Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU"— Sunum transkripti:

1 ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
REHBERLİK SERVİSİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU

2 İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir.
Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur. Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik döneminde bireyde hızlı bir gelişim yaşanmaktadır.

3 ERGENLİKTE CİNSİYET FAKTÖRÜ
Kızlar erkeklere oranla 1-2 yıl önce ergenliğe girer ve 1-2 yıl önce tamamlar. Cinsiyet özelliklerinin belirginleşmesi çocuğun kendi cinsiyetini ve cinsiyet rollerini kazanmasına yardımcı olur. Ergenlik döneminin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.

4 BU DÖNEMDE GÖZLENEN FİZYOLOJİK DEĞİŞMELER
KIZLAR Boy uzaması, Vücut yapısının değişmesi Cinsiyet özelliklerinin belirmesi ERKEKLER Boy uzaması Ses değişmesi Cinsiyet özelliklerinin belirmesi

5 ERGENLİK DÖNEMİNİN DUYGUSAL TEPKİLERİ
Duygulardaki ani değişimler Aşık Olma Mahcubiyet ve Çekingenlik Aşırı Hayal Kurma Tedirgin ve Huzursuz Olma Yalnız Kalma İsteği Çalışmaya Karşı İsteksizlik Çabuk Heyecanlanma

6 Aile İlişkileri Ailelere olan bağımlılık azalır,
Hiçbir şeyi beğenmezler, Sürekli şikâyet ederler, Eve istediği zaman girip çıkmak isterler. En ufak eleştiriye büyük tepkiler verirler, Yöneltilen eleştirileri kabul etmezler, Sürekli eleştirmeyi severler.

7 Sosyal İlişkiler Boş vermişlik içindedirler,
Fikir bazında çatışma yaşarlar, Anne-babasının beğenileriyle alay ederler, Anne-babasının düşüncelerini eskimiş bulurlar, Erişkinlerden öğrenecek bir şey kalmamıştır, İsyankar tutum ön plandadır.

8 Arkadaş İlişkileri Ergen için, arkadaşlar çok önemlidir.
Aralarında arkadaş grupları oluştururlar, Grupların kendi aralarında yazısız kuralları vardır. Kurallarına uyan kişileri gruplarına alırlar. Her ergen bir arkadaş grubunda olmak ister. Arkadaşlarının kendisi için ne düşündüğü çok önemlidir.

9 Erkeklerin kurdukları gruplar daha kalabalıktır, ilişkiler yüzeyseldir
Erkeklerin kurdukları gruplar daha kalabalıktır, ilişkiler yüzeyseldir. Kızlardan oluşan gruplar daha küçüktür, ilişkiler ise daha sıkıdır. Aile içinde geçimsizlik ve dengesizlik olan ergenlerde, bir baskı hakim ise, masum arkadaş grupları yerini çeteye bırakır. 


"ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları