Bilimsel Nitelikte Dergi İçin (Uluslararası) Kriterler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Open Journal Systems (OJS) Sönmez ÇELİK
Advertisements

ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU 1.
21 KASIM 2008 Yıldız ECEVİT O.D.T.Ü. SÜRELİ YAYINLARIN SOSYAL BİLİMLERİN GELİŞİMİNE KATKISI VE ULAKBİM-SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANININ ROLÜ Ulusal Akademik.
Bilimsel İletişim ve İntihal
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.

Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
DERGİLERİN KALİTE GÜVENCESİ OLARAK HAKEMLİK VE BAZI SORUNLARI
Türkiye’de ve Dünyada Dergi Editörlüğü ve Hakemlik Sistemi Doç. Dr. Nazmi KOZAK Anadolu Üniversitesi.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
TTB-UDEK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU RAPORU.
Akademik Yayıncılıkta Elektronik Ortama Geçiş Tamer Başar Automatica Baş-Editörü Beckman Institute, ECE, CAS, CSL, ITI University of Illinois, Urbana,
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ & OKUL-AİLE BİRLİĞİ.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Sağlık Bilimleri Alanında Yayınlanan Akademik Dergilerdeki Değişim: Dönemi Üzerine Bir İnceleme Doç. Dr. Nazmi KOZAK Anadolu Üniversitesi.
Yasemin YILDIRIM Yazı İşleri Müdür Yardımcısı
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
HAKEMLİK SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ “NASIL İYİ BİR HAKEM OLUNUR?” Prof. Dr. Emine Gül Kapçı.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
HARMANCIK 75. YIL ÇOK PROGRAMLI LİSESİ Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi 2012.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
STM İNFO Hakkında ULAKBİM UASL Antalya 2007 Metin Tunç STM-INFO Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ ETKİNLİK VE ÇALIŞMALARI ( )
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Yaşam ve Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Yazı Değerlendirme Süreci Prof. Bünyamin ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
SOSYAL BİLİMLERDE YAZILARIN DEĞERLENDİRME SÜRECİ Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR Gazi Üniversitesi.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
EDAM EDİTÖR MASASI Adem Başpınar (0532)
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYIN ve ARAŞTIRMA TEŞVİK PROJELERİ
TÜRKİYE ATLETİZM FEDERASYONU
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
Değerli Kastamonu Üniversitesi Öğretim Elemanları HOŞGELDİNİZ
«Bilim adamlığı bir meslek değil bir yaşam biçimidir.» Cahit Arf
Teorik kavramlarımızla gerçek dünyayı anlamanın olanaklı olduğu inancı olmaksızın, dünyamızın iç uyumuna inanmaksızın, bilim denen şeyin ortaya çıkması.
«Bilim adamlığı bir meslek değil bir yaşam biçimidir.» Cahit Arf
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ İÇİN BİR AKADEMİK PERSONEL VERİ TABANI APEV
Bir Bilimsel Makale Nasıl Yazılır?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

Bilimsel Nitelikte Dergi İçin (Uluslararası) Kriterler PROF.DR.RAMAZAN GÖZEN Marmara Üniversitesi S.B.F. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

Nitelikli Dergi Ön Şartları Bir derginin başlıca hedefi, yayın yaptığı alana makaleler aracılığıyla katkı yapmaktır.  Katkının  düzeyi  makalelerin  kalitesiyle  ve  niteliğiyle  doğru  orantılıdır.  Derginin kalitesi, derginin kağıt, görünüm, cilt, dizgi ve benzeri  teknik özelliklerden değil, içindeki makalelerin kalitesinden kaynaklanır.  Makalelerin kalitesi  ise, birbirine bağlı birçok unsurun tek başına ve diğer unsurlarla birlikte doğru ve etkin bir  şekilde çalışmasına bağlıdır. Bu zincirin başlıca unsurları; yazar, editör, hakem ve baskı olup,  bir  makale  bu  unsurların koordineli  ve  işbirliği  içinde  yapacakları  çalışmaların  ve  etkileşimlerin bir ürünü olarak ortaya çıkar.  Bu süreçteki aktörlerin her birinin çok önemli  rolleri olmakla birlikte, editör, editörlük, hakem ve hakemlik süreci tüm işlemlerin omurgasını oluşturur. Zira,  bir derginin ve içindeki makalelerin bilimsel katkı düzeyi, hakemlik sürecinin ne kadar sağlıklı,  doğru, bilimsel, objektif ve düzenli işlediğine yakından bağlıdır.  Gerek  kendi  akademik  tecrübelerimiz  gerekse  Sosyal  Bilimler  Veri  Tabanı  (SBVT)  üyeleri olarak yaptığımız çalışmalar ışığında, Türkiye’de sosyal bilimler alanında yayımlanan  dergilerin ve bu dergilerdeki makalelerin büyük bir kısmının ciddi kalite ve nitelik sorunlarının  olduğunu söyleyebiliriz.  Ülkemizde resmi ve özel nitelikte yüzlerce dergi yayımlanmasına  rağmen, bu dergilerin kullanım, okunma ve bilimsel katkı yapma düzeyleri  oldukça  düşüktür. Bunlar arasında üniversitelerin değişik fakültelerinin yayınladığı dergilerin de yer alıyor olması gerçekten üzüntü vericidir.    Bkz: http://uvt.ulakbim.gov.tr/toplanti/uay10/rgozen.pdf, ULAKBİM, Ulusal Akademik Yayıncılık , 2010. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

BUGÜNKÜ KONUŞMAMIN ANA BAŞLIKLARI 1) Nitelikli editörlük süreci 2) Sağlam hakem onayı 3) Yaygınlaştırma: Ulusal/uluslararası dizinlerde taranmak ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

1) Editör / Editörlük Editör; Yazarlar, hakemler, okuyucular, dergi sahibi ve bilim camiası arasında koordinasyonu sağlayan baş aktördür; «Bir futbol/basketbol vs. takım teknik direktörü gibi !» Dergi kalitesinin başlıca sorumlusudur. Bilimsel gelişmenin önemli bir aktörüdür. Ve; Kaliteli bir makalenin yayınlanması için «katkı yapan», Kalitesiz bir makalenin yayınlanmasını ise «engelleyen» bir yönlendiricidir. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

Editörün Başlıca Görevleri Hakem envanterini oluşturmak, hakem atamak, hakem havuzunu güncel tutmak, hakemlik sürecini işletmek, raporların zamanında gelmesini sağlamak , Makale değerlendirme formalarını oluşturmak, değerlendirme raporlarını arşivlemek , Makale ön değerlendirmesini sağlamak, Çalışmanın daha önce yayımlanıp-yayımlanmadığını denetlemek, Etik ihlallerin olup-olmadığını araştırmak (Aşağıda belirtilecek) İçerik ve biçim açısından ‘uygun’ olmayan yayınları yazara iade etmek, ‘Uygunluk’ denetimi hakemlere bırakılmamalıdır! Görüş farklılıklarında hakemlik etmek/bir başka hakem belirlemek, Hakemlerin değişiklik ve düzeltme isteklerini sıkı bir şekilde denetlemek/hakeme bilgi vermek , Değerlendirilen makalenin son denetimlerini yaparak yayına hazır hale getirilmesini sağlamaktır. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

Editörlükte Bazı Kritik Durumlar Yukarıdaki görevlerle ilgili uygulamada karşılaşılan bazı ciddi sorunlar ve hassas noktalar: Eşitlik vs. ayrımcılık: «Torpilli yazı/yazar olmaz» Titizlik vs. dağınıklık: «Kalite ayrıntılarda gizlidir» İlgi vs. ilgisizlik: «Her aşama bilgilendirilmelidir» ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

2) Hakem / Hakemlik Süreci Hakem; •Bilimsel ilkeler doğrultusunda değerlendirme yapmalıdır. • Etki altında kalmamalıdır. • Değerlendirmeyi kendisine verilen süre içinde gerçekleştirmelidir. • Uzmanlık alanı dışındaki bir makaleyi değerlendirmemelidir. • Raporu açık, anlaşılır ve makaleyi geliştirici nitelikte olmalıdır. • Makaleye yönelik eleştirilerinde yapıcı bir üslup kullanmalıdır. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

Hakemlikte Bazı Uygulama Sorunları Hakemlerde ve hakem sürecinde görülen bazı sorunlar ve hassas noktalar: Hakem raporlarının ayrıntılı hazırlanmaması, Rapor yazılmayıp, işaretlerle (tik vs.) karar verilmesi, Yazıya müdahalesinin sınırları aşması, Yayın potansiyeli olan bir yazının zorlaştırılması, Potansiyeli olmayan bir yazıya ise onay verilmesi. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

Tüm Oyuncuların Dikkat Etmesi Gereken Etik İhlalleri Sunuşumdan ayrı bir konu olmakla birlikte şu noktalar çok önemlidir: • Aşırma (Plagiarism) • Uydurma (Fabrication) • Çarpıtma (Falsification) • Dilimleme (Slicing) • Çoklu kullanım (Duplication) • Destek belirtmeme • Yazar adlarında değişiklik yapma • Diğer ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

3) Dizinler İçin Dergi Değerlendirme Süreci SBVT Dergi kriterleri için bkz: http://uvt.ulakbim.gov.tr/sbvt/kriter.uhtml Dizinlerde taranmanın temel amacı: Tanınmak, yaygınlaş(tır)mak, bilim dünyasını etkilemek «ulvi» amaçlardır. Ticari, şahsi, siyasi, propaganda, popülerlik «süfli» amaçlardır. SBVT Komitesi, sadece kriterlere tam uyan dergileri dizinlemektedir. Her bir kriter çok önemlidir; hiçbiri görmezden gelinmemektedir. Kriterler editörler için dergi incelemesinde «checklist» olmalıdır. SBVT Komitesi için SBVT kriterleri dışında hiçbir faktör rol oynamaz. SBVT Komitesi, bilimsel bir kurul olarak ülkemizin dergi standartlarını geliştirmeye, böylece ülkemizin yayın kalitesini artırmaya çalışmaktadır. Dergi/Editör-Komite ilişkilerinde «sekreterya aracılığı ile» objektif, adil ve şeffaf bir iletişim kurulmaktadır. ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015

ÇALIŞMALARINIZDA KOLAYLIKLAR, BAŞARILAR DİLERİM. TEŞEKÜRLER  ULAKBİM SBVT Editörler ve Yazarlar için Bölgesel Eğitim Seminerleri- İzmir Bölgesi Eğitim Semineri 27 Nisan 2015