CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Fatih Camii.
SULTAN AHMET CAMİİ.
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
MEVLANA MÜZESİ.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
ÜÇ TAŞ OYUNU.
Balkanlardaki Osmanlı Eserleri
Medeniyetlerin kesişim noktası
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
BATMAN KÜLTÜR VE TURİZM COĞRAFYASI
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ.
ILGININ TARİHİ Ilgın, Konya ilinin bir ilçesidir. Ilgın ilçesi Konya'ya 86 km mesafede olup yaklaşık nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
BalkanlardakI osmalI eserleRI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Ülkemizin Güzel Yerleri
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
MEVLANA'NIN HAYATI.
MÜZELER VE AKŞEHİR EVLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
AKŞEHİR ve TARİHİ.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Divriği - Sivas
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
Ulu Cami - Kütahya.
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
Süleymaniye Camii.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
Turizm Haftası, toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl 15.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
NECMEDDİN.
Mevlana Celaleddin Rumi Amaç n Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi verme n Mevlana’nın düşüncelerini anlatmak. n Mevlana’nın tasavvufunu öğretmek. n Mevlana’nın.
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Adım Adım Tarih SAMATYA.
KONYA TURU.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
Hazılayan: Oğuz-Kekeç
KAHİRE FUSTAT TOLUNOĞLU AHMET CAMİİ( )
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
NEVŞEHİR KÜLLİYE CAMİİ.
YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ. İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır.
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Sunum transkripti:

CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır. Akşehir’in eski çarşıları ve idari kurumları bu caminin etrafında çevrili idi.

Camiye bitişik olarak yapılan minaresindeki kitabe caminin ne zaman yapıldığı hakkında bilgi vermektedir. Bu kitabeye göre 1213 tarihinde Sait Hacı Necmeddin Necipzade Ebu Said tarafından yaptırıldığı belirtilir.

Vakıf kayıtlarında Alaeddin Cami ismi ile geçer Vakıf kayıtlarında Alaeddin Cami ismi ile geçer . 1477 tarihli vakıf kaydına göre Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat minareye bitişik küçük mescidi yıktırarak yerine bu camiyi yaptırmıştır. Caminin çini süslemelerle bezenmiş mihrabınında bu dönemde yapıldığı kabul edilmektedir. Avlusunda şadırvan bulunmaktadır.

HASANPAŞA İMARET CAMİSİ Kileci Mahallesinde, Hıdırlık caddesi ile Şehit Hasan Beyazıd Caddesinin kesiştiği köşededir. Kitabesine göre Rumeli beylerbeyi Abdülhayoğlu Hasan paşa tarafından 1510 tarihinde yaptırılmıştır.

İçinde imareti olan külliye olarak yapıldığı için halk arasında İmaret Cami olarak bilinir. Cami en iyi korunan Osmanlı eserlerindendir. Akşehir ‘deki tek Osmanlı camisidir. Caminin Son cemaat yerini örten kubbelerinin içi kalem işi süslemelerle bezenmiştir. Caminin önünde 12 tane sütunu olan bir şadırvan vardır.

İmaret Camii girişinin sol tarafındaki ilk sütunun aşağısındaki tunç bileziğin üzeri, Akşehir'e uğrayanların yazılarıyla bir anı defteri gibi doldurulmuştur. Bu yazılardan en önemlisi Evliya Çelebi'ye aittir.

İPLİKÇİ CAMİ :Kuşçu mahallesi çarşı içinde bulunan caminin etrafında yapıldığı dönemde iplikçi dükkanları olduğu için İplikçi cami denmiştir. Fatih dönemi kayıtlarında Anbardar Kerim Camii ismiyle geçer. Şair Haki’nin şiirinde ise Yeni cami adı ile anılır.

Batı cephesinde bulunan kitabeye göre 1337 yılında yapılmıştır Batı cephesinde bulunan kitabeye göre 1337 yılında yapılmıştır. 1894 yılında çıkan yangından sonra büyük bir onarım geçirmiştir. Caminin doğu- batı ve kuzey cephesinde olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır. Caminin güneyinde içerden girişi olan bir minaresi bulunmaktadır.

FERRUHŞAH MESCİDİ: Anıt Mahallesi’nde Türbe Sokağında Seyyid Mahmut Hayrani Türbe’sinin avlusunda yer alır. Kitabesine göre 1224 yılında Konyalı Kuloğlu Ferruhşah tarafından yaptırılmıştır. Yapının altında bir mumyalık bulunmaktadır.1402 yılında meydana gelen Timur ile Yıldırım Beyazıt arasında yapılan Ankara Savaşı’ndan sonra Timur’un Yıldırım Beyazıt’ı burada hapsettiği söylenmektedir.