÇA


"ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU 1131602018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları