SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER.
Yağmur, Kar, Sis.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞMUR,KAR,SİS Mert Efe Felek 3/C 581.
Maddenin değişimi ve tanınması
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
● Dünyada, meydana gelen birçok doğa olayı vardır. Çok çeşitli nedenlerle meydana gelen bu doğa olaylarından günlük yaşamda en çok karşılaşılanlar’dan.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
Maddenin Değişimi Ve Tanınması RABİA ADALAN 5/D 6165 Hocamız:Mehmet Salih Güngör
DEPREM VE HAVA OLAYLARI
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
YAĞMUR OLUŞUMU.
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
HAVA NASIL ORALARDA ?.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
SONBAHAR.
Hal değişimi.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz binlerce metreküp su buharla ş arak atmosfere do ğ ru yükseliyor. Ve yükseldikçe so ğ umaya ba ş l ı yor. Öyle biran geliyor ki su buhar ı i ş inin çok dü ş ük oldu ğ u bir bölgeye geliyor. İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI

SU HALDEN HALE G İ RER So ğ uk hava katman ı na rastlayan buhar tanecikleri havadaki toz parçac ı klar ı na tutunarak su damlalar ı haline dönü ş üyor. Bunlar birle ş erek bulutlar ı olu ş turuyor. Bu su damlac ı klar ı n ı n yeryüzüne dü ş mesi yani ya ğ mur olu ş turmas ı için belirli bir büyüklü ğ e gelmesi gerekiyor. Bu da yüz binlerce su damlac ığı n ı n birle ş mesi anlam ı na geliyor. Yeterli büyüklü ğ e ula şı nca yerçekiminin etkisiyle yere dü ş meye ba ş l ı yor. Bütün bu anlatt ığı m ı z i ş lemler ise ortalama 8 gün sürüyor. İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI

SU HALDEN HALE G İ RER Sizlere bir soru; ya ğ an ya ğ murun süresi neye ba ğ l ı ? Bir bulutun yar ı s ı ya ğ mur olarak ya ğ ar bu da tahminen 30 dakika sürer. Ama bulutlar devaml ı olu ş ursa ya ğ mur günlerce ya ğ ar. Peki hava kapal ı oldu ğ u halde bazen ya ğ mur ya ğ maz bunun sebebi ise; su damlalar ı n ı n s ı cak ve kuru bir hava katman ı ndan geçiyor olmas ı d ı r. Burada su damlalar ı yeniden buharla şı r ve ya ğ mur olu ş maz. İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI

SU HALDEN HALE G İ RER İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, sa ğ anak ya ğ mur ya ğ arken ilk taneler her zaman daha iridir. Bunun sebebi de ya ğ mur damlalar ı n ı n yeryüzüne inerken so ğ uk ve nemli hava ile kar şı la ş mas ı d ı r. So ğ uk ve nemli katmandan geçen damlalar buharla ş madan yeryüzüne inerler. Bu s ı rada hacim yönünden büyüdükleri gibi havan ı n nemini de ald ı klar ı için daha da büyürler. Ve sa ğ anak ya ğ murda ilk taneler daha büyük olur. Arkadan gelen damlalar ise nemi azalm ış bir katmandan geçtikleri için ilk tanelerden daha küçüktür. Ya ğ murun ya ğ mas ı için su damlalar ı n ı n belirli bir büyüklü ğ e gelmesi gerekti ğ in söylemi ş tik. Bu da damlalar ı n birbiri ile birle ş mesi ile olmaktad ı r. Bu birle ş me 2 türlü olur. Çarp ış ma ile birle ş me ve kristalle ş me ile birle ş me.

SU HALDEN HALE G İ RER 1-Çarp ış ma İ le Birle ş me: Buluttaki su tanecikleri rüzgâr ı n etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarpt ı kça birle ş erek su damlac ı klar ı n ı olu ş tururlar. Olu ş an su damlac ı klar ı da kümele ş erek su damlalar ı n ı meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir a ğı rl ığ a ula şı nca havadan daha a ğı r hale gelerek yere ya ğ mur olarak dü ş erler. İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI

SU HALDEN HALE G İ RER 2-Kristalle ş me Yolu İ le Birle ş me: Hava s ı cakl ığı birdenbire dü ş erse su tanecikleri donarak buz kristallerini olu ş tururlar. Bu kristaller yere dü ş erken daha s ı cak bir hava katman ı n ı n içinden geçer. Burada eriyip yeryüzüne ya ğ mur olarak iner. Bu yaz ı m ı zda sizlere ya ğ murun olu ş mas ı n ı anlatmaya çal ış t ı k. Ya ğ mur deyip geçmeyin. Bak ı n ö ğ rendiniz bile nas ı l olu ş tu ğ unu! İŞ TE YA Ğ MURUN OLU Ş MASI