END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAKIM ÇALIŞMASI Şirketlerdeki takım çalışması yaklaşımı ve takım elemanlarının çalışmalarına yönelik araştırmalar göstermiştir ki: - Daha az materyal ve.
Advertisements

SİVAS TAPU VE KADASTRO XX.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Bilgi ve İlişkilerin Gösterimi
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Problem Çözme.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
BALIK KILÇIĞI.
ESKİŞEHİR TAPU VE KADASTRO XVII.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMEL KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARII
Öğrencilerin birbirlerini tanımasına, görüşlerini, çözümlerini birebirleriyle paylaşmalarına el verişli yeni bir öğrenme tekniğidir.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
Güçlü yönler Zayıf yönler Fırsatlar Tehditler
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
Öğretim Durumlarını Planlama
Beyin Fırtınasının Uygulanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
Problem / Hedef Ağacı.
KALİTE ÇEMBERLERİ Yrd. Doç. Dr. Turan SET
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
Stratejik Yönetim.
Bölüm 12 Stratejilerinin Uygulanması-1 İşletme Yapıları ve Sistemler
GÖRÜŞME AŞAMALARI.
Probleme Dayalı Öğrenme Dr. Betül Kalender 3 Ocak 2009.
Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
Öğretim yöntemlerinden Balık Kılçığı Tekniği
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE TEKNİKLERİ
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
H.Ö.G.1 PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. H.Ö.G TEKNİĞİN ÖZELLİKLERİ  EKİP BAZLI  PROJE BAZLI  KATILIMCI  İNNOVATİF  SÜREÇLERE YÖNELİK  ETKİN PLANLAMA.
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
Toplam Kalite Yönetiminde Sorun çözme teknikleri
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
Kalite Sistemleri ve Yönetimi
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
ÇATIŞMA YÖNETİMİ.
KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
? Problem çözme bilimsel bir araştırmadaki problem çözmeye benzer. Analitik bir süreçtir. Bu süreç içerisinde önce olaylar gözlemlenir. Belli bir durumu.
PROBLEM ÇÖZME.
HUKUK KLİNİĞİ DERSİ NASIL HAZIRLANIR VE BİR ÖRNEK
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
İstatistiksel proses kontrolü
İş Fikri Nedir? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
Yaratıcılık Oturumu Sunucunun Adı.
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
GRUP TARTIŞMASI YÖNTEMİ
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ DURUM TANIMINDA KULLANILABİLECEK BAZI ARAÇLAR

Durumun Tanımında Kullanılabilecek Bazı Araçlar Beyin fırtınası Veri analizi Neden sonuç analizi (Balık kılçığı diyagramı) Pareto analizi

Beyin Fırtınası Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere engel koymaksızın, önceden belirlenmiş kurallar dahilinde yapılan fikir yaratma yöntemi Kullanım alanları: Yeni ürün geliştirilmesi: Yeni ürünlerin yaratılması veya varolanların geliştirilmesi için. Reklamcılık: Ürün kampanyası geliştirmek için. Problem çözmek: Temel nedenler, alternatif çözümler, etki analizi. Üretim yönetimi: İşin ve üretim aşamalarının geliştirilmesi. Proje yönetimi: Müşteri isteklerinin belirlenmesi, risklerin saptanması, kaynakların, görevlerin, yapılabilir olanların, sorumlulukların ve sorunların belirlenmesi. Takım oluşturma: Katılımcıları düşünmeye teşvik ederek fikirlerin paylaşılması ve tartışılması.

Beyin Fırtınası Süreci Yeterli büyüklükte, herkesin oturabildiği bir toplantı odasının seçilmesi. Dikkati dağıtacak araç gereçlerin kaldırılması. Tahta, projektör cihazı, tepegöz gibi görsel desteklerin sağlanması. Konuyla ilgili kişilerin çağırılması. Toplantıdan önce bilgi verilmesi. Tartışılacak konu başlığının (genellikle soru biçiminde) herkesin görebileceği bir yere yazılması Herkesin fikrini bir kağıda yazması veya sözlü olarak bildirmesi. İletilen görüşlerin tahtaya yazılması. Toplantıyı yöneten kişinin herkesin fikrini belirtmesini, saçma veya komik gözükse de tüm fikirlerin açığa çıkmasını sağlaması. Belli bir süre sonunda fikir yaratma sürecine son verilip fikirlerin konularına ve ana sorun ile ilişkilerine göre sınıflandırılması. Ana konu ve ilgili sorunları ile ilgili fikirlerin aşamalı olarak tartışılması. Listenin tekrar gözden geçirilmesi ve herkesin listeyi anlamasının sağlanması.

Balık Kılçığı (Neden-Sonuç) Diyagramı (Ishikawa Diyagramı)

Balık Kılçığı Diyagramının Çizilmesi Sorun ifadesinin balığın baş kısmına yazılması Temel nedenlerin ana kılçıklar üzerine yazılması Olası ana nedenler: Süreçler, makineler, malzemeler, ölçümler, insanlar, çevre Anlamlı olduğu sürece yukarıdaki adımların tekrar edilmesi En olası ana nedenle başlayıp, her neden için beş kez “niçin?” sorusunun sorulması Ortaya çıkan nedenlerin önem düzeylerinin Pareto veya serpilme diyagramı ile doğrulanması)

Pareto Diyagramı (80/20 Kuralı)