İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Windows XP İşletim Sistemi
Advertisements

Şahin AKDAĞ.
Konu: Windows Sistem Araçları
WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Görüntü Özellikleri.
İŞLETİM SİSTEMİ.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
BT301 İŞLETİM SİSTEMİ KONU: WİNDOWS 7, WİNDOWS 8
İŞLETİM SİSTEMİNİ KULLANMA
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
WINDOWS ÖZET Klasöre girmek için veya dosya çalıştırmak için;
İşletim Sistemi Temel Bilgiler
FATİH Projesi Hazırlayıcı BT Eğitimi Kursu
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Windows XP.
MS-DOS DESEM 2008 EMRE UNSAL – ÖZLEM AKTAŞ. İ ŞLET İ M S İ STEM İ Kavramı İ şletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak,
1 BDEM 203 – Yönetim Bilgi Sistemleri BÖLÜM Microsoft Excel 2010
Temel Bilgi Teknolojileri
İşletim Sistemleri OS (Operating Systems). Konu : İşletim Sistemi Kavramı.
DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I
WINDOWS TEMEL İŞLEMLER
Windows 8 Öğr. Gör. Hüseyin GÜNEŞ –
Dosya Yönetimi.
NİLGÜN DÜZEN Bilgisayarınızda kayıtlı olan dosyalarınız sizin çok değerli olabiliyor.Bazen bütün anılarınızı, bazen yılların birikimini, bazen.
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
Klavye Dilini Değiştirmek Disket, CD-ROM gibi saklama birimlerini biçimlendirme Disketleri kullanılabilir yani veri depolamaya hazır hale getirmek için.
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS AYARLAMA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dsi Baraj Orta Okulu.
EYLÜL 2014 WINDOWS 7 Bilgisayar Uygulamaları.
DENETİM MASASI Windows XP - 7.
Dosya Adları ve Uzantıları
İŞLETİM SİSTEMİ.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
Windows 3-B Çevirme'yi kullanma.:Windows 3-B Çevirme, aralarında hızlı bir şekilde dönmenizi sağlamak için pencerelerinizi üç.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
DOSYA KLASÖR VE KLASÖR UZANTILARI
DENETİM MASASI   Kendimize ait olan bir bilgisayarın özelliklerini görmek ve çeşitli ayarlamalar yapmak için DENETİM MASASI kullanılır.
Kes, Kopyala, Yapıştır & Ara, Bul, Değiştir
DENETİM MASASI Ayarlar: Ayarlar için, Başlat menüsündeki ayarlar seçeneği kullanılır. Bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneği Denetim Masasında yer alır.
Windows XP İşletim Sistemi
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
Windows 8.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi Bilgisayar Dersi Ayşenur Buyruk
DENETİM MASASI.
WİNDOWS-7 KİŞİLEŞTİR MENÜSÜ
BİLGİSAYAR TERİMLERİ.
Windows işletim sistemi kişiselleştirmesi nedir? Neden gereklidir?
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
FATİH Projesi Hazırlayıcı BT Eğitimi Kursu
FARE VE KLAVYE ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
FATİH Projesi Hazırlayıcı BT Eğitimi Kursu
Yazılım Kululum ve Yönetimi
Bilişim Teknolojileri 5.ve 6. Sınıflar için ders notu
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ
DOSYA MENÜSÜ.
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -3: İŞLETİM SİSTEMİNİN KULLANILMASI.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
Yazılım Kurulumu ve Yönetimi Ders VI
::: Soru Numarası Seçin :::
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Dosya Yönetimi.
DOSYA-KLASÖR VE SÜRÜCÜLER
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ 03- İŞLETİM SİSTEMİ
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Sunum transkripti:

İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP HASAN ÖZER

İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını ve donanım ile yazılım birimlerinin etkin bir biçimde kullanılmalarını sağlayan sistem programları topluluğuna denir.

Bilgisayar Sistem Katmanları Fiziksel Birimler Microprogram Makine Dili İşletim Sistemleri Networks 4. Kuşak Diller, Editörler,Derleyiciler Uygulama Yazılımı

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ OS/2 WİNDOWS 3.1 WİNDOWS 3.11 WİNDOWS 95 WİNDOWS 98 WİNDOWS ME (Millennium Edition) WİNDOWS 2000 WİNDOWS XP WİNDOWS VİSTA WİNDOWOS NT

DİĞER İŞLETİM SİSTEMLERİ NOVELL NETWARE UNİX LINUX SOLARİS MAC/OS

MASAÜSTÜ (Desktop) ve KLASÖR/DOSYA Kavramlarına Giriş

Klasör ve Dosya Mantığı Klasör, bir programa ya da herhangi bir uygulamaya ait dosyaların başka dosyalarla karışmasını engellemek; aradığımız dosyaları daha kolay bulabilmek amacıyla disk içerisinde oluşturduğumuz bölümlerdir. Klasörlerin içerisine açılan başka bir klasöre de alt klasör denir. Klasörün simgesi aşağıdaki gibidir.

Klasör ve Dosya Mantığı Dosya, verilerin bilgisayarda manyetik ortama kaydedildikleri yapıdır. Dosyaların bir ismi ve uzantısı vardır. Dosyalar oluşturuldukları uygulama programlarına ya da programlama dillerine göre uzantı alırlar. Örneğin Word programında oluşturulan dosyaların uzantıları “DOC” tur.

Görev Çubuğu Windows işletim sisteminde amaç, bilgisayarı günlük hayatımıza indirgeyebilmek olmuştur. Bu nedenle günlük hayatımızda olduğu gibi, aynı anda birden fazla işlem gerçekleştirebilmek üzere tasarlanmıştır. Örneğin; yazımızı yazarken müzik dinleyebilmeliyiz. Görev Çubuğu Windows’ta birden fazla işlem gerçekleştirilirken bunların yönetilmesini sağlayan çubuğa verilen addır. Görev çubuğu üzerinde

Görev Çubuğu 1.) Başlat Düğmesi 2.) IE (Internet Explorer), Masaüstü Göster, Outlook (Email, Ajanda, vs.) 3.) Aktif programların simgeleri 4.) Klavye seçimi, Ses Ayar, Saat/Takvim, Arka planda çalışan program simgeleri. Görev Çubuğu Özellikleri (Başlat-Ayarlar’ dan)

MASAÜSTÜ (Desktop)

Masaüstü simgeleri Bilgisayarım Bilgisayarım seçeneği kullanılarak sabit disk, disket ya da CD içinde bulunan dosya ve dizinlere ulaşılır. “Bilgisayarım’a Fare sol tuşu ile çift tıklandığında bilgisayarım penceresi açılır. Bilgisayarla ilgili düzenlemeler yapmak, sürücü işlemlerini, dosya ve klasör işlemlerini gerçekleştirmek için “Bilgisayarım” kullanılır.

Bilgisayarım Bilgisayarım

Belgelerim Çeşitli programlarda kaydedilen dosyaların saklandığı Windows tarafından oluşturulan bir klasördür. Word’de, Excel'de oluşturulan dosyalar ya da Paint’te oluşturulan resimler kaydedildiğinde bu klasör içinde saklanır. Bu simge kullanıcı adı altında yer alan “Belgelerim” klasörünün kısayoludur.

Geri Dönüşüm Kutusu Bilgisayarda silinen dosyalar yeniden kullanılmak istenebilir düşüncesiyle Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilir. Geri dönüşüm kutusu boşaltılmadıkça silinen dosyalar geri dönüştürülebilir.

Ağ komşuları Ağ aygıtları kurulmuş bilgisayarlarda yer alan standart simgedir. Ağ komşuları seçeneği ile ağ içinde bulunan paylaşım verilmiş olan tüm bilgisayardaki klasör ve dosyalar ile yazıcılar ortak kullanılabilir.

Masaüstü Ayarları

Masaüstü Ayarları mause sağ tuşuna tıklayın ve özellilere tıklayın

Masaüstü Ayarları

Masaüstü Ayarları Temalar: Görüntü özelliklerine ilişkin tüm yapılandırmanın değiştirildiği seçenektir. Seçilen tema ile masaüstü Arka Planı, Ekran koruyucu, görünüme ilişkin simgeler ve renklerin tümü değişir. b. Masaüstü: Masaüstünde görüntülenecek Duvar Kağıdı ve biçimi, masaüstünde görünecek simgeler ve biçimleri belirlenir.

Masaüstü Ayarları c. Ekran Koruyucu: Bilgisayarda belli bir süre hiçbir işlem yapılmadığında,bilgisayardan uzaklaştığınız kabul edilebilir. Uzaklaştığınızda ekrandaki bilgilerinizi başkalarının görmesini engellemek için ekranı kapatan ya da bilgilerin görünmesini engelleyen canlandırmalar ekran koruyucu olarak adlandırılır. d.Görünüm: Windows pencerelerinin standartlarını değiştirmemizi sağlar. Aktif, pasifpencereler ve masaüstü renkleri, yazı tipi boyutları belirlenir. e. Ayarlar: Görüntüde renk kalitesi, ekran alanı belirlenir.

PENCERE (Windows) YAPISI Wordpad üzerinde uygulamalı gösterim Başlık Çubuğu Kapat, Küçült, Tam Ekran, Önceki Boyut düğmeleri Ana menü Araç Çubukları Durum Çubuğu Pencere Taşıma, Boyut Değiştirme

BAŞLAT MENÜSÜ

BAŞLAT MENÜSÜ 1.) PROGRAMLAR MS-DOS, Windows Gezgini ve Sonradan Yüklenen Program Kısayolları Başlangıç Donatılar & Önemli Programlar Hesap Makinesi, Not Defteri, Wordpad, Paint Eğlence > CD Okuyucu, Windows Media Player (Müzik-Video Dosyaları) İletişim, Internet Araçları, Oyunlar Sistem Araçları > Disk birleştiricisi

BAŞLAT MENÜSÜ 2.) BELGELER (Son açılan dosya adlarını gösterir, tıklayarak tekrar açabiliriz) 3.) AYARLAR (Denetim masası ile Windows ayarları yapılır) 4.) ARA (Dosya ya da klasörleri arayıp bulmayı sağlar, * joker karakteri aramada kolaylık sağlar, örneğin Uyg*.Doc = Uyg ile başlayan ve uzantısı doc olan tüm dosyaları arar ) 5.) YARDIM 6.) ÇALIŞTIR… (Örn : Notepad.Exe) 7.) BİLGİSAYARI KAPAT