Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI"— Sunum transkripti:

1 KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI

2 KALİTE KONTROLÜ Kalite kontrolü, tüketicilerin gereksinimlerini karşılayan kaliteli mal ve hizmetleri ekonomik olarak üreten bir üretim yöntemleri sistemi olarak tanımlanır.. TOPLAM KALİTE KONTROLÜ KAVRAMI Müşterinin tam memnuniyetinin sağlanması doğrultusunda, üretim ve hizmetleri mümkün olan en iyi ekonomik seviyeye yükseltmek için, bir işletmede çeşitli grupların yürüttükleri kalite gelişmesi, kalite iyileştirilmesi ve kalite bakımını, çalışmalarını entegre eden etkili bir sistem olarak tanımlanır..

3 Kalite Uygulanmasının Amaçları
Ürünün kalite düzeyinin yükseltilmesi Ürünün tasarımının geliştirilmesi İşletmenin maliyetlerinin azaltılması Satışların arttırılması ve iadelerin azaltılması Ucuz ancak kalite standartlarına uygun materyallerin araştırılması Iskarta, işçilik ve malzeme kayıplarının azaltılması, Üretim hattındaki dar boğazların giderilmesi Üretim Süreçlerinin hızlanması Personel moralini yüksek tutulması İmajın güçlendirilmesi,

4

5 KALİTE GELİŞTİRMEDE 7 KLASİK ARAÇ
HİSTOGRAM Süreç ölçümlerinin dağılımını göstermek ve süreç içerisinde değişimin miktarını ortaya çıkarmaktır. Histogram; boyut, ağırlık, sıcaklık gibi ölçülebilir özelliklerin ölçümünden elde edilen verilerin belirli bir zaman içindeki değişkenliğini göstermekte kullanılmaktadır.

6 Pareto Diyagramı Herhangi bir sonuca neden olan faktörler önem derecesine göre sıralandığında kalite sorunları ile ilgili olan nedenleri çözmek için hata kaynaklarının en önemlilerini ortadan kaldırmak yeterli olmaktadır. Kalite ile ilgili olarak sorun alanlarının en önemlilerinin üzerinde yoğunlaşmayı sağlamaktadır.

7 Neden-Etki Diyagramı 1943- Tokyo Ü. Kaoru Ishikawa .

8 Serpilme Diyagramı Serpilme diyagramı, iki bileşik veri kümesi arasındaki ilişkilerin belirtilmesi, ortaya konulması ve önceden var olduğu sanılan ilişkilerin onaylanması amacıyla kullanılmaktadır.

9 Kontrol Tablosu Üretim süreci içinde meydana gelen kalite problemleri ile ilgili gözlem ve meydana gelen aksaklıkları kaybetmekte kullanılan araçlardır.

10 Kontrol Çizelgesi Kontrol çizelgesi, kalite kontrol ve geliştirme programlarında en çok kullanılan araçlardan birisidir. İstenilen özelliklerde ürün veya hizmet üretebilmek için üretim sürecinin istatistiksel olarak kontrol ve analiz edilmesinde kullanılmaktadır. .

11 Akış Diyagramı Bir ürünün veya bir üretim sürecinin oluşumunda izlenecek işlem basamaklarını ya da adımları birbirine eklemek suretiyle ürünlerin ve sürecin oluşturulmasında yaygın olarak kullanılan kalite geliştirilmesi aracıdır.

12

13 KALİTE GELİŞTİRMEDE YENİ YEDİ ARAÇ
YAKINLIK DİYAGRAMI İLİŞKİLER DİYAGRAMI AĞAÇ DİYAGRAMI ÖNCELİKLENDİRME MATRİSİ MATRİS DİYAGRAMI SÜREÇ KARAR PROGRAM KARTLARI . FAALİYET AĞI PROGRAMI

14

15

16

17

18

19

20


"KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları