E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUSTAFA YEŞİLADA
Advertisements

İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Bilgisayar Destekli Eğitim
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
Kamu Ar-Ge Fon Kaynaklarına Erişim
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Gereksinim Analizi ve Varlık Ba ğ ıntı Diyagramı Sibel SOMYÜREK.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
Program Tasarım Modelleri
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
ASSURE Modeli.
Kişisel-Sosyal Rehberlik
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ARAŞTIRMASININ TANIMI, ÇEVRESİ, TARİHÇESİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
Erasmus+ KA1 Projesi: Gelişim İçin Hareketlilik
NOT VERME VE MEZUNİYET.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Bütünleştirme uygulamaları
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
PROGRAM DEĞERLENDİRME
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
KİŞİSEL REHBERLİK.
Açıköğretim e-Destek Hizmeti
Ölçme, Değerlendirme ve Durum Belirleme - devam
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi

Program Program, çok genel yakla ş ımla, «önceden hazırlanmı ş çizelge (izlence)» biçiminde tanımlanabilir.

Program Program kavramı; elemanları ( hedef, içerik, e ğ itim durumu ve de ğ erlendirme) ve her bir elemana sorulan sorular dikkate alınarak; Hedef: Niçin? İ çerik: Ne? E ğ itim Durumu : Nasıl? Nerede? Ne zaman? ve Kim?(Kim İ le?) De ğ erlendirme: Ne kadar? 6N+1K ş eklinde formüle edilebilir.

Program Tasarımı Yirmi birinci yüzyıla kadar program, ö ğ retmenler tarafından düzenlenen ve ö ğ renciler tarafından ö ğ renilmesi gereken dersler, konular veya konu alanları olarak tanımlanmı ş tır. Program tasarısı ise, kaynaklar, düzenleme prensipleri ve uygulama için gerekli yönetimsel ş artlara ba ğ lı olarak, program elemanlarının belirlenmesi, seçilmesi, sıralanması ve düzenlenmesini gösteren bir plandır.

Program tasarısı E ğ itim Programı tasarımı geli ş tirmede; 1.Konu Merkezli program tasarımları 2.Ö ğ renen Merkezli Program tasarımları 3.Sorun Merkezli Program tasarımları olmak üzere üç temel yakla ş ım izlenmektedir.

Ö ğ retim tasarımı Ö ğ retim Tasarımı, program tasarımı çalı ş masının e ğ itim durumu ( ö ğ renme ö ğ retme süreçleri) ö ğ esi il ilgili olup, belirli bir grup ö ğ renci ve içerikle ili ş kili olarak, ö ğ rencilerde istendik davranı ş ları geli ş tirmek için uygun ö ğ retim yöntem ve ortamlarını seçme sürecidir (Do ğ an,1997:347).

Programa Çözümleme Programın niteli ğ ini tanımlama ve belirleme; programın yapısal ö ğ elerine, ö ğ eler arası ili ş kilere, ö ğ eleri ve ö ğ eler arası ili ş kileri örgütleme ilkelerine ayırma-ayrı ş tırma; programın, ö ğ elerin ve ö ğ eler arası ili ş kilerin dayandı ğ ı, temelleri, programın di ğ er programlarla ili ş kilerini, yönelimlerini ya da yöneltisini belirleme sürecidir.

Program Düzenleme Basılı bir program hazırlama. MEB’in amaçları, söz konusu okulun ya da e ğ itim kademesinin amaçları, Derslerin amaçları ve açıklamaları, Konular «zaman unsuru ile birlikte» belirtilir.

Program geli ş tirme Program geli ş tirmeyi; sosyolojik, kültürel, ekonomik, teknolojik ve küresel geli ş meler do ğ rultusunda bir programın hedef, içerik, e ğ itim durumu ve de ğ erlendirme ö ğ elerinin sistem yakla ş ımı içinde daha gerçekçi, yararlı, verimli ve etkili duruma geli ş tirilmesine yönelik ara ş tırma-geli ş tirme süreci olarak tanımlayabiliriz.

De ğ erlendirme ve De ğ erlendirme Süreci De ğ erlendirme, iki ş eyin kar ş ıla ş tırılması esasına dayanan bir yargılama, kar ş ıla ş tırma, de ğ er biçme ve yorumlama i ş lemidir. De ğ erlendirme üç a ş amada gerçekle ş ir: - De ğ erlendirme yönteminin belirlenmesi.(Planlama) -De ğ erlendirme çalı ş ması -Sonuçlar ve öneriler

De ğ erlendirme Süreci

De ğ erlendirme süreci

Program de ğ erlendirme Program de ğ erlendirme çok çe ş itli tanımlara olmakta birlikte genel olarak; Program de ğ erlendirmeyi, sistematik veri toplama ve analizini esas lan bilimsel ara ş tırma süreçleri kullanılarak, geli ş tirilmi ş olan bir programın do ğ rulu ğ u, gerçekçili ğ i, yeterlili ğ i, uygunlu ğ u, verimlili ğ i, etkilili ğ i, yararlılı ğ ı, ba ş arısı ve yürütülebilirli ğ i vb. herhangi bir özelli ğ i hakkında karar verme süreci olarak tanımlayabiliriz.

Program de ğ erlendirmenin amacı Program de ğ erlendirme, e ğ itim programının uygulamada i ş leyip i ş lemedi ğ i ve de ğ i ş tirilmesi gereken yönlerin neler oldu ğ unu, var olan programın etkilili ğ ini, okulların ürünlerinin yüksek ö ğ retimde ve i ş ya ş amında ba ş arılı olup olmadı ğ ını, programların maliyet açısından uygun olup olmadı ğ ını ve mesleki yönden akreditasyonun gerçekle ş ip gerçekle ş medi ğ ini belirlemeyi amaçlar.

De ğ erlendirme çe ş itleri De ğ erlendirme, kullanılan kıyaslama esasına ve yönelik oldu ğ u amaca göre yapılabilir. (Ertürk, 1975) Kıyaslamaya göre sınıflandırma; 1.Norma dayalı de ğ erlendirme 2.Hedefe dayalı de ğ erlendirme

De ğ erlendirme çe ş itleri Yönelik oldu ğ u amaca göre; 1.Programa giri ş te yapılan de ğ erlendirme, tanılayıcı de ğ erlendirme, 2.Program sürecinde yapılan de ğ erlendirme, biçimlendirici de ğ erlendirme, 3.Program çıkı ş ında yapılan de ğ erlendirme, düzey belirleyici de ğ erlendirme,

Program De ğ erlendirmede Kullanılan Ara ş tırma Yakla ş ımları Program De ğ erlendirmede Kullanılan Ara ş tırma Yakla ş ımları: Nicel yakla ş ım a) betimsel b) ili ş kisel ve deneysel Nitel yakla ş ım a) fenomoloji b) etnografi c) gömülü teori d) örnek olay e) tarihsel model Karma yakla ş ım

De ğ erlendirme raporu Programın geli ş tirilmesi, programın devamı ya da sonlandırılması kararlarının alınması, ilgili kesime programda ya ş anan bir sorunla ilgili bilgi verilmesi, programa destek sa ğ lanması, programa ili ş kin tutumların de ğ i ş tirilmesi için de ğ erlendirme raporu olu ş turulmalıdır. Zamanlama, uzunluk, içerik ve dil yönünden hedef kitlenin beklentileri gereksinimleriyle örtü ş melidir.

De ğ erlendirme raporları