ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

Yer Kabuğunun Doğal Anıtları
Türkiye’deki Dünya Kültür Mirasları
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
Çanakkale
GÜZEL YURDUMUZ TÜRKİYE
HİTİTLER.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
(Terracotta Army).
Safranbolu
KAPADOKYA.
Kapadokya
Ders 3 10 Ekim 2006 Doç. Dr. Billur Tekkök GSF F102
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
Topografya.
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
BULGARİSTAN Bayrak Arma Slogan: Съединението прави силата .(Bulgarca)
ADIM ADIM TÜRKİYE.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
Dogal ANITLAR.
Çanakkale Savaşı.
Geleneksel Yapı Türleri
Hitit Kaya Anıtları, Hititlerce kutsal sayılan su kaynaklarının ve doğal geçitlerin yakınında bulunan stratejik noktaların çevresinde yer almaktadır. Hitit.
HATTUŞA.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Ozan Ege SEMERCİ Bahçeşehir Koleji 4/B 2046 Müzeyi: Bilim, Kültür ve Sanat eserlerinin korunduğu, saklandığı ve sergilendiği Yapı ya da alanlara, Müzeyi.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
HİTİTLER.
GÜZEL TÜRKİYE’M KONU:BOLU.
ALTINOLUK KAZ DAĞLARININ KIYISINDAKİ CENNET
Topografya ve Kayaçlar
Turizm Nedir ? Başka yerleri görmek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alıveriş yapmak için yapılan gezilerdir. Bu gezilere katılanlara turist denir. Turizm;
RUSYA SibiRya 1.
Música: “Helwa Ya Baladi” (Mi País es Hermoso ) Canta: Dalidá Petra, Ürdün Dünyanın 7 harikasından biri…
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
TRE311 Ders 2 Anadolu Bronz Çağı ve Sonrası Kültürleri ve Mitler Doç. Dr. Billur Tekkök.
Türkiye’nin doğal güzellikleri
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Hititlerrr!.
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM
“UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi” ve “Dünya Mirası”nda Türkiye
ADIYAMAN.
TURİZM HAFTASI.
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
A İLKÇAĞ UYGARLIKLARI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
2C- ANADOLU UYGARLIKLARI
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
TÜRKİYE-KUSADASI KUSADASI YARDIMSEVENLER DERNEĞİ.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Yurdumuzda Nüfus.
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
Keops pİramİdİ.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
Fatih KÖSE Yunus Emre KAYA Mert SARIALTIN 6 / E
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Öğr. Gör. Şebnem Kurtuluş Kıvanç
Peribacaları Sunuizle.com.
Batı Karadeniz-3.
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
PERİ BACALARI Hazırlayan IRMAK ÖZKAYA. PERİ BACALARI Peri bacası hakkında bilgi:Peri bacaları hakkında bilgi verirken genel bir tanımlama yapacak olursak,
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
ANADOLU’DA YER ALAN BAZI ANTİK MERKEZLER PALEOLİTİK DEVİR M.Ö. 400,000-10,000.
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ HAKAN EMİRZA 6/B 65

1 PERİ BACALARI 2 Divriği ulu cami 3 Hattuşaş 4- Truva arkeolojik sitesi

1. Kapadokyada peri bacaları (Nevşehir) Peribacası, volkanik sahalarda tüflerle kaplı arazilerin sel ve seyelan suları ile aşınması sonucunda oluşurlar. Tüflerin aşınması sonucunda dirençli kayaların altında kalan kısımları aşınmayarak sütun şeklinde kalır ki bu sütunlara peribacası adı verilir. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’nde Ürgüp, Göreme ve Avanos civarında çok güzel örnekleri görülmektedir.

2. Divriği ulu cami (Sivas) Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır.[1] Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılındaUNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.

3- Hattuşaş (CORUM) Kent, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hattuşaş'a 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum'un Sungurluilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4km doğusundadır.

4- Truva arkeolojik sitesi (CANAKKALE) Çanakkale’nin Ezine ilçesinde bulunan Truva Antik Kenti, dünyanın en ünlü arkeolojik kazı kenti özelliğini taşır. Truva halkı ve Akhalılar arasında yaşanan 10 yıllık Truva Savaşı’nın olduğu bu nokta hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağıdır.