Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANAL ORTAM VE SOSYAL MEDYANIN İLKOKUL ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANAL ORTAM VE SOSYAL MEDYANIN İLKOKUL ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ"— Sunum transkripti:

1 SANAL ORTAM VE SOSYAL MEDYANIN İLKOKUL ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

2 NEDİR? Sanal yaşam ortamı kullanıcıların çevrim içi olarak 3 boyutlu modellenmiş bir dünyada işlerini yapabilmelerini sağlayan sistemlerdir. sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür.

3 Bir çok çocuk, ailesi ile birlikte olmak veya arkadaşları ile oyun oynamak yerine bilgisayar başında sanal ortamda kalmayı tercih etmektedir. Çocukların bilgisayar başında geçirdiği saatler artarken, hayatın diğer alanlarına ayırdıkları zaman azalıyor.

4 Bilgisayar ya da internetin etkin kullanımı için; belli bir yaşa, birikime ulaşmak gerekiyor.
Yasal olarak bu yaş sınırı 13’tür İnternet konusunda yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar: • Anne babalar %62 oranında çocuklarının hangi sitelerde dolaştıklarını bilmemektedirler. • %43’ü ailesinin internet konusunda bir kural koymadığını, • %31’ ailesinin kuralları takip ettiğini, • %26’sı ise kurallara rağmen istediklerini yaptıklarını belirtmişlerdir

5 Sanal Sohbet… ABD `de yapılan bir araştırma, chat yapmanın geçici bir mutluluk meydana getirdiğini, fakat uzun vadede yalnızlık hissini ve depresyonu artırdığını göstermiştir. Sanal sohbeti alışkanlık haline getirenlerin özgüven problemi olduğu ve içe dönük kişiliğe sahip, konuşkan olmayan kişilerden oluştuğu gözlenmiştir. Sanal sohbette, çok sosyal olmayan kişiler daha çok vakit harcıyorlar.

6 Sanal Sohbet… Bağımlılık yapan tüm maddeler gibi internette bağımlılık yapabilir. izle Bu uyku kaçırıcı, bellek bozukluklarına yol açan bağımlılıktır. İnternet bağımlıları, internette fazla vakit harcarlar ve internete giremediklerinde kendini kötü hissederler. Diğer uğraşlardan zevk almazlar. Okul ve aile ile ilgili sorun yaşar, bununla ilişkili olarak yalan söylerler.

7 Sosyal medya Çocuklar üzerindeki olumlu etkileri
Bir sosyal medya ağının parçası olmak çocukların sosyal becerilerini geliştirebilir, Belli bir arkadaş kitlesiyle sürekli irtibat halinde olmaları aidiyet hislerini geliştirir, Sosyal medya sayesinde sınıfta ele alınan konuları okul bittikten sonra da tartışabilme ve bilgi edinme olanağı vardır,

8 Sosyal medya Sosyal medya çocukların kendi kimlikleri ve yaratılışlarını tanımaları ve karakterlerini geliştirmeleri olanağı sağlar, Kendileriyle aynı fikirde olan akranlarıyla paylaşımda bulunarak düşüncelerine destek bulurlar, Kendi sağlıklarıyla ilgili bilgiye ulaşırlar, sorunlarını tartışırlar ve bunu kimliklerini açıklamadan yapabilirler

9 Sosyal medya Çocuklar üzerinde olumsuz etkileri.
Siber zorbalığa maruz kalabilirler ve diğer kullanıcılar tarafından rahatsız edilebilirler, Cinsel içeriklere muhatap olabilirler (cinsel açıdan açık mesajlar, fotoğraflar veya görüntüler gönderebilir veya alabilirler) Kişisel ve mahrem bilgilerini deşifre edebilirler,

10 Sosyal medya Gereğinden fazla bilgi paylaşımı yapabilirler,
Kötü niyetli kişilerin saldırılarına karşı açık ve korunmasız kalabilirler, Yaşlarına uygun olmayan şekilde yüksek oranda reklam içeriklerine maruz kalabilirler, Fiziksel aktivitelere daha az zaman ayırmak zorunda kalabilirler. (O'Keeffe, ve ark. 2011: 1-5, Rudiger 2013:5),

11 AİLEYE ÖNERİLER Öncelikle sanal ortam ve sosyal medya hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bilgi sahibi olmadığınız konuda çoğunuzu koruyamazsınız. İnternetin olumsuzlukları ve internette çocuğunuzun karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceği hakkında onu bilgilendirmelisiniz.

12 AİLEYE ÖNERİLER Çocuğunuzla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurmalısınız. Böylece, çocuğunuz internet ortamlarında rahatsız edici kişi veya durumlarla karşılaştığında sizden yardım alabileceği hakkında size güvenir.  Çevrimiçi ortamda kendisini rahatsız veya tehdit eden herhangi bir durum ile karşılaştıklarında bunu sizinle paylaşmaları konusunda teşvik edici olun. Böyle bir durum olduğunda soğukkanlılığınızı koruyun, aksi takdirde sizden bu tarz bir durumda tekrar yardım istemeyeceklerdir. 

13 AİLEYE ÖNERİLER Gerçek hayatta tanımadığı kişiler ile etkileşim kurmamalarını öğretin, çevrimiçi zarar veren insanların kendi kimliklerini gizleyerek zarar verebileceğinden bahsedin Çocuğunuzla birlikte internette zaman geçirmeli ve ona interneti kullanma biçimleri konusunda model olmalısınız. Birlikte bilgi aramak, kişisel internet sayfası hazırlamak veya resim ve müzik dosyaları bulup indirmek, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizi de sağlar.

14 AİLEYE ÖNERİLER Evdeki kişisel bilgisayarınızı herkesin gözü önünde ortak bir yaşam alanında bulundurmalısınız. Böylece, bazı istenmedik durumların daha ortaya çıkmadan önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuzun internette şiddete, pornografiye veya benzer olumsuz uyaranlara maruz kalmaması için öncelikle, internet erişimi için gerekli filtreleme programlarının bilgisayarda olmasını sağlamalısınız. 

15 AİLEYE ÖNERİLER Çevrimiçi olduklarında gerek kendi özel bilgilerini gerekse ailevi bilgilerini asla paylaşmamalarını tembihleyin. Kendini veya ailesini afişe etmenin tehlikelerini onunla paylaşın. Bu yaşlardaki çocuğunuzun anlık ileti gönderme (karşılıklı mesajlaşma) programları, e-posta, sohbet odaları veya mesaj tahtalarını kullanmalarına izin vermeyin.

16 AİLEYE ÖNERİLER Periyodik olarak çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini kontrol edin. İnternet tarayıcınızın geçmiş (History) bölümünden çocuğunuzun hangi sitelere eriştiğini kontrol edin. 13 yaşından küçük çocukların facebook, twiter, instegram, gibi sosyal medyada üyelik oluşturması yasaktır. Çocuğunuzun kişisel üyelikler açması yerine birlikte kullandığınız aile üyelikleri açabilirsiniz.

17 AİLEYE ÖNERİLER Oyun bağımlılığına karşı çocuklarınızı koruyun. Yaşına uygun oyunlar oynadığından emin olun. Oyun oynama sürelerini mutlaka kısıtlayın.  Bu oyunların bir sadece bir oyun olduğunu ve gerçek hayatın dışarıda onları tüm güzel renkleri ile beklediğini unutmamalarını sağlayın.


"SANAL ORTAM VE SOSYAL MEDYANIN İLKOKUL ÇOCUKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları