Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR

2 Risk Kavramı ve Türleri
Ergenlik dönemiyle birlikte son derece çalkantılı bir duygusal sürece giren gencin; Büyüme Bağımsızlaşma Okul Sorunları Sosyal Kimliği ve Uyumu ile İlgili Sıkıntılar İlişkisel Sorunlar Disiplin Sorunları Alkol-Kullanımı Hatırlanması gereken, çocukların bu sorunlara tepkileri farklıdır.

3 Arkadaşlık Sorunları Çocuğun kolaylıkla dışarıya kapılabileceği, olumlu, olumsuz faaliyetlere yönelebileceği dönemdir. Ergenlik döneminde; ergenin sosyal ilişkilerinin, arkadaş çevresinin bilinmesi gerekir. Ergenin arkadaşlarını gözleyerek onun ruhsal problemlerinin farkına varabiliriz.

4 Cinsel Sorunlar Genellikle ilk adet görme kızlar için psikolojik bir etki yaratır. Cinsel gelişim döneminde görülen kilo artışının normal olduğunu kabul etmekte güçlük çekerler. Çocuklar, çeşitli sorunların çıktığı bu döneme önceden hazırlanmalı. Eğitim ve danışmanlık üç şekilde olabilir; Bilgi Verme Eğitim Danışmanlık

5 Madde Bağımlılığı Ergenlerde madde kullanımının altında yatan sebepler genellikle şu durumdan kaynaklanabilir; - Ebeveynlerin bağımsız bir kimlik oluşturma çabası. - Alternatif tutumlar, yaşam tarzları ve davranışlar deneme. - Arkadaş grubunun tutum ve davranışlar üstündeki etkisinin artması. - Kendilerine yetişkin gibi davranılmasını isteme.

6 Ergenlikte madde kullanımı sonucunda ergen, akranlarının gerisinde kalmakta, çaresizliğe sürüklenerek madde kullanımına devam etmektedir. Ergenler önce alkol ve sigara gibi yasal maddeleri denemekte, daha sonra bira, şarap gibi daha sert içkiler takip etmekte.

7 Madde Kullanımının Önlenmesinde;
Her ebeveyn çocuğu ile güçlü bir sevgi ilişkisi kurmalıdır. İyi bir dinleyici olmak ve çocukla duyguların paylaşıldığı bir iletişim kurmak çok önemlidir. Aile içi iletişim kaliteli olmalıdır. Anne babaların bu maddelerden uzak durması gerekir. Çocuğu eğitmek için koyulan kuralların mantıklı ve tutarlı olmalıdır.

8 Koyulan kurallar uygulanmalıdır.
Ailenin bu konuyu evde konuşmaktan kaçınması sorunu tabu haline getirir. Aile kendi değerleri hakkında çocuğa bilgi vermeli. Ergene arkadaş baskısıyla başa çıkmada yardımcı olmak gerekir. Evde ve dışarıda çocuğun gözlenmesi önemlidir.

9 İNTERNET BAĞIMLILIĞI İnterneti aşırı ve gereksiz kullananlarda fiziksel ve ruhsal problemler baş göstermektedir. Kişinin çevresiyle iletişimi zayıflar ve kendini ifade kabiliyeti körelir. Artan bireysel davranışlarına paralel, kişide yalnızlık ve dolayısıyla yabancılaşma görülmektedir.

10 DUYGUSAL SORUNLAR Bu dönemde ergenin, duygusal dünyasında çelişkiler dikkat çeker. Yalnızlık duygusunun yanı sıra, bir gruba ait olma özlemi, endişe ve umutsuzluk gibi duygular.. Eğer ergenin dünya görüşü ve değerleri akranlarından bariz bir biçimde farklılaşıyorsa «kimlik karmaşası» yaşayabilir. Ergenin «ben kimim?» sorusuna cevap bulması gerekir.

11 Sınav Kaygısı Gelişmesinin Sebepleri;
Evdeki sıkı disiplin, kısıtlayıcı ve güven kırıcı ebeveyn tutumları. Olumsuz ve kırıcı öğretmen eleştirileri. Cezalar Kıt not verme Zorlu sınav koşulları Sık tekrarlanan okul başarısızlıkları veya başarının küçümsenmesi Yetişkinlerin olumsuz değerlendirmeleri

12 Sınav Kaygısını Ortadan Kaldırmak İçin Neler Yapılabilir;
Stresle başa çıkmada kişinin kendini kontrol duygusu çok önemlidir. Her şeyden önce gencin kendi yaşamına sahip çıkmasına olanak tanımak gerekir. Üniversite seçme sınavı her şeyin başlangıcı ya da sonu değildir.

13 BESLENME SORUNLARI Zayıflık ve aşırı şişmanlık bu yaşta sık görülür.
Ergenlerin yemekle ilgili düşüncelerini anlamaya çalışmak ve onların pozitif yönlerini desteklemek önemlidir. Erken ve bilinçsiz diyetler gelişimlerini ve sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. BESLENME SORUNLARINDA OBEZİTE ve ANOREKSİYA başı çekmektedir.

14 SAĞLIKLI BESLENME Ergenlikte büyümenin hızlanmasıyla vücudun enerji ve besin ihtiyacı artar. Karbonhidrat ve yağdan zengin bir beslenme şişmanlığa yol açar.


"ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları