Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ. İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ. İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır."— Sunum transkripti:

1 YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ

2 İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır. Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır. İnsanın içine işleyen görüntüsü ile ve etrafında bulunan bağlar, meyve sebze bahçeleri ile derin bir nefes alarak bu doğal güzelliğin tadını bir an önce çıkarmalısınız.

3

4 Uludağ Uludağ, Bursa’nın güneybatı kısmında bulunur ve Bursa kent merkezine 36 km uzaklıktadır. Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olma özelliğine sahiptir. 2,543 metre yüksekliğindeki Kartaltepe ise Uludağ’ın en yüksek noktasıdır. Bizans döneminde Keşiş Dağı denilmiştir ve bir rüzgâr çeşidi olan keşişleme ismini bu dağdan almıştır.Bursa Antik Çağ’da Olympos Misios olarak adlandırılan Uludağ 1961 yılında milli park ilan edilmiştir. O tarihten bu yana oldukça gelişme gösteren Uludağ şimdi birçok turist için kış aylarının gözde destinasyonlarından biri. Hizmet olarak da turistleri çeken Uludağ’da konforlu ve lüks oteller, tatil köyleri, kayak turları, kayak hocaları, çeşitli alışveriş merkezleri bulunur. Ayrıca birçok ilden günü birlik ya da daha uzun olmak kaydıyla çeşitli turlar düzenlenmektedir.

5

6 Oylat Şelalesi Oylat Şelalesi, Bursa’nın İnegöl ilçesine 27 km mesafede, Oylat Deresi’nin çağlayanlar meydana getirerek geçtiği vadide yer alıyor. Uludağ’dan eriyip de gelen kar suları ve civardaki kaynaklarla beslenen Oylat Deresi, 45 dakikalık mesafede ormanın içinde Oylat Şelalesi’ni oluşturuyor.Bursa Çam, gürgen, meşe, kestane ıhlamur, kavak, çınar ağaçları ile kuşburnu ve böğürtlen bitkilerinden oluşan ormanın içerisinde çok da zor olamayn bir patikayla Oylat Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz. Deniz seviyesinden 840 m yükseklikteki iki yanı yeşil vadilerle çevrili Oylat, doğa yürüyüşleri, trekking, koşu gibi aktiviteler yapmak için oldukça uygun.

7

8 Oylat Mağarası Oylat Mağarası, Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Oylat Deresi’nin batı kenarında, kanyon yamacında asılı yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil ve oldukça turistik bir mağara. Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası olarak kabul edilen Oylat Mağarası, toplam uzunluğu 700 metre olan dar galerilerden oluşuyor.Bursa Bursa Oylat, harika doğası, ormanlarla çevrili manzarası, temiz havası ve şifalı kaynak sularıyla son dönemde sağlık turizmininin gözde mekanlarından birisi. Oylat’da görülmesi gereken yerlerden Oylat Mağarası fay hatları sonucu oluşmuş. Mağara ışıklandırması iyi. Muhteşem atmosferi net görebiliyorsunuz. Damla taş havuzları ile binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitler etkileyici.

9

10 Suuçtu Şelalesi Suuçtu Şelalesi, Bursa‘nın en güzel doğal güzelliklerinden biridir. Şelale bir fay hattının çökmesi sonucunda meydana gelmiştir. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 38 metredir. Şelalenin suyunun döküldüğü göletteki su miktarı, yazın azalsa da kış aylarında dolup oldukça güzel bir görüntü oluşturmaktadır.Bursa Suuçtu Şelalesi’nin ve güzel bir ormanın yer aldığı Suuçtu orman içi dinlenme yeri, şelaleyi görmeye gelenleri tüm doğa güzellikleriyle karşılamaktadır. Kış aylarında özellikle yağmurların etkisiyle genişliği ve göletindeki su miktarı oldukça artan şelale, bölge halkının içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır. Şelalenin çevresinde ve suyun içinde yer alan piknik masaları ve ocaklarıyla ziyaretçilerine benzersiz bir ortam hazırlayan şelalenin orman içi dinlenme yerinde; birçok çam, kayın, meşe ve alfat gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Şelalenin bulunduğu alan, yaz aylarında bunaltıcı sıcakların olduğu dönemlerde bile oldukça serin ve ferahtır.

11

12 Emir Sultan Camii ve Külliyesi Emir Sultan Camisi, Bursa’nın doğusunda Uludağ eteklerindeki bir tepenin üzerinde, 15. yy başında, Yıldırım Bayezıt’ın kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından, Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılmıştır. 15.20 x 15.20 metre boyutlarında olan ve duvarları kesme taş ve tuğla ile örülen Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Caminin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Mihrap 17. yy İznik çinileriyle bezenmiştir; ancak zaman içindeki onarımlar sırasında mermer olarak yeniden yapılmış ve iki yanında Korent başlıklı sütunlar bulunmaktadır. Cami avlusuna, batıdaki merdivenlerden çıkıldıktan sonra iki sütun arasındaki kapıdan geçilerek ulaşılır. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan onaltı adet mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde Cami, kuzeyinde Türbe ve ahşap odalar yer almaktadır.

13

14 Koza Han Koza Han, Bursa gezilecek yerler listemizdeki önemli tarihi yapılardan biridir. Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine gelir sağlaması amacıyla yaptırılmıştır. Han geçmişten günümüze; Ceddid-i Evvel, Beylik Kervansarayı, Beylik Hanı, Şimşek Hanı, Cedid-i Amire ve Yeni Kervansaray gibi isimler almıştır.Bursa gezilecek yerler Ulu Camii ile Orhan Camii arasında yer alan Koza Han, o yıllarda ipek böceği kozalarının satıldığı bir yerdir. Orta Asya’dan gelen bir gelenek olan ipek böceği üreticiliği; özellikle Manavlar olarak nitelendirilen kuzey batı Anadolu’nun Türkmenleri tarafından yüzyıllardır yapılmaktadır. Yüzyıllardır süre gelen bu gelenek ile kozalardan elde edilen ipek kumaşlar, Bursa’nın tekstil merkezi olmasında önemli rol oynamıştır. Son zamanlarda petrol ürünlerinden elde edilen, sentetik iplik ve kumaşlar her ne kadar ipek böceği üreticiliğini olumsuz yönde etkilese de kaliteyi temsil eden ipek kumaşlar, marka olmayı hedefleyen tekstil firmaları için vazgeçilmez bir üründür. Ulu Camii

15

16 Trilye Tarihin her bir sokakta canlı olarak hissedildiği Tirilye, Bursa’nın Mudanya ilçesinin 11 km uzağında, Marmara’ya kıyısı olan şirin bir belde. İstanbul’un keşmekeşinden kaçıp küçük, sakin bir kasabada, zeytin bahçeleri ve ahşap evlerin arasında geçmişi keşfe çıkmak isteyenler için nefis bir adres. Bir yanı deniz, bir yanı yemyeşil tepelerin olduğu, kıvrıla kıvrıla giden bir yoldan ulaşılıyor. Adını, bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilen 3 papazdan aldığı rivayet ediliyor. Diğer bir rivayete göre de barbunya balığı anlamına gelen “trigliya”dan almış. Köyün adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş. Cumhuriyet, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Kezban Yenge gibi film ve dizilere ev sahipliği yapmış olan şirin küçük bir kasaba burası.

17

18 Irgandı Köprüsü Gökdere üzerindeki en önemli yapı Irgandı Köprüsü’dür. Dünya üzerinde dört arastalı köprüden biri olan Irgandı Köprüsü, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlar. Çeşitli kaynaklarda Irgandı Köprüsü’nün 1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırıldığı ifade edilmektedir. Tarihi kaynaklara göre üzerinde, 31 dükkan ve bir mescitten oluşan tonozlu kagir bir yapı ile köprünün ana taşıyıcı tonozunun her iki yanında birer adet depo (ahır) bulunan köprü, 1855 depreminde büyük hasar görmüş ve üzerindeki kagir yapı yerine irili ufaklı ahşap dükkanlar inşa edilmiştir. 1922 yılında kenti terk eden Yunanlıların bombalaması sonucu köprü yeniden tahrip olmuştur. 1949 yılında köprü betonarme olarak ve orijinal haline göre 60 cm. daha yüksekte yeniden yapılmıştır. 1988 yılından 2004 yılına kadar süren çeşitli bireysel ve kurumsal çabalar sonucunda, 2004 yılında 19. yüzyıldaki durumuna uygun olarak restore edilen köprü günümüzde çeşitli el sanatı atölyelerini ve dükkanları içermektedir. 17. yüzyılda Bursa’ya gelen Evliya Çelebi, bu köprünün mimarisi ile ilgili öyküler anlatmaktadır.

19

20 Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı) Milattan önce 7. yüzyıl’da Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve milattan önce 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialıların; Bursa Kalesi’ni milattan önce 1. Yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülmektedir. Tarihin en eski kalelerinden biri olan Bursa Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde kale, çeşitli onarımlardan geçirilmiştir. Orhan Gazi ise 1326 yılında Bursa’yı Osmanlı topraklarına kattıktan sonra kaleyi üç köşeli burçlarla desteklemiştir. Kalenin; Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı olmak üzere beş adet kapısı bulunmaktadır.Bursa Bursa Kalesi’nin içerisinde Roma dönemine ait sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, adak ve mezar steli, heykel kaideleri yer almaktadır. Kalenin yapımında ise blok ve moloz taşlar kullanılmıştır. Kale surlarının uzunluğu yaklaşık 2 kilometre olup kalenin iki burcu da şehrin Çakırhamam ve Tophane bölgeleri arasında yer almaktadır. Hisar Kapı ve bazı sur duvarları 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sırasında yıkılmıştır. Pınarbaşı Kapı ile Zindan Kapı arasında kalan surların kesme taşları ise yeni yapılanma için sökülmüş, bu taşlardan geriye sadece temel izleri kalmıştır. Kalenin günümüze ulaşan dikkat çeken bölümleri mazgalları ve yuvarlak kemerleridir. Bursa Kalesi’nden; geçmişten günümüze, Evliya Çelebi de dahil olmak üzere, yerli yabancı birçok gezgin; gezi yazılarında bahsetmişlerdir.

21

22 Bursa Ulu Camii Bursa Ulu Camii, Türkiye’nin en ihtişamlı ve en önemli tarihi yapılarından biridir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına 1396 yılında başlanmış olup yapı 1399 yılında tamamlanmıştır. Bu tarihi, caminin minberinin taç kapısına yazılan kabartma yazıda görmek de mümkündür. Taç kapıda “Murat Han oğlu Yıldırım Han’ın emri ile 804 senesinde” şeklinde bir yazı yazmakta olup hicri takvime göre belirtilen 804 senesi miladi takvimde 1399 tarihine denk gelmektedir. Cami aynı zamanda Türk İslam tarihinin en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bursa Bursa Ulu Camii, kapalı namaz kılma alanı bakımından ise Türkiye’nin en büyük camisidir. Sultanahmet, Süleymaniye gibi camiler avlu alanlarıyla birlikte daha büyük olsa da namaz kılınan alan bakımından bu camilerden daha büyüktür.SultanahmetSüleymaniye Muhteşem bir mimariyle inşa edilen cami dikdörtgen bir planda yaklaşık 5000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Sekizgen kasnaklara oturan toplam 20 kubbe, mihrap duvarına dik olarak beş sıra halinde yer almaktadır. Caminin beden duvar kalınlıkları yer yer 2 metreyi geçmektedir. Kesme taşlarla inşa edilen kalın beden duvarlarının masif etkisini azaltmak amacıyla her kubbe hizasına sağır sivri kemerler yapılmıştır. Bu kemerlerin içinde ise iki sıra halinde ikişer pencere bulunmaktadır. Caminin iki minaresi vardır. Minarelerin ikisi de beden duvarına oturmadan, yerden başlamaktadır. Batı minare Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış olup sekizgen biçimli kürsüsü mermerden, gövdesi ise tuğladandır. Doğu minare ise sonraki yıllarda Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Kare kürsülü olan bu minare, caminin beden duvarından da yaklaşık 1 metre kadar ayrıktır. Camideki şerefeler ise her iki minarede de tuğlalı mukarnaslarla yapılmıştır.

23

24 BURSA SAAT KULESİ Bursa Tophane bölgesinde Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yanındaki Bursa Saat Kulesi, park içinde Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) yapılmıştır. Kare şekilde ve dört katlı planlanan bu kulede ikinci ve üçüncü katlarda bir balkon bulunmaktaydı. Bursa Saat Kulesindeki her cephede sivri kemerli birer pencere, yanında birer niş vardı. Kulenin Bursa’ya bakan yüzünde üçüncü katta kadranı yuvarlak bir saat bulunmaktaydı. Bu eski kule yıkılmıştır ve günümüze ulaşamamıştır. Kulenin ne zaman yıkıldığı konusunda da şehir kayıtlarında mevcut bir bilgi yoktur.

25

26 Bursa Osmangazi Külliyesi 1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşmaktadır. Bursa surlarının dışında yaşam alanlarının oluşturulmasının ilk örneklerinden olan külliye, diğer sultan külliyelerinden farklı olarak, Sultan Türbesi külliye sınırları içinde yer almaz. Orhan Gazi'nin türbesi Tophane mevkiinde, Osman Gazi türbesinin yanındadır. Bugün mevcut olan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde, eski türbelerin bulunduğu yere, dönemin sanatsal üslubu etkisinde yeniden yapılmıştır. Bugün günümüze külliye yapılarından Orhan Camii, Emir Hanı ve Orhan Hamamı ulaşabilmiştir.

27

28 Kapalı Çarşı Bursa çarşısının en eski bölümünü oluşturan Uzun Çarşı, Emir Han’ın kuzeyinde yer alan dükkanlar ile oluşmaya başlamıştır. Eski belgelerden günümüzdeki kapalıçarşının 15. yüzyılın ilk yarısında Uzun Çarşı olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Uzun Çarşı aksının zamanla kuzey ve güneyinde, hanlara sırtlarını dayamış küçük işyerleri kurulmuştur. Bu çarşıda sırasıyla elbiseciler, şekerciler, ayakkabıcılar ve bıçakçıların yer aldığı bilinmektedir. Gayrimenkullerin açık artırma usulüyle satılması Sûk-i Sultani olarak da adlandırılan bu çarşıda gerçekleştirilmiştir. Bugün de keyif alarak gezebilecek aynı zamanda alışveriş veriş yapabileceğimiz, ağırlıklı olarak kuyumcu esnafına ait dükkanların bulunduğu bir çarşı olarak hizmet vermektedir.

29

30 Kaynak https://gezipgordum.com/bursa-saat-kulesi/ https://bursagezi.com/medreseler-ve- mektepler/orhan-gazi-kulliyesi https://bursagezi.com/medreseler-ve- mektepler/orhan-gazi-kulliyesi http://www.bursa.com.tr/bursa-kalesi-1971.html https://gezipgordum.com/bursa-ulu-camii/ https://gezipgordum.com/koza-han/ https://yoldaolmak.com/trilye-gezilecek- yerler.html https://yoldaolmak.com/trilye-gezilecek- yerler.html http://www.bursa.com.tr/irgandi-koprusu- 461.html http://www.bursa.com.tr/irgandi-koprusu- 461.html http://www.bursa.com.tr/irgandi-koprusu- 461.html

31 Proje Konusu : Bursa Proje Konusu : Bursa Öğretmen : Emine DEMİRTAŞ Öğretmen : Emine DEMİRTAŞ Öğrenci : Muhammed Tarık ÇİMEN Öğrenci : Muhammed Tarık ÇİMEN Sınıf : 7-K Sınıf : 7-K No : 1721 No : 1721


"YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ. İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları