Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Siber Güvenlik ve Kara Para Aklama BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YÖNETİM-
İnternete Nasıl Bağlanırız?
Dijital Dünyada Yaşamak
Konu : Bili ş im Teknolojilerinin Günlük Ya ş amdaki Önemi.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ & BİLGİ TOPLUMU
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
YAZILIM.
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
İNTERNETİN FAYDALARI Hazırlayan: Azime Semra AY.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
İNTERNETİN KULLANIM ALANLARI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
BDE Uygulama Yöntemleri
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Hazırlayan:Murat Sait ÇABUK. 1: B2B (Business to Business): Sirketler Arası Elektronik Ticaret * B2B’nin temeli, sirketlerin internet uzerinden birbirine.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
BDE Uygulama Yöntemleri
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
Bilgisayar Destekli Eğitim
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
Bilgisayar Ağları.
İNTERNET VE İLETİŞİM İnternet Bağlantı Şeması
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Ünite : BİLİŞİM OKUR-YAZARLIĞI Konu : Bilişim Teknolojilerinin Günlük Yaşamdaki Önemi Bilgiyi dönüştürme kavramını tanımlar.
BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
AĞ TEMELLERİ.
Bilgi Teknolojileri Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta.
BİLİŞİM OKUR YAZARLIĞI
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Yrd. Doç. Dr. Özlem CANAN GÜNGÖREN
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
Bunlar yokken ne yapıyorduk?. Şu anda olmazsa olmaz dediğimiz hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen birçok teknoloji bundan sene önce yoktu. Peki.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta
Bilişim teknolajileri. ①①① ↕①↕① TEMEL KAVRAMLAR.
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Neden Bilişim
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
Sunum transkripti:

Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican BİL 110 Bilgisayara Giriş Bilgisayar ? Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.

“Computer technology is so prevalent now that familiarity with it is fundamental to being a member of modern society.”, J. Gleen Brookshear

Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kendi hafızasında tuttuğu talimatlar tarafından işletilen elektronik bir cihazdır. Dijital hale getirilmiş her türlü bilgiyi saklamamızı, bunlar arasında işlemler yapabilmemizi ve saklanan bilgilere ulaşmamızı sağlar. Bilgisayarlar çok hızlı işlem yapar: ortalama bir bilgisayar saniyede milyarlarca işlem (toplama,çıkarma gibi sayılar arası işlemlerden her türlü bilgiyi saklamaya kadar) yapar. Süper bilgisayarlar saniyede katrilyonlarca işlem yapabilme hızına ulaşabilmektedir.

Bilgisayar Programları Bilgisayarlar tüm işlevlerini (oyun, analiz, iletişim, …) "bilgisayar programları" ile yerine getirir. Programlar bir grup belli amaçla yazılmış ve bilgisayarın hafızasına girilmiş talimat kümeleridir. Programlar bilgisayarların yazılım kısmını oluşturur. Bilgisayar programcıları tarafından bu amaç için özel olarak geliştirilmiş programlama dilleri (C, C++, Pascal, …) kullanılarak yazılır.

Örnek Bir Bilgisayar Programı (C dilinde)

Bilgisayarlar Arası İletişim Birbirinden uzakta bulunan bilgisayarların birbirleriyle bazı özel tanımlı kurallar kullanılarak haberleşmesini ve kendi aralarında birinden diğerine bilgi aktarımıdır. Telefon hatları, özel kablolar, elektromanyetik dalgalar, uydu bağlantıları vb. gibi birçok farklı iletişim ortamı yoluyla yapılabilir.

Akıllı Cihaz ve Makineler/Gömülü Bilgisayarlar Bilgisayar teknolojileri; mikrodalga fırın ve buzdolaplarından otomobillere birçok cihaz ve makineyi "zeki" "birbirleriyle konuşabilen -iletişimde bulunabilen-" cihazlar haline getirmektedir. Bu cihaz ve makineler, çevresiyle haberleşip bilgi alışverişinde bulunabilirken, akıllı davranışlar sergileyebilmektedir. Tüm bu sistemlerde, bilgisayarların ve bilgisayar teknolojilerinin "dışarıdan görünmeyen" bir şekilde entegrasyonu yatmaktadır. Bu entegrasyonu ürünlerin içindeki “gömülü bilgisayarlar” gerçekleştirir.

İnternet İnternet tüm dünyayı kapsayan gezegen çapındaki bilgisayar ağıdır. Milyarlarca bilgisayar bu ağ üzerinde birbiriyle her türden dijital bilgi alışverişi yapabilmektedir. Yalnız bilgisayarların oluşturduğu bir ağdan çok pek çok bilgisayar ağını bir araya gelerek oluşturduğu gezegen çapında bir ağdır. Mevcut iletişim teknolojileri (kablolu telefon hatları, GSM, uydu bağlantıları, kıtalar arası kablo bağlantıları ve kablosuz diğer çözümler) üzerinde kuruludur. Bilgisayarlar, internet kullanmanın temel araçlarıdır.

Bilgisayar ve Bilgi Okuryazarlığı İçinde Bulunduğumuz Yüzyıl, klasikleşmiş tanımıyla, Bilgi Teknolojileri Çağıdır.

Bilgisayar Okuryazarlığı Bilgisayar okuryazarlığı bir insanın bilgisayarla ilgili gerekli bilgilere sahip olmasını; iletişim, araştırma, basit analizler yapma ve sonuçlarını raporlama gibi klasikleşmiş bir takım işler için kullanabilmesini ifade eder. Bilgisayar okur yazarı bir insan: Bilgisayar teknolojisi kullanılan diğer sistemleri kullanmaya kolayca adapte olur. Kişisel bilgisayarları ve güncel diğer bilişim aygıtlarını fazla zorlanmadan kullanabilir. Bilgisayarlarla yapılan temel işlemleri (dosyaya erişme, açma, silme, eposta gönderme, vb) kolaylıkla yapabilmelidir.

Bilgi Okuryazarlığı Bilgi okuryazarlığı, bilgisayar okuryazarlığının tamamlayıcısıdır. Bilgisayar ile yapılan işlerin anlayarak yapılması ve bilginin yorumlanması evrelerini içerir. İnternet çok fazla hatta aşırı miktarda bilgi barındırır. Bilgi okuryazarı olan bir insan, internet ve bilgisayar teknolojisinin temel kavramlarını bilir ve bu bilgi denizinde kaybolmaz.

Bilgi Okuryazarlığı Hızlı gelişen internet teknolojilerinin hayatın bir parçası olduğu düşünülürse, ülkelerin bilgisayar kullanmayı bilen nüfusu arttıkça bu teknolojileri daha verimli, üretime dönük ve gerçekçi kullanacaklarını söyleyebiliriz. Bilgisayar okuryazarlığı, 21. yüzyılda, artık normal okuryazarlık kadar önemli bir hale gelmiştir.

21. Yüzyılda Başarılı İnsan; Aradığı bilgiyi hızlı bir şekilde bulur. Bilgiyi özümseyip kullanabilir. Yorumlayıp sonuç üretir. Ürettiği sonuçları raporlayıp , yayınlayabilir. Tüm bunlar için bilgi ve bilgisayar okuryazarlığı elzemdir.