DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Advertisements

HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Çanakkale
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
BURSA.
ÜÇ TAŞ OYUNU.
Safranbolu
Medeniyetlerin kesişim noktası
KAPADOKYA.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Kapadokya
GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
MARDİN ŞEHRİM.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Diyarbakır Kalesine öğrencilerimi götüremediğim için öğrencilerime Diyarbakır Kalesini sınıfta slayt şeklinde anlatırım. Öncelikle Diyarbakır Kalesi hakkında.
Bölgelerimizi tanıyalım
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Hazırlayanlar İbRaHiM BaTuHaN. İ Ç İ NDEK İ LER NÜFUS CO Ğ RAFYA CO Ğ RAFYA İ KL İ M İ KL İ M EKONOM İ EKONOM İ İ LÇELER İ LÇELER KOM Ş U İ LLER KOM Ş.
NEH İ R KARAHAN-BORA ÖNCÜL 4C. Do ğ u Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en büyük yüzölçüme, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahip olan bölgesidir.Cilo.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
ÇORUM Çorum, doğudan Amasya, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, güneybatıdan Kırıkkale, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu illeri.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
SULTAN AHMET CAMİİ.
ARDAHAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1. İÇİNDEKİLER Sayfa No İÇİNDEKİLER Sayfa No İlin Tarihi, Coğrafi, Ekonomik ve Kültürel Durumu Disiplin Olayları.
ARDAHAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1. İLİN TARİHİ Ardahan İli yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlimiz, M.S.628 yılında Hazar Türklerinin eline.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
MARDİN.
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
ADIYAMAN.
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
Anadolu ve Mezopotamya
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Ankara Ankara Güzel Ankara
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Türkiye Turizm Çekiciliği
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:
Sunum transkripti:

DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2 DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Diyarbakır İlinin kuruluşu, önceleri M. Ö Diyarbakır İlinin kuruluşu, önceleri M.Ö.3000 yılına kadar uzandığı bilinirken, son zamanlarda Çayönü kazıları ile yapılan araştırmalar sonucunda uygarlık geçmişinin M.Ö.7500 yıllarına kadar uzandığı belirlenmiştir. Diyarbakır ve çevresinde Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Diyarbakır yöresinin en eski adı Asur kaynaklarında Amidi olarak geçer. Yunanca ve Latince kaynaklarda bu ad, Amido ya da Amida olarak yazılır. Arap akınları sırasında bölgeye yerleşen Bekr adındaki bir aşiret nedeniyle yörenin adı Bekr diyarı anlamında Diyar-ı Bekr olarak söylenmiştir. Günümüzdeki ismini, Atatürk’ün 1937’de halka yaptığı konuşma esnasında, şehrin adından Diyarbakır olarak bahsetmesiyle 10 Aralık 1937 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ismi almıştır.

Diyarbakır ilinde yüzey şekilleri oldukça sadedir Diyarbakır ilinde yüzey şekilleri oldukça sadedir. Çevresi yüksekliklerle kuşatılmıştır. Ortası çukur bir havza durumundadır. Diyarbakır havzası denen bu çukur alanın eksenini batı-doğu doğrultulu geniş Dicle Vadisi oluşturur. Kuzeyden Güneydoğu Toroslar yayı ile kuşatılmıştır. Bu dağlar Doğu Anadolu Bölgesi'yle Güneydoğu Anadolu'ya birbirinden ayırır. Diyarbakır havzasının güneybatısında ise Karacadağ kütlesi yükselir. Urfa-Diyarbakır il sınırı üstündeki bu kütle, koyu renkli lavların yığılmasıyla oluşmuş eski bir volkan kütlesidir. Koni biçiminde olmadığından fazla heybetli görülmez. Yüksekliği, en yüksek noktası olan Kolubaba doruğunda 1.957 metreyi bulur. Karacadağ'ın lavları, doğu yönünde Dicle Vadisi'ne kadar uzanır.

İlimizin ekonomisi tarıma dayanır İlimizin ekonomisi tarıma dayanır. Brüt gelirin % 40’ı tarımdan ve % 10’u sanayiden temin edilir. Diyarbakır’da 650 bin hektara yakın bir alan ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürünüdür. Sebze ve meyvecilik gelişmektedir. İlimizde ekilen belli başlı tarım ürünlerimiz buğday, arpa, kırmızı mercimek ve pamuktur. Son yıllarda sulu tarıma geçiş çalışmalarının hızlanmasıyla pamuk ekimi ağırlık kazanmaya başlamıştır. İlimizde üretilen Golda türü pamuk Türkiye’nin en iyi pamuğudur. İlimizde irili ufaklı 240 civarında imalat sanayinde işletme bulunmaktadır. Son yıllarda sulu tarıma geçişte yaşanan gelişmeler sonucu tarıma dayalı sanayide hareketlilik yaşanmıştır. İlimizde Çin seddinden sonra dünyanın en uzun ikinci surları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra dünyanın en eski camilerinden olan Ulu cami bulunmaktadır. Ayrıca ilimizde 3 adet müze hizmet vermektedir. Bunlar; Diyarbakır Arkeoloji, Ziya Gökalp ve Cahit Sıtkı Tarancı Müzeleridir. (www.diyarbakir.gov.tr; http://www.diyarbakirkulturturizm.gov.tr)

Diyarbakır Surları Bugünkü kenti çevreleyen surların yapımına Milattan önce 3 binli yıllarda başlanmış olsa da, ağırlıklı olarak Romalılar döneminde inşa edilmiştir. M.Ö 69’da kenti ele geçiren Romalılar, her yönden süren saldırılar karşısında Diyarbakır’ı bir “askeri garnizon” olarak yeniden düzenlemişlerdir. Costantinos 349 tarihinden başlayarak Amida’nın etrafını yeniden surlarla çevirmiştir. Surlar, Nisibis (Nusaybin) halkının Diyarbakır’a iltica etmesinden sonra 367-375 tarihleri arasında genişletilerek bugünkü konumuna getirilmiştir. Diyarbakır surları bu anlamda “tarihin taşlarla yazıldığı bir kent”i simgeler. Diyarbakır’la buluşan her toplumun, Diyarbakır’da yaşayan her inancın bu surlarda izlerini görmek mümkündür. Diyarbakır’la birlikte tarih sahnesine çıkmış batısındaki Efes, Fasilis, Truva ile güneyindeki Ninova ve Babil şehirleri bugün yaşamayan şehirlerdir. Diyarbakır ise içindeki insanları ve eski kadim yapılarıyla yaşayan bir şehirdir.

ARKEOLOJİK SİTLER (HÖYÜK, YERLEŞİM YERL. SARNIÇ) DİYARBAKIR’IN TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIKLARI ESER ÖRNEKLER SAYISI CAMİ, TÜRBE, MESCİT Ulu Camii, Hz Süleyman, Behram Paşa, Fatih Paşa Camileri… 95 KİLİSE Meryem Ana, Surp Sarkis Gregorian Kiliseleri… 23 HAN-KERVANSARAY Hasanpaşa Hanı,çifte Han (Borsa Han), Sülüklü Han, Deliller Hanı 10 HAMAM Paşa, Çardaklı, Deva, Vahap Ağa Hamamları… 18 MEDRESE Mesudiye, Zinciriye, Hani Hatuniye, Ali Paşa Medreseleri… 5 ÇARŞI Kuyumcular Çarşısı, Buğday Pazarı, 3 KALE Diyarbakır Kalesi, Asur Kalesi, Silvan Kalesi… 14 KÖPRÜ On Gözlü, Malabadi, Haburman Köprüleri… 29 MAĞARA Hilar, Hasuni, Bırkleyn Mağaraları… 9 ARKEOLOJİK SİTLER (HÖYÜK, YERLEŞİM YERL. SARNIÇ) Amida, Körtik Tepe, Ziyarettepe Höyükleri… 280 KONUT ve KÖŞKLER İskender Paşa, behram Paşa, Cahit Sıtkı Tarancı, Gazi Köşkü, Erdebil Köşkü, Pamuk Köşkü 495 ÇEŞME-KAPLICA Hatun Kasta, Kurdoğlu, İskender Paşa Çeşmeleri, Çermik Kaplıcaları… 65 İDARİ YAPI Eski Tekel Binası, Valilik Binası… 81 DİĞER YAPILAR Yıkılan ve Niteliği belli olmayan… 19 TOPLAM   1.146

DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR V. ADNAN HURATA DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR V. DEMOGRAFİK DURUMDA DEĞİŞİM SÜTUNLARINDA YAŞ GRUPLARININ ORANLARI YÜZDE OLARAK HESAPLANACAK…

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA OKUL, DERSLİK, ŞUBE VE ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYILARI DÖNEM GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEKİ VE TEKNİK OKUL BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI (1) DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI (2) ŞUBE BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI (3) ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI (4) 2010-2014 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 1 2 3 4 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2015-2019 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2014-2015

FATİH PROJESİ KAPSAMINDA VERİLEN İlçe Adı İLKOKUL ORTAOKUL GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEKİ ve TEKNİK ORTAÖĞRETİM TABLET BİLGİSAYAR SAYISI AKILLI TAHTA SAYISI PROJEKSİYON SAYISI ÇOK AMAÇLI YAZICI DOKÜMAN KAMERA TOPLAM

ÖRGÜN EĞİTİM - OKULLAŞMA ORANLARI ORTAÖĞRETİM DÖNEM GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM NET İL SIRALAMASI 2010-2014 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2010-2014 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF K E T 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2015-2019 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2014-2015

İKİLİ EĞİTİM YAPAN OKULLAR DÖNEM GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEK VE TEKNİK EĞİTİM İKİLİ EĞİTİM YAPAN OKUL SAYISI (1)   TÜM OKUL SAYISI (2) ORANI % (1/2) 2010-2014 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2015-2019 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2014-2015

ORTAÖĞRETİMDE OKULU TERK ÖĞRENCİ ORANI DÖNEM ORTAÖĞRETİM GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEKİ TEKNİK TERK ÖĞRENCİ SAYISI (1)   TÜM ÖĞRENCİ SAYISI (2) ORANI % (1/2) 2010-2014 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2015-2019 STRATEJİK PLANDAKİ HEDEF 2014-2015

PANSİYONLU OKULLARIN KAPASİTE VE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI DÖNEM TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EĞİTİM ve REHBERLİK HİZ.GEN.MÜDÜRLÜĞÜ TOPLAM OKUL SAYISI KULLANIM KAPASİTESİ (1)  PANSİYON KAPASİTESİ (2)  ORANI % (1/2) 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2014-2015

KATILAN ÖĞRENCİ SAYISI ORANI ULUSAL/ULUSLAR ARASI BİLİMSEL ETKİNLİKLER (YARIŞMA, OLİMPİYATLAR, BİLİMSEL ETKİNLİKLER v.b) KATILAN ÖĞRENCİ SAYISI ORANI ORTAÖĞRETİM GENEL ORTAÖĞRETİM MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM DÖNEM ULUSLAR ARASI BİLİMSEL ETKİNLERE KATILAN ÖĞRENCİ SAYISI (1)   ULUSAL BİLİMSEL ETKİNLERE KATILAN ÖĞRENCİ SAYISI (2) ORANI % (1/3) TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI (3) (2/3) 2011-2012 2012-2013 2013-2014 2014-2015