Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Adım Adım Tarih SAMATYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Adım Adım Tarih SAMATYA."— Sunum transkripti:

1 Adım Adım Tarih SAMATYA

2 Çok değil kırk-elli yıl önce Koca Mustafa Paşa semtinin denize kadar olan alt kısmı Samatya olarak adlandırılırdı. Samatya’nın adının kökeninde, kumluk anlamına gelen Psematia vardır. Eskiden kum deposu olan semte, sahilden çıkarılan kumlar nedeniyle bu ad verilmiş. Bu semtin güney kenarında, eskiden çok daha uzun olan ve zamanla yok edilen surlar yer alıyor.

3

4 Gençlerin, sadece nostaljik televizyon dizilerinde veya mağaza tabelalarında adına rastladığı Samatya, İstanbul’un en renkli semtlerinden biri. Samatya denince her şeyden önce Samatya Meydanı'ndan bahsetmek gerekir. Tarihi Samatya kapısı olduğu belirtilen tren istasyonunun altına geldiğimizde önümüzde meydan yer alıyor. Geniş, tarih kokan bu meydanda, sağ ve sol taraflarda balıkçı tezgahları ve meyhaneler bulunuyor.

5

6 Samatya, İstanbul'daki en büyük devlet hastanelerinden biri olan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ev sahipliği yapar.

7

8 Ayios Minas Rum Ortodoks Kilisesi; İstanbul Suriçi Samatya Abdurahman Nazif Gürkan Caddesine cepheli, Bestekar Hakkı Bey sokakta 1834 yılında inşa edilmiştir. İstanbul’un en eski kiliselerinden olup ilk yapının Bizans döneminde yapıldığı bilinmektedir.

9

10 Ayios Yeoryios Kiparissas Kilisesi; İstanbul Suriçi Samatya Orgeneral Abdurahman Nafiz Gürman Caddesi ile Büyük Kuleli Caddesi’nin kesiştiği yapı adasında inşa edilmiştir. Yapı Bizans zamanında selvilik içinde olduğundan Ayios Yeoryios Selvili anlamına gelen Ayios Yeoryios “Kiparissas” ismini almıştır.

11

12 Büyük ölçüde korumayı başardığı tarihî dokusu nedeniyle film ve dizi yapımcılarının en gözde mekânlarından olan semtte çekilen yapımlar arasında yayınlandığı dönemde büyük beğeni toplayan İkinci Bahar dizisi ve Nuri Bilge Ceylan'ın pek çok ödül alan sinema filmi Üç Maymun vardır.

13

14 Ali Haydar'ın tam karşısında adı, Samatya ile özdeşleşen Develi Restoran yer alıyor. Beş sokağın birleştiği meydan, insanda bütün Samatya sokaklarının meydana aktığı izlenimi veriyor.

15

16 İstanbul'un çevresinde bulunan surlar, Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. İstanbul'un etrafını çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius ( ) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan, ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.

17

18

19

20

21 TRT'de yayınlanan çok kişinin beğenisini kazanan Leyla İle Mecnun dizisinin bazı sahneleri burda çekilmiştir.

22

23

24 Bir sonraki sayfada göreceğiniz mektebin durumu tarihimize ne kadar sahip çıktığımızı anlatıyor.

25

26 Tarihi Samatya Polis Karakolu
Tarihi Samatya Polis Karakolu... Osmanlı döneminde de karakol olduğunu semt sakinlerinden öğrendiğimiz bina halen emniyet müdürlüğünün hizmetinde.

27

28 Bir sonraki slaytta eski tren hattını göreceğiz
Bir sonraki slaytta eski tren hattını göreceğiz. İçeriye giriş yapmak yasak. Yakın zamanda tekrardan kullanıma geçileceği söyleniyor.

29

30

31

32

33 Samatya, İstanbul’un en renkli semtlerinden biri
Samatya, İstanbul’un en renkli semtlerinden biri. Eski samatya evleri hala kullanımda...

34

35 Semtte daha önce Ermenilerin yaşaması sebebiyle bir çok ibadethane bulunuyor. Eskiye göre ne kadar az da olsa bir çok Ermen ailesi hala burda yaşamlarını devam ettirmekte. İnsanlara kasaba havası veren Samatya'da bir çok Ermeni okulu yer almakta...

36

37 Caddeden sahile inebileceğiniz eski geçit.

38

39 Uşşaki Camii, kapı kitabesinde, 1879 tarihinde, Nazır Mehmet Halid Efendi tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Ancak yapı, cami olarak değil, Uşşaki tarikatının dergah, olarak yaptırılmıştır. Kitabesi, 16. yüzyılın meşhur hattatı Ahmet Karahisari tarafından yazılmıştır. Cumhuriyet döneminde tekkelerin kapatılması ile bina halk evi olarak kullanılmıştır.Uşşaki Camii, yıllarında yapılan tamirlerle orijinal halini kaybederek bugünkü şeklini almıştır ve artık sadece cami olarak kullanılmaktadır. Tamirlerde sadece çeşme ilk halini korumuştur.

40

41 İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Radyo Televizyon Teknolojisi (İkinci Öğretim) Hazırlayan: Zehra Kalbent Numara:


"Adım Adım Tarih SAMATYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları