İNTERNET BAĞIMLILIĞI ve SİBER ZORBALIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı
Advertisements

Öğrenciler Neden Başarısız Olur?
Toplumsal Duyarlılık Projesi
TELEVİZYON VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Ş İ D D E T ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
SOSYAL MEDYA.
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
REHBERLİK.
ÇOCUK VE MEDYA.
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
COMENIUS REGIO PROJESİ “Güvenli İnternet Ortamları için iyi Uygulamaların Oluşturulması ve Yaygınlaştırılması”
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
İçindekiler Zorbalığın Tanımı
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
İVRİNDİ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Teknolojiye Bağımlı Yaşamamak İçin» adlı (Metin: Mehmet Dinç, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Siz Şu Anda Tam burdasınız. Bu noktada Size yardımcı olmak için bu sunuyu hazırladık.
İnternet bağımlılığı.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Fatih İlkokulu Rehberlik Servisi
PROBLEMLİ İNTERNET KULLANIMI (İNTERNET BAĞIMLILIĞI)VE BAŞA ÇIKMA
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI
ŞİDDET NEDİR???.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
Rehberlik Servisi Tanıtımı
Patolojik Teknoloji Kullanımı
Siber Zorbalık.
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
1 BRİFİNG “” Mustafa Kemal Atatürk “En büyük sava ş, cahilli ğ e kar ş ı yapılan sava ş tır.” Mustafa Kemal Atatürk Dursunbey İlçe Milli Eğitim.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
ESKİPAZAR ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Durumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK.
ZOR GENÇLER ile BAŞA ÇIKMA
İNTERNET KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
SOSYAL MEDYA.
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya
NİLÜFER NUR HAYATİ KURTCAN MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
İNTERNET BAĞIMLILIĞI ve SİBER ZORBALIK
Zorbalık Nedir? Bir kişinin, kendisinden daha güçlü bir ya da daha fazla kişi tarafından, kasıtlı olarak, sürekli biçimde olumsuz eylemlere maruz bırakılmasıdır.
SANAL ORTAM VE SOSYAL MEDYANIN İLKOKUL ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL PROGRAM VE PROJE UYGULAYAN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YILSONU İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU DURSUN ALİ KURT.
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İNTERNET BAĞIMLILIĞI ve SİBER ZORBALIK

Sosyal Medya Klasik medya tek taraflı iletişim sunan bir araçtır (TV, Gazete, Dergi vb.). Oysa bireylerin internette birbirleri ile yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar sosyal medyayı oluşturur (Bloglar, Mikro Bloglar, Anlık Mesajlaşma Programları, Sohbet Siteleri, Forumlar vb.)

!Üniversiteli gençliğin %71'i akşam 20.00-02.00 arası !Liseli gençlerin %67'si ise 16:00-00:00 arası “SOSYAL MEDYA”da zaman geçiriyor.

İnternet Bağımlılığı Nedir?

Tanı Kriterleri İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş Giderek daha fazla oranda internet kullanımına ihtiyaç duyma İnternet kullanımını bırakmaya yönelik başarısız girişimlerin olması İnternet kullanımının azaltılması-kesilmesi durumunda huzursuzluk hissedilmesi

Tanı Kriterleri Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile-okul-iş-arkadaş çevresiyle sorunlar yaşama Başkalarına internette kalma süresi ile ilgili yalan söyleme İnterneti problemlerinden kaçmak veya olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kullanmak.

Bağımlılık Nedenleri Nelerdir?

İnternet Bağımlılığı ile Mücadelede Kullanılan Yaklaşımlar *Aile rehberliği *Farmakoterapi *Bireyle Psikolojik Danışma (Bilişsel Davranışçı Yaklaşım)

Finike İlçesinde İnternet Bağımlılığı Üzerine Yaptığımız Araştırma Cengiz SAHİN (Ahi Evran Ün. Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Blm.) tarafından geliştirilen 19 maddelik İnternet Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. (5) Tamamen Uygun (4)Oldukça Uygun (3)Uygun (2)Biraz Uygun (1)Hiç Uygun Değil Seçeneklerinden Oluşan 5’li Likert Derecelendirme Sistemi ile maddeler analiz edilmiştir. Araştırmaya Katılan Öğrenci Sayısı: 100 Araştırmaya Katılan Okullar Gıyaseddin Keyhüsrev Anadolu Lisesi Anadolu İmam Hatip Lisesi Finike Anadolu Lisesi Finike Çok Programlı Lisesi Canan Yavuz Gürkan Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Öğrencilerin % 60’ı bu maddeye HİÇ UYGUN DEĞİL (1) cevabını vermiştir. Örnek Sonuçlar Çok uzun süre internetten uzak kalmışsam, huzursuz ve sinirli oluyorum. Öğrencilerin % 60’ı bu maddeye HİÇ UYGUN DEĞİL (1) cevabını vermiştir.

İnternet için harcayabileceğim paradan çok daha fazlasını harcıyorum. Öğrencilerin % 78’i bu maddeye HİÇ UYGUN DEĞİL (1) cevabını vermiştir.

Öğrencilerin % 89’u bu maddeye HİÇ UYGUN DEĞİL (1) cevabını vermiştir. İnternet kullanmaya başladığımdan beri, bazı arkadaşlarım benden uzaklaştı. Öğrencilerin % 89’u bu maddeye HİÇ UYGUN DEĞİL (1) cevabını vermiştir.

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım İnternetten uzak kalıp kalamadığının tespiti İnternet defteri oluşturmak Bilgisayarın ortak yaşam alanına nakli

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım İnternet kullanımını tam zıt saatlere kaydırmak İnterneteyken hissedilenlerin not edilmesi Otomatik düşüncelerin ele alınması

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Hatırlatıcı kartların hazırlanması Gevşeme egzersizleri Yeni sosyal becerilerin kazandırılması Sportif-sanatsal aktivitelerine katılması

SİBER ZORBALIK NEDİR? Konuyla ilgili Diğer videoların izlenmesi sağlanır 19

SİBER ZORBALIK TÜRLERİ “Şiddet” “Taciz” “Siber Gözdağı” “İftira”

SİBER ZORBALIK TÜRLERİ “Kimlik Değiştirme” “Açığa Vurma” “Komplo” “Dışlama”

Zorbalık Öncesi ve Sonrasında Ailelere Öneriler Çocuk takip edilmeli Empatik yaklaşmalı Zorbalığa maruz kalan çocuğun suçluluk duygusu ile mücadele edilmeli

ÖNERİLER KAYNAKÇA Öğretmen ve öğrencilerinizi eğitin. Okul kurallarını uygulayın. Bilgisayar kullanımını izleyin. Filtreleme ve izleme sistemleri kullanın. Siber zorbalıkla ilgili raporları araştırın KAYNAKÇA Educators should be sure to educate their students, teachers, and other staff members about cyber-bullying, its dangers, and what to do if someone is cyber-bullied. They should also be sure that school rules about bullying also directly address cyber-bullying and closely monitor students’ use of computers at school. They should use filtering and tracking software on all computers, but be careful to not rely solely on this software to screen out cyber-bullying and other problematic online behavior. Educators can also investigate reports of cyber-bullying immediately. If cyber-bullying occurs through the school district’s Internet system, they are obligated to take action. If the cyber-bullying occurs off-campus, they should consider what actions they might take to help address the bullying, including speaking to the parents of all children involved. 23

SUNUM EKİBİ -FİNİKE İLÇESİ REHBER ÖĞRETMENLERİ Emine AKTAŞ Dudu ÇETİNER Gülnur SÜLEK Melek GÜRİPEK Seval ÖZGÜR Mehmet YILMAZ Nurdane BOZARIK Güven ÇETİNKAYA

Ozan KOCABAŞ Mine ALADAĞ Aytekin ŞAHAN Melike MUTLU Funda TOPAL Özlem TAMER Melek ÖZBAY Begüm YILMAZ